Връзки за достъпност

Извънредни новини

София обвини Скопие, че използва депортацията на македонските евреи за "злонамерени цели"


Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война. 
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война. 

Вменяването на вина на България за депортирането на македонските евреи през 1943 г. е част от цялостната злонамерена политика на управниците в Северна Македония, която цели да представи българския народ като "фашистки". Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на България, изпратена в отговор на въпроси на Свободна Европа.

Тя идва, след като в неделя президентът на Северна Македония Стево Пендаровски поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война.

В тази връзка в понеделник Свободна Европа изпрати въпроси до българското външно министерство, както и до президентството. От пресцентъра на президентството казаха, че на този етап няма да коментират изказването на Пендаровски.

"Пропаганда и злонамерени политически цели"

От външното министерство посочват, че България винаги е разглеждала периода на Втората световна война "с особена скръб за всички загинали в Холокоста 6 милиона евреи и в това число за убитите в нацистките концлагери на смъртта 11 000 евреи", живели в териториите на днешна Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

От ведомството припомнят и че през 2013 г. Народното събрание осъди престъпните действия на нацисткия режим и изрази съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да спре депортацията.

"Тези трагични събития нямат нищо общо с държавата Република Северна Македония, която никога не е съществувала преди 1992 г. като субект на международното право и международните отношения", се казва още в позицията на външното министерство, изпратена до Свободна Европа.

В нея се добавя, че властите в Северна Македония не се придържат към "обективните исторически факти и продължават да използват темата за Холокоста за пропаганда и злонамерени политически цели, нямащи нищо общо с паметта за жертвите, научното изучаване на Холокоста и борбата срещу антисемитизма".

"Вменяването на България на вина от днешни управници в Скопие се вписва в цялостната им линия на поведение, целяща да представи страната и народа ни като фашистки", се казва още в позицията.

Разногласия сред историците

Изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски предизвика реакции на двамата съпредседатели на македоно-българската комисия по исторически и образователни въпроси.

Пред БТА българският съпредседател Ангел Димитров определи думите на Пендаровски като "неприемливи" и "некоректни". Според него е "несериозно" да се вменява вина на България, защото депортацията на македонските евреи през 1943 г. става при изричното настояване и под контрола на представители на нацистка Германия.

В същото време македонският съпредседател на комисията Драги Горгиев се съгласи с изявлението на Пендаровски, че България трябва да поднесе извинения за депортацията.

"Това е безспорен факт, който, изглежда, днешната българска държава се опитва да тълкува като акт, с който тогавашната България няма нищо общо, което не означава нищо друго, освен затваряне на очите за реалността", казва Горгиев пред македонската редакция на Радио Свободна Европа.

Искането за извинение се съдържаше в речта на президента на Северна Македония Стево Пендаровски пред паметника на загиналите 7144 македонски евреи в Скопие. То дойде в неделя, на 80-тата годишнина от две събития с противоположен знак, протекли по едно и също време през март 1943 г. Едното е спасяването на живота на българските евреи, живели в границите на предвоенна България, другото - депортирането на евреите, живели в териториите на днешни Гърция и Северна Македония, окупирани тогава от България.

Днес София признава факта на депортацията, но не и отговорността за нея. Всяка година през март тя отбелязва само спасяването на българските евреи.

В края на февруари български историци и интелектуалци, сред които Румен Аврамов, Надя Данова, Стефан Дечев, Явор Гърдев поискаха София да признае отговорността си за депортацията и да се извини. Друга група историци, сред които Даниел Вачков, Петър Стоянович и Спас Ташев, настояват, че отговорността за депортацията е на Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG