Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започна да снима лицата на зрителите". Привърженици на "Възраждане" саботираха прожекция от София Прайд Филм Фест


Кадър от протеста на "Възраждане" пред кино "Одеон" по време на прожекцията на филма "Близо" в рамките на София прайд филм фест. Снимката е от Фейсбук страницата на фестивала
Кадър от протеста на "Възраждане" пред кино "Одеон" по време на прожекцията на филма "Близо" в рамките на София прайд филм фест. Снимката е от Фейсбук страницата на фестивала

Привърженици на проруската партия "Възраждане" нахлуха в кино "Одеон" и саботираха предстояща прожекция на един от филмите в програмата на София Прайд Филм Фест в събота. Това стана ясно от публикация във Фейсбук на страницата на фестивала.

Събитието е част от културната програма преди 16-ото София прайд шествие, което ще се проведе в София на 17 юни в подкрепа на ЛГБТ+ общността.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се виждат хора с тениски на "Възраждане", както и плакати с хомофобски надписи.

В своя публикация във Фейсбук Радослав Стоянов, заместник председател и правен експерт в ЛГБТ организация "Действие", пише, че по време на акцията на място е имало полицаи, които да обезпечат мирното и спокойно протичане на събитието, които "вместо това се ръкуваха и поздравяваха протестиращите, включително тези с тениски на "Възраждане"".

Свободна Европа изпрати запитване до Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), за да разбере дали е подаден сигнал и защо полицията не е реагирала.

"След агресивен протест, обявен от Кристиян Шкварек вчера, отменихме прожекцията на филма “Близо”, част от София Прайд Филм Фест, поради съображения за сигурност. Тълпа протестиращи влезе в киното, започна да снима лицата на зрителите отблизо, да крещят срещу тях "педофили" и да всяват страх у тях и у персонала", написаха организаторите на фестивала.

Кристиян Шкварек, представител на групата на Европейските Консерватори, написа във Фейсбук, че подкрепя акцията, но отрича да я е организирал.

"Бездействието на полицията в случая е още по-стряскащо(...) Този фашизъм няма място в една демократична държава, член на ЕС", пишат още организаторите.

По-късно в неделя БТА публикува отворено писмо на организация "Действие" до кмета на София Йорданка Фандъкова и с копие до Калоян Милтенов, директор на СДВР, и до председателя на парламента Росен Желязков.

"Съгласно закона, столичният кмет дължи да прекрати събрания, които не са мирни и нарушават упражняването на правата на другите, а полицията – да съдейства на кмета за това, както и на организаторите за отстраняване на провокатори или лица, които не са част от мирното събиране. Това вчера не се случи", пишат от "Действие".

Организацията призовава институциите и партиите "да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права". Тя призова и за изменения в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпления, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалите.

В неделя партия "Продължаваме промяната" осъди поведението на "Възраждане" във връзка с осуетената прожекция. "Демократична България" спорели на страницата си публикация със същия текст.

Депутатът от "Демократична България" Елисавета Белобрадова написа в своя профил във Фейсбук, че в понеделник ще поиска обяснение за случая от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

БТА съобщи по-късно, цитирайки МВР, че Стоянов ще иска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място.

Според предварителни данни от СДВР, пише БТА, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че "привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък". Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати и е върнал парите на закупилите билети, като не е имало физическо насилие между двете групи.

Филмът "Близо" спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. Той разказва за две 13-годишни момчета с близко приятелство, което е обект на хомофобски подигравки от страна на съучениците им.

Също в събота "десетина агресивно настроени мъже от "Възраждане""са нахлули и в магазина за бира Cosmic Craft Beer на ул. "Граф Игнатиев". Това съобщиха от самия магазин във Фейсбук. Мъжете са били предвождани от депутата Славчо Ангелов Крумов, като са запушили входа на магазина и не са допускали да се влиза и излиза.

Възможна причина за нахлуването е табела "Не обслужваме привърженици на Възраждане!!!", залепена на витрината на магазина.

Това е поредната хомофобска акция през последните години. През юни 2021 г. по време на премиерата на българския късометражния филм “Черупки” националисти отново нахлуха по време на прожекцията, но този път останаха и изгледаха филма.

Същата година десетина мъже и жени нападнаха ЛГБТ пространството Рейнбоу хъб и хората в него. Имаше пострадало момиче, като националистът Боян Расате извади нож. Година по-рано деца пострадаха при хомофобска акция в Пловдив, организирана от тийнейджъри в социалните мрежи.

През 2008 г. Михаил Стоянов беше убит в Борисовата градина от група, която „прочиствала“ парка от гей мъже. Активисти и правозащитници, подкрепящи ЛГБТ общността, от години се борят престъпленията на хомофобска основа да бъдат вписани в Наказателния кодекс като утежняващо вината обстоятелство

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG