Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас излъчи видеоклип с израелски заложници, но не разкри съдбата им


Аяла Харел държи плакат със снимка на чичо ѝ, на 24-часов протест с призив за освобождаване на израелските заложници в Газа и отбелязване на 100 дни от нападението на Хамас
Аяла Харел държи плакат със снимка на чичо ѝ, на 24-часов протест с призив за освобождаване на израелските заложници в Газа и отбелязване на 100 дни от нападението на Хамас

Палестинската групировка Хамас излъчи в неделя видеозапис, на който трима израелски заложници на движението призовават правителството на Израел да спре настъплението срещу контролираната от ислямистката групировка Ивица Газа, за да бъдат освободени.

Това се случва в стотния ден от войната, започнала на 7 октомври. Тогава бойци на Хамас, която е обявената за терористична организация от ЕС, САЩ и други държави, нахлуха на израелска територия, причинявайки смъртта на най-малко 1200 души, повечето от които цивилни по данни на Тел Авив. Стотици бяха взети за заложници.

Израел обяви пълномащабна война, която доведе до смъртта на вече над 23 000 души в Газа, според здравното министерство в анклава, контролиран от Хамас.

Видеото с трима израелски заложници, публикувано сега от Хамас, трае 37 секунди и завършва със следното послание на радикалната групировка: "Утре (понеделник - бел. ред.) ще ви информираме за тяхната съдба".

Тримата заложници от записа бяха разпознати като Ноа Аргамани (на 26 години), Йоси Шараби (на 53 г.) и Итай Швирски (на 38 г.).

По-рано вчера говорителят на военното крило на Хамас - бригадите "Изедин ал-Касам", Абу Убайда каза, че съдбата на много заложници е неизвестна.

Израелските представители по принцип не реагират на публичните послания на Хамас, свързани със заложниците, като определят тези действия за психологическа война.

Съдебният лекар към израелското министерство на здравеопазването Хагар Мизрахи заяви пред местна телевизия на 31 декември, че аутопсии на убити заложници, които са били намерени в Газа, сочат към причини на смъртта, противоречащи на версията на радикалната палестинска групировка, че те са загинали от израелски въздушни удари.

Израел казва, че е наясно с опасността за заложниците вследствие на настъплението в ивицата Газа. Правителството в Тел Авив твърди още, че взима предпазни мерки.

Израел казва, че от взетите около 240 заложници от Хамас в Газа понастоящем в Ивицата са останали 132, а 25 са загинали в плен. По-рано в края на миналата година 105 заложници бяха освободени от плен и разменени за палестинци, държани като затворници в затвори на израелска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG