Връзки за достъпност

Извънредни новини

Удари в Сирия, натиск от ООН и недостиг на храна в Газа. Какво се случва във войната между Израел и Хамас


Момче се разхожда сред развалините на сграда след нощна израелска бомбардировка в Рафах в южната част на Ивицата Газа на 25 март 2024 г.
Момче се разхожда сред развалините на сграда след нощна израелска бомбардировка в Рафах в южната част на Ивицата Газа на 25 март 2024 г.

Трийсет и осем души са загинали при израелски удари по северния сирийски град Алепо в ранните часове в петък, съобщи Ройтерс, като се позова на свои източници в сферата на сигурността.

Новината дойде на фона на зачестили израелски атаки по бази на проиранските групировки на територията на Сирия. Израел увеличи ударите след началото на войната в Ивицата Газа срещу палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС и подкрепяна от Иран.

Сред жертвите има петима членове на ливанското шиитско движение "Хизбула". По-рано сирийското Министерство на отбраната съобщи, че неуточнен брой цивилни и военни са били убити, след като Израел и екстремистки групировки са атакували Алепо.

Израелските въздушни удари са нанесени по няколко района в околностите на града към 01:45 ч. местно време.

Те са съвпаднали с нападения с дронове, извършени откъм северозападния сирийски град Идлиб и селските райони западно от Алепо. За тези атаки беше посочено, че са били предприети от "терористични организации" срещу мирното население в Алепо и околностите му.

Министерството не уточни какъв е броят на загиналите, нито дали жертвите са причинени от израелските въздушни удари, или от нападенията на екстремистките групировки. Израелската армия отказа да коментира.

След нападението на "Хамас" от 7 октомври срещу израелски мирни граждани и войници, Израел засили ударите си по базите на проиранските групировки на територията на Сирия. При някои операции мишена ставаха и позиции на сирийската противовъздушна отбрана и армия.

Израел от години извършва подобни акции в Сирия, където влиянието на Техеран се засили, след като Ислямската република започна да подкрепя президента Башар Асад в гражданската война, избухнала през 2011 г.

Членове на съюзнически на Иран групировки като Хизбула сега са се укрепили в обширни райони от Източна, Южна и Северозападна Сирия, а също и в някои предградия на столицата.

Гладът в Газа

На фона на бойните действия хуманитарната криза в Ивицата Газа продължава. В петък Международният съд (МС), върховният съд на ООН, нареди на Израел незабавно да осигури безпрепятственото предоставяне на основни услуги и хуманитарна помощ, за да бъде предотвратен евентуален глад в анклава.

Това включва храна, вода, електричество, подслон и дрехи, хигиенни и медицински продукти. Би Би Си пише, че през последните месеци по границата между Ивицата Газа и Египет са се образували дълги опашки от камиони с помощи, за които които Израел беше обвинен, че подлага на сложни и произволни проверки.

Израел отхвърля обвиненията, че блокира помощта за цивилните, и твърди, че насърчава нови инициативи и разширява вече съществуващите за помощи по суша, въздух и море.

Гладът в Газа може да бъде квалифициран като военно престъпление, казва ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк пред Би Би Си.

МС разглежда и голямо дело за геноцид срещу Израел. Решенията на съда са правно обвързващи, но не могат да бъдат наложени.

Войната в Ивицата Газа започна, след като на 7 октомври Хамас нахлу в Израел, уби около 1200 души и отвлече над 200. Властите в Газа твърдят, че при отговора на Израел до момента са загинали поне 32 000 души.

През последните месеци нарасна международният натиск върху Израел да прекрати огъня. В началото на седмицата за пръв път за това призова и Съветът за сигурност на ООН. Досега той не успяваше да приеме такава резолюция, тъй като САЩ се възползваше от правото си на вето. Вашингтон е традиционен съюзник на Израел, но с увеличаването на цивилните жертви в Газа също промени позицията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG