Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ти си истинската звезда на този филм". Алексей Навални благодари на Христо Грозев за "Оскар"-а


Алексей Навални продължава да излежава политическа присъда в тежки условия в руска наказателна колония
Алексей Навални продължава да излежава политическа присъда в тежки условия в руска наказателна колония

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални успя за първи път да коментира от затвора "Оскар"-а, който документалният филм за него спечели, и го посвети на "хората, които се борят срещу диктатурата и войната".

Лентата "Навални", която разказва за неуспешния опит за отравяне на политика с "Новичок" и задържането му през 2021 г. в Москва, след като се завърна от лечение в Германия, получи тазгодишната награда на Американската филмова академия за най-добър документален филм.

В серия от постове в Туитър и Фейсбук, публикувани от негови сътрудници, Навални разказа, че в наказателната колония, където излежава присъда от 11 години и половина, рано сутринта е слушал новините по радиото за "Оскар"-ите, но в тях била пропусната категорията за документален филм.

"Това е добър знак", казал си Навални.

По обяд на същия ден той бил отведен от карцера, в който се намира, за изслушване от съда, което се провежда по видеовръзка. Тогава неговият адвокатът му показал вестник на камерата с новината, но Навални не могъл да види. Тогава защитникът не издържал и казал: "Твоят филм спечели "Оскар".

"Това бяха доста вълнуващи и понякога драматични събития, но гениалният ми екип има заслугата да ги покаже по начин, достоен за "Оскар", казва още Навални и персонално благодари на хората, които стоят зад филма.

"Христо Грозев, прегръщам те, човече, ти си истинската звезда на този филм!", обръща се той към българския журналист, който ръководи разследващия сайт Белингкат и има ключова роля в разкриването на отровителите на опозиционера.

Той посочва още своята близка сподвижничка - руската журналистка Мария Певчих - "без теб нищо нямаше да се случи дори на ниво идеи", както и на режисьора Даниел Роър.

На съпругата си Юлия Навални благодари "за участието, подкрепата и за случаите, в които ме спря да не убия снимачния екип".

"Приятели и колеги, както обикновено вие направихте всичко, а аз само си продавам лицето", обръща се още той към екипа си.

Той добавя, че е много щастлив, но докато се радва, се опитва да не забравя, че не той е получил "Оскар".

"Посвещавам целия си принос на честните и смели хора, където и да живеят, които намират сила ден след ден да се противопоставят на чудовището на диктатурата и нейния постоянен спътник - войната", казва накрая Навални.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG