Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Навални спечели. Путин ще загуби". Български политици реагираха на новината за смъртта на опозиционера


Руският опозиционен лидер Алексей Навални по време на съдебно заседание в Москва на 2 февруари 2021 г.
Руският опозиционен лидер Алексей Навални по време на съдебно заседание в Москва на 2 февруари 2021 г.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затворa. Това съобщиха от наказателната колония, където най-изявеният съперник на руския президент Владимир Путин излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

След новината последваха реакции от български политици, лидери на партии, на премиера и вицепремиера, обществени фигури, които Свободна Европа събра.

  • Премиерът Николай Денков каза, че "смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията".

"Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда", казва Денков, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

"Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава", добавя Денков.

  • Президентът Румен Радев коментира, че е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Навални и те да станат достояние на международната общност.

"Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация", написа той в социалната мрежа X.

  • "Алексей Навални се бори за свобода и защитава демократичните ценности", написа в социалната мрежа X вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел. Тя изказа съболезнования на семейството и близките на руския опозиционер.
  • "Делото на Навални ще продължи и в Русия, и извън нея с още по-голяма сила", написа министърът на отбраната Тодор Тагарев във Фейсбук. Той каза, че убийството му няма да донесе спасение за "режима на Путин".
  • "Убийство срещу демокрацията" нарече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смъртта на Навални. "Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", написа той в профила си във Фейсбук.
  • В позиция на "Демократична България" (ДБ) се казва, че със смъртта си Навални доказа, че Русия е не просто безправова, а тоталитарна държава.

"Смъртта на Навални трябва да се превърне в знаме на съпротивата срещу режима на Путин. (...) България е част от свободния свят и няма да се примири с политическия терор на Кремъл", се казва в страницата на обединението във Фейсбук.

"Без съмнение това е политическо убийство, което трябва да получи възмездие" написа съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов във Фейсбук.

  • "Продължаваме Промяната" (ПП) осъжда "античовешките мерки и условия, на които е бил подложен в затвора" Навални.

"Смъртта на Навални е опит за показно систематично и целенасочено убийство на свободната воля. На демокрацията", се казва в позиция на партията.

ПП-ДБ готвят законопроект срещу режима на Путин и интересите му в България, се казва още в съобщението.

  • "Путин не разбира, че убивайки Навални не убива духа на свободата. Прави го по-силен и непобедим, защото сега Навални стана символ на сила, на надежда, на свобода, който не може да бъде окован в затвора, не може да бъде скрит от хората, който не може да бъде убит отново. Навални спечели! Путин ще загуби!", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.
  • "Навални най-накрая беше убит от Путин днес", написа журналистът в "Белингкат" Христо Грозев в социалната мрежа X.
  • "Режимът в Кремъл уби Навални", написа депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков във Фейсбук. "Не зная дали можем да си дадем сметка за мащаба на саможертвата му в комерсиалния ни свят. Да дадеш живота си за родината. За народа си. Да се принесеш в жертва за свободата. Може би пък и да го разберем. Ако разбираме наистина Левски", добавя Божанков.
  • "Хроника на една предизвестена смърт - това гледахме. Свърши", написа във Фейсбук писателят Захари Карабашлиев.

Алексей Навални е най-известният критик на режима на Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 той беше отровен с Новичок и спасен в Германия. През 2021 той се върна в Русия, където беше арестуван и оттогава е осъден или обвиняем по множество изфабрикувани дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG