Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е преместен от затвора, в който излежава присъдата си. Сътрудниците му не знаят къде е


Руският опозиционер Алексей Навални. Архивна снимка от 20 февруари 2021 г.
Руският опозиционер Алексей Навални. Архивна снимка от 20 февруари 2021 г.

Руският опозиционен политик Алексей Навални, който е осъден на 19 години лишаване от свобода, вече не се намира в затворническата колония, в която излежава присъдата си. Това съобщи в понеделник прессекретарката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа Екс (бившия Туитър).

Новината идва, след като в началото на месеца Навални съобщи, че срещу него има образувано ново наказателно дело. Според публикации в профилите на опозиционера в Телеграм и Екс, които се поддържат от негови сътрудници, той е получил писмо от Следствения комитет на Русия във връзка с ново обвинение във вандализъм.

Сега Кира Ярмиш твърди, че Навални е преместен от затворническата колония ИК-6 в Мелехово и изпратен в друг затвор. Местонахождението на опозиционера обаче е неизвестно.

„Току-що [служители] излязоха от затвора ИК-6 Мелехово и казаха на един адвокат, че Навални вече не е в списъка им със затворници. Отказват да кажат къде е бил преместен“, пише в публикацията на Ярмиш в Екс.

Адвокатите на Навални нямат връзка с него от миналия вторник насам, предаде Ройтерс.

Опозиционерът е един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин. През 2021 г. Навални беше осъден на 3 години и половина лишаване от свобода в колония с общ режим.

Това се случи няколко дни след като той се върна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне с Новичок. За отравянето си Навални обвинява Кремъл, а задържането си нарича политически мотивирано.

През август 2023 г. Навални беше осъден на 19 години затвор в условията на „специален режим“ в колония. Той беше признат за виновен по обвинения в екстремистка дейност.

Трима адвокати на Навални също бяха арестувани през октомври тази година.

Прехвърлянето на затворници в Русия от едно място на друго може да отнеме седмици, през които роднините и близките на затворника не знаят къде се намира той и какво е състоянието му.

Според сътрудничката на Навални Любов Собол сега опозиционерът е преместен в нова наказателна колония заради предстоящото начало на кампанията за президентските избори в Русия.

Вотът ще се проведе през март 2024 г., а Путин ще се кандидатира за нов мандат на поста. Ако бъде избран отново, това ще му гарантира оставането начело на Русия още 6 години - до 2030 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG