Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямаме намерение да следим съдбата на затворниците". Кремъл не казва къде е Навални


Руският опозиционен политик Алексей Навални във видеовръзка по време на изнесено заседание на Московския градски съд, 4 август 2023 г.
Руският опозиционен политик Алексей Навални във видеовръзка по време на изнесено заседание на Московския градски съд, 4 август 2023 г.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Кремъл няма нито намерение, нито възможност да следи съдбата на затворниците.

Така той отговори на въпроса къде се намира опозиционерът Алексей Навални, който изчезна от наказателната колония, в която излежава 19 години лишаване от свобода.

"Нямаме нито намерение, нито възможност да следим съдбата на затворниците и процеса на престоя им в съответните институции', каза Песков, цитиран от държавната руска агенция Интерфакс.

Новината идва, след като сътрудници на Навални казаха, че са загубили връзка с него. В началото на месеца Навални съобщи, че срещу него има образувано ново наказателно дело.

Песков добави, че "намесата на САЩ" в случая с Навални е неприемлива и невъзможна. По-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър изрази загриженост за съдбата на руския политик.

Служители на колонията ИК-6 Мелехово, Владимирска област, където опозиционерът беше през последните месеци, казаха, че той вече не е в списъка им със затворници. Адвокатите на Навални нямат връзка с него от миналия вторник.

Местонахождението на Навални не е известно. Явно е бил транспортиран. Федералната служба по изпълненията на наказанията на Русия по правило не казва къде се изпращат затворниците, докато трансферът не приключи.

На 7 декември, в деня на определяне на датата на президентските избори в Русия, сътрудниците на Навални обявиха началото на предизборна кампания срещу избора на Владимир Путин за нов мандат. Ако бъде избран отново, това ще му гарантира оставането начело на Русия до 2030 г.

Навални излежаваше присъда в колония с максимална сигурност във Владимирска област. Той беше признат за виновен по обвинения в екстремистка дейност.

През септември 2023 г., като "непоправим", той беше преместен в единична килия за една година – "най-тежкото възможно наказание в колонии от всякакъв тип', написа той.

Политикът е изпращан в изолатор повече от 20 пъти по причини като например разкопчано копче и отказ да измие оградата.

Навални не се признава за виновен, много правозащитни организации го обявиха за политически затворник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG