Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран нападна Израел. Свалени са почти всичките му ракети и дронове


Следи от снаряд, изстрелян от противоракетна система. Снимката е от Ашкелон, 14 април 2024 г.
Следи от снаряд, изстрелян от противоракетна система. Снимката е от Ашкелон, 14 април 2024 г.

Иран е нападнал Израел не само с дронове, но и с ракети, потвърди армията на Израел. Общият им брой е около 300. Повечето са свалени преди да достигнат до израелска територия.

Отразяването на ударите е извършено с помощта на САЩ, Великобритания, Франция и Йордания.

Някои от ракетите и дроновете са били изстреляни от Ирак и Йемен, съобщи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Новините идват, след като в събота вечерта, малко след 23 ч. българско време, Израел съобщи за "десетки дронове", изстреляли към страната от Иран. Те приближиха израелска територия часове по-късно.

в 1:45 местно (и българско) време Израел включи сирените, с които хората се призовават да се отправят към бомбоубежища.

Иран твърди, че отговаря на нападение на Израел от 1 април. На тази дата беше нанесен удар по консулството на Иран в Дамаск, Сирия, и беше убит висш ирански командир. Израел не е поемал отговорност за атаката.

Към 6 сутринта българско време Израел отслаби мерките за сигурност, които беше въвел за местните жители. Засега е известно, че те могат да излязат от укритията.

В 7.30 въздушното пространство на страната беше наново отворено. Това означава, че непосредствената заплаха от нови удари е преминала.

Атаката срещу Израел е продължила около 5 часа. Тя е ранила един човек, съобщи говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. Общо 31 души в цялата страна са потърсили медицинска помощ през изтеклата нощ.

Хагари каза, че са били нанесли незначителни щети на една военна база. Иран смята, че именно оттам Израел е атакувал консулството в Дамаск.

Целите на нападението са били предимно военни, както се е и очаквало, каза още Хагари.

По-рано през нощта властите съобщаваха само за изстреляни дронове, но не и за ракети. Източници от САЩ казват пред Би Би Си, че Вашингтон все още проверява какъв е бил типът на ракетите и колко на брой са били.

Източници на Ню Йорк таймс твърдят, че Иран е изстрелял 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя.

Повечето са били свалени преди да достигнат до израелска територия, съобщи Тел Авив. Това е станало с помощта на САЩ, каза президентът Джо Байдън. Той добави, че в последната седмица е насочил към района отбранителна техника, включително и такава, която може да прехваща балистични ракети.

Подобни действия е извършило и Обединеното кралство, става ясно от думи на министъра на отбраната на Великобритания Грант Шапс. Той добави, че Лондон е разположил в района допълнителни сили, в това число изтребители и въздушни танкери за зареждане на гориво.

Франция също е помогнала на Израел, каза Даниел Хагари. "Франция има добри технологии, самолети, радари, те участваха в наблюдаването на въздушното пространство", каза той, цитиран от Ройтерс. Засега няма информация дали Франция е участвала пряко в свалянето на ирански ракети.

Израел е използвал своята отбранителна система Arrow ("Стрела") и е действал заедно със своите „стратегически съюзници“, съобщи израелската армия.

Това е първото нападение на Иран, извършено от собствената му територия. Досега страната използваше отделни групировки, разположени в други държави, които от свое име извършваха атаки срещу Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG