Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел предлага на Хамас двумесечно примирие срещу всички заложници, държани в Газа


Израелски войници в ивицата Газа на фона
Израелски войници в ивицата Газа на фона

Израел е предложил на Хамас до два месеца пауза в боевете в замяна на освобождаването на всички останали заложници, държани в Газа. Това се е случило чрез катарски и египетски посредници, съобщи американската платформата Axios в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Новината идва, след като миналата седмица Хамас публикува видео, в което нейни членове предупреждават, че заложниците може да умрат, ако Израел не спре бомбардировките. Войната между Израел и Хамас започна в началото на октомври след атака от страна на групировката. При нея загинаха 1200 души, а 240 други бяха отвлечени.

Според предложението, за което Axios пише, сделката ще включва освобождаването на всички останали живи заложници и връщането на телата на загиналите в няколко фази.

В първата фаза ще бъдат освободени жените, мъжете над 60-годишна възраст и хората в критично здравословно състояние. Във втората се предлага да бъдат освободени жените и мъже войници, мъжете под 60-годишна възраст и телата на загиналите.

Освен примирието се очаква Израел и Хамас да се споразумеят и за това колко палестински затворници да бъдат освободени в замяна на израелските заложници.

Ако Хамас и Израел сключат споразумението, това ще бъде най-дългият период на примирие от началото на войната. Такивa периоди имаше и досега, но те бяха значително по-кратки. Голям брой заложници бяха освободени през ноември миналата година, но се смята, че още около 130 човека остават в плен.

Миналата седмица Хамас съобщи, че двама израелски заложници са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа. Израел отрече заложниците да са били убити от израелската армия.

През последните седмици премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е подложен на нарастващ натиск да осигури освобождаването на пленниците в Газа. В понеделник няколко души, сред които и семейства на заложници, нахлуха на заседание на финансовата комисия на израелския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG