Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сплашвани и притискани". Как един магазин за бира осъмна с надпис Jude и шестоъгълна звезда


Надписът Jude и шестоъгълната звезда малко преди да бъдат почистени.
Надписът Jude и шестоъгълната звезда малко преди да бъдат почистени.

Малък магазин за бира осъмва в понеделник с надпис Jude на витрината, придружен с шестоъгълна звезда. Малко по-рано партия "Възраждане" организира наказателна акция срещу магазина заради отказ да бъдат обслужвани негови привърженици.

Малко магазинче за бира осъмва в понеделник с надпис Jude на витрината придружен с шестоъгълна звезда. Ден по-рано група мъже, облечени в черно и водени от депутат, размахващ картата си, се опитват да сплашат жената зад щанда, а извиканата на място полиция не прави почти нищо.

Това не е история за Германия през 30-те. Действието се развива на централната софийска улица "Граф Николай Игнатиев". Не е и история от 1942 година, когато всички магазини и дюкяни, притежавани от евреи в България, са принудени да сложат на витрините си този знак.

Това е история, която се случва в нощта срещу 12 юни 2023 г. Тя има своята предистория от предишните два дни.

Всичко започва, когато хора с тениски на проруската партия "Възраджане" влизат в магазина Cosmic Craft Beer в София и се държат грубо с работещите в магазина. Това се случва на 10 юни, когато формацията свика протест срещу новото правителство.

В отговор собственичката слага надпис на вратата, че няма да обслужва привърженици на "Възраждане". Снимката на листа с надписа бързо става популярна. Следва ответна реакция - група мъже с тениски на "Възраждане", водени от депутат от партията, отиват в магазина и се държат грубо. Разотиват се едва след като идва полиция.

Но това не е краят на историята. На следващата сутрин витрината на магазина осъмва с надпис Jude (от немски - евреин) и шестоъгълна звезда - знаци, които нацисткият режим в Германия принуждава евреите да носят. Нацистка Германия е отговорна геноцида над приблизително шест милиона евреи, известен като Холокост.

Магазинът за бира Cosmic Beer Shop в София осъмна в понеделник с надпис Jude на витрината придружен с шестоъгълна звезда
Магазинът за бира Cosmic Beer Shop в София осъмна в понеделник с надпис Jude на витрината придружен с шестоъгълна звезда

"Много сме разтревожени, не само от самите прояви, но и от липсата на осъдителни реакции и от това, че през последната една година тези хора, които стоят зад тези прояви, намериха своята институционална подкрепа", каза пред Свободна Европа председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар.

Знамена на "чужди държави"

В събота, 10 юни, партия "Възраждане" свика в София протест срещу новото правителство, избрано по-рано през седмицата. На демонстрацията пред Народното събрание по различни оценки присъстваха между няколкостотин и 1500 души.

В същия ден трима мъже с черни тениски с логото на “Възраждане” влизат в магазина за бира ​Cosmic Craft Beer на улица "Граф Николай Игнатиев" в София.

В него се продават крафт бири от целия свят и от България. В малкото помещение има и няколко малки бар плотове и телевизор, на който се гледат мачове. Интериорът включва знамена на клубове от цял свят и футболни тениски. В магазина в този момент работи само една жена.

Мъжете с тениски на "Възраждане" започват да се държат грубо. Правят забележки, че в магазина има знамена на "чужди държави" и казват, че жената трябва да ги свали и да сложи само български знамена. Не си купуват бира. Клиенти на заведението помагат за изгонването на мъжете.

"Не обслужваме привърженици на "Възраждане"

Собственичката на магазина е афектирана от срещата и поставя на витрината надпис "Не обслужваме привърженици на “Възраждане".

Постът със снимката на надписа се споделя в социалните мрежи и става популярен.

Надписът
Надписът

В същия ден - събота - привърженици на "Възраждане" нахлуха в кино "Одеон" и саботираха предстояща прожекция на един от филмите в програмата на София Прайд Филм Фест. С тях беше депутатът от партията Славчо Крумов.

"Сплашвани и притискани"

В неделя страницата във Фейсбук на "Възраждане" също публикува снимката от витрината на Cosmic Craft Beer ​с надписа и коментар: "Няма лоша реклама".

В късния следобед десетина мъже отново с тениски на "Възраждане", предвождани от същия депутат - Славчо Крумов, препречват входа на магазина, не пускат никой да влиза или излиза, искат да бъдат обслужени и търсят възмездие.

След съдействие на хора от квартала и пристигане на полицейска патрулка те се разотиват. Няма пострадали, нито материални щети. Полицията се връща часове по-късно за да снеме обяснение от собствениците на магазина.

Страницата на "Възраждане" във Фейсбук публикува снимка на мъжете, препречили входа на магазина, с коментар: "Няколко часа по-късно".

Свободна Европа изпрати запитване за коментар до пресцентъра на партията, но оттам няма отговор.

В свой пост във Фейсбук собствениците на магазина Cosmic Craft Beer пишат, че са имали намерение да махнат табелата, "за да не се превръща в дребно заяждане". Но решават да я оставят "за известно време" след инцидента и "след множеството заплахи, отправени по всевъзможни канали".

"Нямаме намерение да се оставим да бъдем сплашвани и притискани. Вярваме, че живеем в правова държава, където всеки има право да заяви мнение и позиция, без да се страхува, че ще бъде репресиран и че бизнесът му ще е съсипан. Не ни е страх", пише на страницата на магазина.

Магазинът затваря към 23 часа в неделя.

Към 24 часа или в ранните минути на понеделник, синът на един от собствениците получава снимка с надписа "Jude" и шестоъгълната звезда на витрината си.

Този надпис сега е изтрит. Собствениците не искат да коментират случая.

Не е ясно кой е надраскал витрината и дали случилото се има пряка връзка с акцията на "Възраждане" срещу магазина.

Магазинче за бира Cosmic Beer Shop, в София осъмна в понеделник с надпис Jude на витрината придружен с шестоъгълна звезда
Магазинче за бира Cosmic Beer Shop, в София осъмна в понеделник с надпис Jude на витрината придружен с шестоъгълна звезда

В понеделник обаче много хора, които не са били клиенти досега, минават набързо и си купуват бира, която отнасят със себе си в знак на подкрепа.

"Липса на осъдителни реакции"

Надписът вече е изтрит, но снимките се разпространяват в социалните мрежи и предизвикват реакции. Публикува ги и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар.

"Много сме разтревожени, не само от самите прояви, но и от липсата на осъдителни реакции и от това, че през последната една година тези хора, които стоят зад тези прояви, намериха своята институционална подкрепа", каза пред пред Свободна Европа д-р Оскар.

Според него липсата на осъдителна реакция от служебното правителство и президента за подобни прояви през последната година са довели до това - "сгради на София да бъдат изрисувани със символи на омразата, които напомнят едни други времена".

"Нито веднъж президент или служебен премиер не излезе с осъдителна реакция, а представители на властта излизаха с тези и твърдения, за това кой е спасил българските евреи и нямало антисемитизъм в България и как ние си измисляме, били сме комунисти", каза още Оскар.

Президентът Румен Радев отказа извинение на Северна Македония за депортирането и последващото избиване на 11 000 евреи от територията ѝ. София признава факта на депортацията през 1943 година, но не и отговорността за нея.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG