Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран изстреля десетки дронове по Израел


Военен дрон на Ислямската революционна гвардия на Иран. Снимката е архивна.
Военен дрон на Ислямската революционна гвардия на Иран. Снимката е архивна.

Иран е изстрелял по Израел десетки дронове, които ще достигнат целта си часове по-късно. Съобщението е на израелската армия. Нейният говорител Даниел Хагари каза, че страната е готова да прехване дроновете.

Първите дронове са били изстреляни малко след 23 ч. българско време на 13 април.

Новината идва ден след предупрежденията на САЩ, че Иран скоро ще нападне Израел.

Премиерът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак заявиха подкрепа за Израел.

Това е първото нападение на Иран срещу Израел, което се извършва пряко от иранска територия, казват експерти на Джерузалем пост и Би Би Си. Досега Иран е действал срещу Тел Авив чрез групировки, които е въоръжавал в други страни.

Иран "наказва" Израел за по-ранно нападение на Тел Авив срещу иранско консулство в Сирия, става ясно от изказване на върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей.

На 1 април беше нанесен удар по иранското консулство в Дамаск, Сирия. В него беше убит висш командир на Корпуса на гвардейците на Иранската революционна гвардия "Кудс". Израел не пое отговорност за атаката.

Тел Авив смята, че в сградата на консулството се съхранява оръжие, което Иран предава на антиизраелски групировки в Ливан и Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG