Връзки за достъпност

Извънредни новини

След 100 дни война. Ожесточените битки в Ивицата Газа продължават


Израелски войници изстрелват снаряд от Южен Израел към Ивицата Газа, в позиция близо до границата 3 януари 2024 г.
Израелски войници изстрелват снаряд от Южен Израел към Ивицата Газа, в позиция близо до границата 3 януари 2024 г.

Израелски танкове и самолети удариха цели в южната и централната част на Ивицата Газа в неделя. В стотния ден от войната ожесточените престрелки продължават, пише Ройтерс.

Новината идва на фона на нападение на САЩ и Великобритания над йеменските хути заради атаки на кораби в Червено море. Хутите подкрепят организацията Хамас във войната с Израел, като изстрелват ракети към Израел и атакуват кораби в Червено море.

Тел Авив обяви война на палестинската групировка Хамас заради извършеното от нейни членове масирано нападение на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити 1200 жители на Израел и отвлечени 240.

Хамас е определяна като терористична организация от САЩ, ЕС, Израел и други държави.

В неделя за трети пореден ден в Ивицата Газа прекъснаха комуникациите и интернет, което усложнява работата на екипите за спешна помощ и линейки.

Боевете са съсредоточени в южния град Хан Юнис, където Хамас каза, че негови членове са ударили израелски танк. Боеве има и в Ал-Бурейдж и Ал-Магази в централната част на Ивицата Газа, където няколко членове на Хамас са убити.

Израелските военни казаха, че са унищожили няколко установки на Хамас за изстрелване на ракети срещу Израел.

През последното денонощие министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 125 души са убити и 265 ранени, с което общият брой на потвърдените убити от началото на войната достигна почти 24 000, с повече от 60 000 ранени.

Във видеовръзка на конференция в Истанбул лидерът на Хамас Исмаил Хания похвали нападението на 7 октомври.

"Ние не сме търсачи на войни. Ние сме търсачи на свобода", каза той, като добави, че атаката е отчасти отговор на продължилата години израелска блокада на Ивицата Газа, която Хамас контролира от 2007 г.

Израелската армия казва, че е преминала към нова фаза на войната, фокусирана върху южния край на територията, където почти 2 милиона души сега се приютяват в палатки и други места за временно настаняване.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на огъня, като каза, че Израел ще продължи, докато постигне пълна победа над Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG