Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нетаняху е против сделка с Хамас за израелските заложници "на всяка цена"


Бенямин Нетаняху е на твърдата позиция, че Израел ще спре войната, когато унищожи напълно групировката Хамас
Бенямин Нетаняху е на твърдата позиция, че Израел ще спре войната, когато унищожи напълно групировката Хамас

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е против възможна сделка за ново спиране на огъня във войната с Хамас в Газа и за освобождаване на заложниците "на всяка цена", съобщи в. "Таймс ъф Израел".

Хамас е палестинска ислямистка групировка, която е обявена от САЩ, ЕС и други страни за терористична. При безпрецедентната си атака срещу Израел на 7 октомври миналата година нейни бойци убиха над 1200 души и отвлякоха около 240 души, които бяха отведени в ивицата Газа. Част от тях бяха върнати от Хамас в замяна на освободени от израелските власти палестински затворници по време на временно примирие.

Реакцията на Нетаняху идва след поредица твърди позиции на Израел, че няма да изтегли войските си от ивицата Газа и няма да освободи "хиляди терористи" от затворите си, за да гарантира сделка за заложниците.

"Имаме червени линии", каза още премиерът в последното си изявление. Преди това Израел предложи двумесечно примирие в замяна на всички останали живи заложници, но до договореност така и не се стигна.

Според израелския Канал 12 ръководителят на разузнавателната служба Мосад Давид Барнеа е информирал в понеделник министрите за основните положения на възможно споразумение. То включва освобождаването на 35 жени, ранени, болни и възрастни заложници в рамките на първа фаза, при която боевете ще бъдат спрени за пет седмици.

Впоследствие ще има още една седмица спиране на огъня, при която преговарящите ще се опитат да освободят млади мъже и заложници, които "Хамас" нарича войници.

По-рано американският в. "Вашингтон пост" съобщи, че проектът за спиране на огъня, който е изготвен в Париж, предвижда, че всички цивилни, държани като заложници, ще бъдат освободени по време на шестседмичното спиране на огъня.

Според информацията в замяна на всеки израелски заложник ще бъдат освобождавани по трима палестински затворници от израелски затвори. "Вашингтон пост" отбелязва, че не е ясно кои затворници ще бъдат освободени и кой ще определя това.

От Хамас все още не е реагирали на проекта за споразумението за спиране на огъня. Очаква се групировката да отговори чрез Катар.

Междувременно израелската армия съобщи на 1 февруари сутринта, че е убила "десетки терористи" в ивицата Газа през изминалото денонощие, предаде Ройтерс. Израелски войници са водили "близък бой" с палестински бойци в Хан Юнис и са нанесли въздушни удари.

Вторият по големина град в Газа, който се намира в южната част от палестинската територия, стана през последните седмици основна мишена на военната операция. Израелската армия съобщи още за сражения в централната и северната част от крайбрежната ивица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG