Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мащабен срив" в енергийната система. Русия нанесе масиран удар на Украйна с дронове и ракети


Пожарникари гасят печатница, пострадала от руски ракетен удар в Харков.
Пожарникари гасят печатница, пострадала от руски ракетен удар в Харков.

Русия армия атакува почти всички региони на Украйна с безпилотни самолети и крилати ракети в нощта срещу 22 март. За първи път от много време бяха поразени енергийни съоръжения.

По данни на украинските военновъздушни сили руските ракети, изстреляни от Каспийско море, са достигнали украинското въздушно пространство около 5 ч. сутринта. Ударите са нанесени по Харков, Запорожие, Хмелницки, Кривий Риг, Днепропетровск, Франковск, Виница, Лвов и други региони. Има загинали и ранени.

Новината идва на фона на засилването на натиска на руската армия в района на Донбас и Харков. Украйна вече трета година се отбранява от непредизвиканата руска агресия и изпитва недостиг на оръжия и боеприпаси.

Около 150 ракети и дронове

Повече от 60 безпилотни летателни апарата от типа "Шахед" и около 90 ракети от различни типове са участвали в нощната атака срещу Украйна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Той отново призова Запада да не отлага въпроса за военната помощ за Киев: "Системите "Патриот" трябва да защитават Харков и Запорожие, ние се нуждаем от системи за противовъздушна отбрана, за да защитим хората, инфраструктурата, къщите и язовирите."

Украинските военни казват, че повече от половината от изстреляните по страната ракети и безпилотни летателни апарати са били свалени.

Най-големият удар върху украинския енергиен сектор

Според Министерството на енергетиката това е най-големият удар върху украинската енергетика в последно време. В много градове има проблеми с тока и водоснабдяването.

"За съжаление, имаше удари и повреди на съоръжения за производство на електроенергия, преносни и разпределителни системи в различни региони. Целта е не просто да ги повредят, а да се опитат отново, както миналата година, да предизвикат мащабен срив в енергийната система на страната", заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко.

Част от пораженията при руския ракетен обстрел срещу Хмелницки, 21 март 2024 г.
Част от пораженията при руския ракетен обстрел срещу Хмелницки, 21 март 2024 г.

Засегнати са десетки магистрални съоръжения от електропреносната мрежа на Украйна, каза Володимир Кудрицкий, председател на Управителния съвет на Националната енергийна компания "Укренерго".

Според него това е безпрецедентен брой ракети, изстреляни към енергийната система по време на мащабна инвазия: "Дори през миналата зима атаките, които бяха насочени към енергийната ни система, не бяха толкова големи, колкото нападението снощи".

На места няма ток, но Украйна получава електроенергия от страни в ЕС и системата е съхранена.

Ударени ВЕЦ в Запорожие

Руските войски са нанесли 12 ракетни удара по Запорожие, съобщи началникът на регионалната военна администрация Иван Федоров. Поразени са ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2, както и една опорна греда на язовирната стена на Днепро ХЕС. Не е имало опасност от скъсване на язовирната стена.

Ситуацията във ВЕЦ-1 е под контрол, докато ВЕЦ-2 е претърпяла две преки ракетни попадения. В региона са разрушени 7 къщи, а 35 - повредени.

Жилищни сгради, разрушени от руски ракетен удар по време на руската атака срещу Украйна, в Запорожие
Жилищни сгради, разрушени от руски ракетен удар по време на руската атака срещу Украйна, в Запорожие

В Запорожие, по предварителни данни, един човек е загинал и осем са ранени, най-малко двама души са в неизвестност. Федоров заяви, че нападението е било най-мащабният обстрел на Запорожие от една година насам.

Ракети С-300 и Х-22 Харков

Харков претърпява най-масираната атака на 22 март. Вторият по големина град в Украйна след Киев беше ударен с ракети С-300 и Х-22.

"Окупаторите са извършили повече от 15 нападения срещу енергийни съоръжения. Градът е почти изцяло без електричество. Всички аварийни служби вече работят", пише в Телеграм началникът на областната военна администрация Олег Синехубов. Има загинали и ранени.

Украински пожарникари гасят пожар на мястото на ракетно нападение срещу промишлена сграда в Холоднохирския район на Харков.
Украински пожарникари гасят пожар на мястото на ракетно нападение срещу промишлена сграда в Холоднохирския район на Харков.

С какво напада Русия

През нощта срещу 22 март руските войски нанесоха комбиниран ракетен и въздушен удар по критичната инфраструктура на Украйна, като използваха 151 самолета за въздушно нападение, 92 от които бяха свалени от силите за противовъздушна отбрана, според украинските военновъздушни сили.

Според доклада руските войски са изстреляли:

  • 63 ударни безпилотни летателни апарата Шахед-136/131 (От руският Приморско-Ахтарск);
  • 12 балистични ракети "Искандер-М" (Белгородска област на Руската федерация и Крим);
  • 40 крилати ракети X-101/X-555 (от тринадесет стратегически бомбардировача Ту-95МС - Каспийско море);
  • пет крилати ракети Х-22 (от пет бомбардировача Ту-22М3 в Ростовска област на Руската федерация);
  • седем аеробалистични ракети X-47M2 Кинжал (от десет МиГ-31К в Тамбовска област на Руската федерация);
  • две управляеми ракети X-59 (от два самолета Су-30 (Су-34) от окупираната територия на Запорожка област);
  • 22 противовъздушни управляеми ракети С-300/С-400 (Белгородска и Курска област на Руската федерация).

От тях украинската ПВО система е успяла да свали 55 дрона, 35 крилати ракети и две управляеми ракети X-59.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG