Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев отхвърли призива на Скопие за извинение за депортацията на македонските евреи


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев отхвърли призива на Скопие за това София да се извини за депортарирането на македонските евреи по време на Втората световна война. Той добави, че интересът на македонския му колега Стево Пендаровски е„похвален, но веднъж заявен той трябва да стъпва на историческата истина“.

В неделя Пендарвоски поиска официално извинение за „ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи“. Новината дойде на фона на 80-тата годишнина от две събития с противоположен знак, протекли по едно и също време през март 1943 - спасяването на живота на българските евреи, живели в границите на предвоенна България и депортирането на евреите, живели в териториите на днешни Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

Към днешна дата София признава факта на депортацията, но не и отговорността за нея. Ежегодно през март тя отбелязва само спасяването на българските евреи.

Във вторник Радев каза, че заради европейското бъдеще на Северна Македония, е необходимо двустранните отношения с България да бъдат „освободени от идеологемите на тоталитаризма“, което да спомогне за „истински и пълноценен диалог“. Думите му дойдоха и конкретно по отношения на историята и как тя се представя на македонците.

„История, която е в десетилетна обвивка от манипулации и фалшификации, истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетие“, каза още Радев.

В понеделник Министерството на външните работи също реагира на призива на Скопие. От ведомството излязоха с позиция, че „вменяването на вина на България за депортирането на македонските евреи през 1943 г. е част от цялостната злонамерена политика на управниците в Северна Македония, която цели да представи българския народ като „фашистки“.

Въпросът с депортацията на евреите от Гърция и Северна Македония и поискането от Пендаровски извинение предизвика и реакции от представители в македоно-българската комисия по исторически и образователни въпроси.

В края на февруари български историци и интелектуалци поискаха от София да признае отговорността си за депортацията и да се извини. Друга група историци, сред които Даниел Вачков, Петър Стоянович и Спас Ташев, настояват, че отговорността за депортацията е на Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG