Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Алексей е добре". Навални е в колония в селището Харп над Полярния кръг


Алексей Навални в затвора. Архивна снимка
Алексей Навални в затвора. Архивна снимка

Руският опозиционен активист Алексей Навални се намира в колония със специален режим в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Това съобщиха негови сътрудници, които от 20 дни нямат контакт с него.

Новината идва, след като стана известно, че опозиционерът, който е осъден на 19 години затвор, вече не се намира в затворническата колония, където излежава присъдата си. Управляващите отказват да отговорят къде е преместен и в какво състояние се намира.

Според говорителката на Навални Кира Ярмиш адвокатът му се е видял с него, а самият Навални е "добре".

Селището Харп се намира на 60 км северно от Полярния кръг, където е полярна нощ. То е на административно подчинение на град Лабитнанги в Ямало-Ненецкия окръг. Железопътна линия през Воркута го свързва с Москва.

В населеното място има две колонии със специален режим. Навални е в колония № 3, където някога са били държани съсобственикът на ЮКОС Платон Лебедев и украинският режисьор и активист Олег Сенцов. В селището има още една колония "Полярна сова" - за осъдените на доживотен затвор.

Навални беше задържан през януари 2021 г. след връщането му в Русия от Германия и беше обвинен в екстремистка дейност. В чужбина той се лекуваше след отравяне, за което обвинява управляващите в Москва, а задържането и осъждането си определя като политически мотивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG