Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светът осъди атаката на Иран срещу Израел. България я определи като неприемлива


Флаговете на Израел и САЩ. Снимката е илюстративна.
Флаговете на Израел и САЩ. Снимката е илюстративна.

Светът реагира остро на нападението на Иран срещу Израел, съобщиха информационните агенции. Коментарите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Аржентина, Канада, се появиха още в първите часове на атаката. Те осъждат Иран и декларират солидарност с Израел. Същото направи и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Китай и Русия не осъдиха Иран. Те изразиха загриженост и призоваха страните към деескалация. Русия напомни, че е осъдила по-ранно нападение на Израел срещу дипломатическа мисия на Иран в друга страна.

Президентът Румен Радев не осъди Иран. Той осъди ескалацията и каза, че "следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток".

Рано сутринта българското външно министерство определи като неприемлива иранска атака срещу Израел. Това е най-ангажираното изявление на българска държавна институция.

През изтеклата нощ Иран изстреля около 300 дрона и ракети по Израел, като 99% от тях бяха свалени. Прехващането на ракетите е извършено с помощта на САЩ, Великобритания, Франция и Йордания.

Това е първото нападение срещу Израел, извършено пряко от територията на Иран. Досега Иран подпомагаше групировки, разположени в други държави, които от свое име атакуваха Израел.

По искане на Тел Авив в неделя предстои извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То ще започне в 23 ч. българско време.

Израел настоява да се обяви за терористична организация Ислямската революционна гвардия на Иран. Тел Авив твърди, че Иран от години е архитект на нестабилността в района чрез подкрепата си за Хамас в Газа, Хизбола в Ливан и хутите в Йемен.

В неделя следобед ще се състои и среща на лидерите на страните от Г7, свикани от САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън е говорил с премиера на Израел Бенямин Нетаняху около 4 ч. сутринта българско време, за да го увери отново в „желязната“ подкрепа на САЩ.

Оттук нататък САЩ ще настояват за успокояване на ситуацията и за предпазливи действия, които да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта, твърдят дипломати и военни експерти, цитирани в медиите.

От името на Германия Олаф Шолц осъди действията на Иран и предупреди страната, че рискува да провокира регионална война.

Франция реагира чрез външния си министър Стефан Сежурне, който осъди действията на Иран и каза, че тази страна „прекрачва ново ниво в своите дестабилизиращи действия и поема риска от военна ескалация“. По-късно президентът Еманюел Макрон реагира в платформата Х (бивш Туитър).

Успоредно с това три френски партии от левия и десния спектър реагираха с остра критика на Иран. Това са Републиканците, Зелените и „Непокорна Франция“.

От името на България външно министерство каза, че е обезпокоено от "неприемливата иранска атака". В декларацията се казва също, че това е "безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност".

До 11 ч. българското правителство не е изразявало отношението си към действията на Иран. Кабинетът съобщи, че е провел работно съвещание, в хода на което премиерът е бил уведомен, че няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България и че няма постъпили искания за евакуация на български граждани.

Съвещанието е било проведено с участието на двама министри – на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта Георги Гвоздейков. Външното министерство е било представено от зам.-министъра Мария Димитрова. В срещата са участвали представители на службите за сигурност и на началника на отбраната Емил Ефтимов.

Участниците в срещата са заключили, че на този етап не се налага свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"Продължаваме промяната" определи атаката на Иран като "безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук, че остро осъжда атаката на Иран.

* Абзацът за реакцията на президента Румен Радев е добавен два часа след първоначалната публикация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG