Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бъдат в ужасна опасност". Защо Израел настоява да нападне Рафах по суша


Дим след израелска бомбардировка над Рафах в южната част на Ивицата Газа на 20 март 2024 г., на фона на продължаващите сражения между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас.
Дим след израелска бомбардировка над Рафах в южната част на Ивицата Газа на 20 март 2024 г., на фона на продължаващите сражения между Израел и палестинската войнствена групировка Хамас.

След близо половин година война в Ивицата Газа Израел се е прицелил в Рафах. Това е градът, където досега се евакуираше по-голямата част от палестинското население. Какво знаем за планираната офанзива?

Израел е твърдо решен да предприеме сухопътна офанзива в Рафах, най-южния град на Ивицата Газа.

Градът вече е бил обект на въздушни атаки, но намеренията на Тел Авив да атакува по суша предизвикаха тревога в световен мащаб. Те са продиктувани от опасността да бъдат засегнати стотици хиляди цивилни, които се укриват там.

В Рафах са струпани близо 1,4 млн. палестинци, а населението на града се е увеличило повече от пет пъти от началото на войната. Това твърдят Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС. Повечето от тези палестинци са били разселени от боевете в други части на Ивицата Газа.

Тел Авив вече одобри военни планове за своята офанзива, като не се знае кога ще се състои тя.

Съюзниците на Израел, включително САЩ, призоваха Тел Авив да се откаже от плана си и поискаха по-добра грижа за цивилното население. Израел обаче изглежда решен да реализира офанзивата.

Защо Рафах е толкова важен

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху твърди, че страната не може да постигне целта си за "пълна победа" и унищожаване на военния потенциал срещу Хамас, без да влезе в Рафах.

Тази цел беше поставена, след като на 7 октомври групировката осъществи масирано нападение в Южен Израел, при което бяха убити около 1200 израелци и взети над 240 заложници. В отговор Тел Авив започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която по данни на местните власти вече е причинила смъртта на над 30 000 души.

Палестинци разглеждат къща, разрушена при израелски въздушен удар, в Рафах, петък, 22 март 2024 г.
Палестинци разглеждат къща, разрушена при израелски въздушен удар, в Рафах, петък, 22 март 2024 г.

Израел твърди, че Рафах е последната голяма крепост на Хамас в анклава. Според военните на други места са били ликвидирани 18 от общо 24 батальона на групировката, въпреки че в северната част на Ивицата, където беше насочена първата офанзива, Хамас се е прегрупирала в някои райони и продължава да извършва нападения.

Израел твърди, че Хамас разполага с четири батальона в Рафах и че трябва да изпрати сухопътни сили, за да ги отстрани. Предполага се също, че в града може да се крият и някои високопоставени бойци.

Защо световните сили са против

САЩ, които са съюзници на Израел, призоваха властите да не провеждат операцията без "надежден" план за евакуация на цивилното население.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че президентът Джо Байдън е призовал Нетаняху да не провежда операция. По негови думи САЩ търсят "алтернативен подход", който не включва сухопътна инвазия.

Държавният секретар Антъни Блинкен, който е на шестото си посещение в региона от началото на войната, потвърди позицията на Белия дом в интервю за телевизия "Ал-Хадат" в Саудитска Арабия в сряда.

"Президентът Байдън много ясно каза, че не можем да подкрепим голяма сухопътна операция, военна операция в Рафах", каза Блинкен. Той добави, че няма ефективен начин 1,4 млн. души да бъдат преместени на безопасно място и че тези, които останат, "ще бъдат в ужасна опасност".

В четвъртък обаче Тел Авив съобщи, че възможността от разрив в отношенията със САЩ няма да откаже Израел от плана за офанзива.

По-рано през февруари Египет, която е стратегически партньор на Израел, заплаши да прекрати четиригодишното си споразумение с Тел Авив, ако в Рафах започнат военни действия и палестинсци бъдат изтласкани към Египет. Кайро изпрати и 40 танка за допълнително укрепване на границата си с Газа.

Къде ще отидат цивилните

Рафах е заобиколен от Египет на юг, Средиземно море на запад, Израел на изток и израелските войски на север. Там се намира и главната входна точка към Ивицата Газа за крайно необходимата хуманитарна помощ.

Градът е покрит с гъсто населени палаткови лагери. Приютите, управлявани от ООН, както и апартаментите в жилищните блокове са препълнени.

Палатков лагер, в който са настанени палестинци, разселени от израелската офанзива, се вижда в Рафах, Ивицата Газа, 27 февруари 2024 г.
Палатков лагер, в който са настанени палестинци, разселени от израелската офанзива, се вижда в Рафах, Ивицата Газа, 27 февруари 2024 г.

На 13 март израелските военни съобщиха, че планират да насочат значителна част от палестинците в Рафах към "хуманитарни острови" в центъра на територията, където ще бъдат предоставени временни жилища, храна, вода и други стоки от първа необходимост.

Контраадмирал Даниел Хагари, който е главният военен говорител на Израел, каза, че преместването ще се извърши в координация с международни участници.

В сряда обаче Нетаняху каза, че плановете за евакуация все още не са одобрени.

Кога може да се случи

Израел не изглежда близо до изпращане на войски. Нетаняху каза, че изпраща делегация във Вашингтон "от уважение" към Байдън.

Това се случва на фона на продължаващите опити за посредничество за временно прекратяване на огъня. Катарските посредници твърдят, че инвазията в Рафах би попречила на тези преговори.

Към момента текат нови преговори за примирие с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. Хамас показа готовност за сделка, но при условие, че Израел прекрати офанзивата си. Тел Авив изключи това искане и каза, че сделката няма да бъде сключена „на всяка цена“.

При предишното временно примирие между Израел и Хамас над 100 от взетите от Хамас заложници бяха освободени.

През февруари в изявление по телевизионния си канал от Хамас заявиха, че всяко нахлуване в Рафах „ще взриви“ преговорите за временно прекратяване на огъня.

Форум

XS
SM
MD
LG