Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтече видео, което показва как наказват Навални с карцер заради ръкавите на униформата му


Кадър от записа, който е с лошо качество
Кадър от записа, който е с лошо качество

Правозащитният проект Gulagu.net публикува видео от руската наказателна колония ИК-6 във Владимирска област, където излежава присъдата си опозиционерът Алексей Навални. Във видеото се вижда как Навални е наказан с карцер, защото е с навити ръкави на затворническата униформа.

От Gulagu.net съобщават, че разполагат с кадрите благодарение на изтичане на видеоархива на затвора и че в близко бъдеще ще пуснат още много записи, които показват груби нарушения на човешките права там. Именно за такива спрямо Навални беше съобщавано неведнъж в последните месеци, заради което и здравето му е сериозно влошено.

Видеото е заснето на 5 август 2022 г. от служебния видеорегистратор, прикрепен към дрехите на началника на отряда на отдела за възпитателна работа с лишените от свобода капитан В.В. Зеленцов.

На записа се вижда как офицерът влиза в помещение, в което работят затворниците - шиейки на машини, и прави забележка на Навални, че е с навити ръкави на униформата.

"Отново нарушаваме... Предупреждавам ви, че съм длъжен да съставя протокол за нарушение, какво да правя?", казва той.

Навални отговаря, че дрехите, които са му дадени в колонията, са му малки и показва, че дори свалени, ръкави са къси. Служителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията обаче хваща униформата, оглежда я и казва, че "всичко е наред и няма проблеми с ръкавите".

Именно това "нарушение" е едно от основанията за първото настаняване на критика на Кремъл в наказателна килия през август 2022 г., уточняват от Gulagu.net.

46-годишният Алексей Навални се върна в Русия от Берлин, където се лекува след опита да бъде отровен с "Новичок", на 17 януари миналата година и беше задържан още на летището. Той бързо беше осъден по скалъпени обвинения в измама и обида на съдия на 9 г. затвор.

През лятото на 2022 г. политикът беше преместен от колония с общ режим в тази със строг в Мелехов във Владимирска област. Там Навални създаде профсъюз на затворниците. След това ежедневно беше викан в дисциплинарна комисия и изпращан в изолатор повече от 10 пъти. В наказателната килия има само дюшек, тоалетна и умивалник. Забранено е да се сяда или ляга на койките, надзирателите ги сгъват и ги прикрепят към стената.

На 1 февруари стана ясно, че Навални е преместен в карцер за максималния възможен срок от шест месеца. Там той е на по-строг режим, от този, в който се поставят осъдени за тежки престъпления.

"Там за него е създаден истински затвор в затвора. Той е държан в килия с размери 2 на 3 метра и непоносими условия. Изпращат го там по най-различни налудничави причини, за да го изолират от външния свят и да го пречупят", предупредиха още преди време от екипа му.

Стотици лекари, адвокати и общински съветници написаха отворени писма до президента Владимир Путин с искане да му бъдат осигурени подходящи грижи и "да прекрати злоупотребите" с него.

Неотдавна ЕС публикува изявление по повод годишнината от присъдата на Навални, в което се казва, че руските власти носят отговорност за неговата безопасност и здраве.

В момента срещу Алексей Навални се води дело за тероризъм и екстремизъм. Обвиненията могат да доведат до присъда от около 30 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG