Връзки за достъпност

Извънредни новини

Некролози на Хитлер върху синагогата в София. "Шалом" предупреди за скок на антисемитските прояви


Членове на еврейската общност присъстват на молитва в централната синагога в София, 15 октомври 2023 г.
Членове на еврейската общност присъстват на молитва в централната синагога в София, 15 октомври 2023 г.

Софийската районна прокуратура (СРП) е започнала проверка по сигнал за разлепени некролози на Адолф Хитлер на фасадата на Софийската синагога. Това съобщиха от СРП в сряда.

Новината идва, след като Организацията на евреите в България „Шалом“ и Централният израилтянски духовен съвет съобщиха, че в събота няколко маскирани лица са залепили некролози на германския нацистки лидер, както и изображения на свастики върху сградата на синагогата.

За Свободна Европа от Организацията на евреите казаха, че това се случва на фона на сериозно увеличение на антисемитските прояви в страната.

В понеделник "Шалом" съобщи, че два дни по-рано, в края на почивния за всички евреи ден Шабат (събота) и по време, когато в синагогата все още са се провеждали молитви, маскирани лица са залепили некролози в прослава на Хитлер и нацизма на портите на храма.

По време на Втората световна война лидерът на Нацистка Германия Адолф Хитлер провежда геноцид срещу евреите, известен като Холокост. При него близо 6 милиона евреи са убити в концентрационни лагери.

"Прославата на национал-социалистическата идеология и нейните лидери, извършили едни от най-жестоките престъпления в историята, е не просто престъпление, а и обида към всички онези български граждани, които в годините, а и днес ясно са изразили своята позиция срещу расизма и антисемитизма", написаха впоследствие от "Шалом".

За Свободна Европа от организацията казаха, че от началото на войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа се наблюдава изключително повишаване на проявите на антисемитизъм в България. Военните действия започнаха, след като на 7 октомври паравоенната групировка Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и ЕС, извърши мащабно нападение над Израел.

Според данните на "Шалом" само през първите 2 месеца на войната антисемитските прояви в България са били с 50% повече отколкото за цялата 2022 г.

Това се случва на фона на дългогодишни проблеми с антисемитизма в страната. При един от последните случаи това лятото прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП проверка по сигнала за антисемитския фотоколаж с лицето на бившия външен министър Соломон Паси. Той беше споделен в група на "Възраждане" в Телеграм.

През 2021 г. България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по две дела, заведени заради антисемитски и дискриминиращи послания в книги и речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG