Връзки за достъпност

Извънредни новини

Висш лидер на иранските сили "Кудс" е убит при удар в Сирия. Техеран и Дамаск обвиниха Израел


Спасителни екипи гасят пожар на мястото на въздушен удар до иранското посолство в Дамаск
Спасителни екипи гасят пожар на мястото на въздушен удар до иранското посолство в Дамаск

При израелски въздушен удар по иранското консулство в Дамаск на 1 април са загинали няколко души, сред които висш командир на Корпуса на гвардейците на Иранската революционна гвардия (КГИР) - "Кудс", съобщиха сирийски и ирански официални лица и медии. Израел отказа коментар.

Ударът, който дойде на фона на зачестили израелски атаки по бази на проиранските групировки на територията на Сирия, предизвика гневни заплахи за ответни действия от страна на Техеран.

"Кудс" е подразделение на Иранската революционна гвардия, което се занимава с разузнаване, финансови операции и военни акции в чужбина. Смята се, че оказва силно влияние върху съюзнически милиции в Близък изток - Ливан, Ирак, Йемен и Сирия.

"Бригаден генерал Мохамед Реза Захеди, висш командир на силите "Ал Кудс" на КГИР, е загинал мъченически при нападението на бойци на ционисткия режим срещу сградата на консулството на Ислямска република Иран в Дамаск", съобщи иранската държавна телевизия.

В някои съобщения 63-годишният Захеди е идентифициран като бивш командир.

Военен източник заяви пред официалната сирийска информационна агенция, че израелските ракети са били изстреляни от окупираните Голански възвишения. Сирийската система за противовъздушна отбрана е прихванала редица от тях, но някои са поразили целта, което е довело до "пълно разрушаване на сградата" и до убийството и раняването на "всички вътре".

По-късно КГИР съобщи, че седем нейни членове са били убити, включително Захеди и неговият заместник - генерал Хади Хаджи Рахими.

Иран обаче съобщи, че пристройка към консулството е била поразена от шест ракети, изстреляни от изтребители F35.

Израелски военен говорител каза само: "Не коментираме съобщения в чуждестранни медии".

Белият дом заяви, че е запознат с тези съобщения. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза на ежедневния брифинг, че Вашингтон е "загрижен за всичко, което би имало ескалационен характер или би довело до увеличаване на конфликта в региона".

Посланикът на Иран в Дамаск Хосейн Акбар каза пред сирийската телевизия, че при нападението са загинали пет до седем души. Посланикът заяви, че той и семейството му не са пострадали, но се зарече, че отговорът на Иран ще бъде "суров".

Според иранската държавна телевизия иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан е казал в телефонен разговор на сирийския си колега Файсал Мекдад, че правителството му държи Израел отговорен за нападението и го е определило като "нарушение на всички международни конвенции".

"Остро осъждаме тази отвратителна терористична атака", която доведе до "мъченическата смърт на редица невинни хора", коментира Мекдад.

Русия, Пакистан и Катар също осъдиха атаката.

А групировката "Хизбула", която е и една от най-мощните политически фракции в Ливан и се счита за много по-голяма и добре въоръжена в сравнение с Хамас, с която Израел води война в Газа, също обеща да отвърне на удара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG