Връзки за достъпност

Извънредни новини

Националисти и кандидат за президент нападнаха клуб на ЛГБТ в София


Центърът Rainbow hub на общността ЛГБТ беше нападнат в събота от крайнодясна организация и кандидата за президент на България Боян Расате.
Центърът Rainbow hub на общността ЛГБТ беше нападнат в събота от крайнодясна организация и кандидата за президент на България Боян Расате.

Крайнодясна организация и кандидат за президент на България нападнаха клуб на общността ЛГБТ в София, съобщи бТВ. Ударено е момиче. Мебели, вещи и техника са изпочупени. Полицията е реагирала половин час след подаване на сигнала, пише "Дневник".

Извършителите са били десетина души, предвождани от Боян Расате. Сред тях е имало и мъже, и жени от организацията Български национален съюз - Еделвайс.

Расате е кандидат за президент на страната за изборите на 14 ноември. През 2000 г. той създава Българския национален съюз (БНС), а десет години по-късно се оттегля от ръководството му.

БНС стои зад провеждането на ежегодния пронацистки "Луков марш" в София в памет на ген. Христо Луков - водач на Българските национални легиони през 1942-1943 г.

Общностният клуб Raibow Hub, който се намира на бул. "Дондуков" в София, е бил разбит за минути, казват участниците в събитието пред "Дневник". Нападателите са крещели "Викнете полиция!".

Словото на омраза срещу общността ЛГБТ ежегодно се споменава в докладите на Европейската комисия за България, която привовава властите да се ангажират с проблема. През 2020 г. този доклад съдържаше и уточнението, че думите на омраза се изричат от високопоставени политици. По това време "Обединените патриоти" на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов управляваха страната в коалиция с ГЕРБ.

В последните три години зачестиха физическите нападения над представители на общността ЛГБТ, извършвани от националистически организации и отделни лица, включително ученици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG