Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Удари ме и си продължи по пътя." Как клуб на ЛГБТ беше потрошен за две минути


Глория Филипова е една от свидетелките на нахлуването. Един от нападателите я е ударил по лицето и е извадил нож пред нея
Глория Филипова е една от свидетелките на нахлуването. Един от нападателите я е ударил по лицето и е извадил нож пред нея

Докато ни води из потрошения апартамент, Глория Филипова настъпва случайно дръжка от рамка на очила.

Никой не я е забелязал досега, никой не си е потърсил очилата. По целия под има стъкла от какво ли не.

Глория Филипова е убедена, че дръжката е на пода от събота вечерта, когато десетина мъже и жени нападнаха пространството и хората в него.

Една от стаите в Рейнбоу хъб след нападението
Една от стаите в Рейнбоу хъб след нападението

Тя вдига дръжката, която е между рамката на преобърнато легло и папките, изсипали се от съборен шкаф. Зад нея на стената се вижда голямо лилаво петно. Казва ни, че е от бутилка вино, разбита в стената. По пода се виждат парчетата стъкло от бутилката.

Това е само малка част от пораженията, които заварваме в понеделник по обяд в центъра Рейнбоу хъб (Rainbow hub). Той се намира в апартамент в центъра на София и там хора от ЛГБТ общността се събират за обсъждания и в групи за взаимопомощ. В събота вечер там е имало събитие, посветено на транс хората, прекъснато от нахлуването на десетина биячи, опустошили пространството.

Глория Филипова е ударена по лицето от един от нападателите, когото тя разпознава като Боян Станков-Расате. Когато си тръгва, след като центърът вече е изтърбушен, същият човек вади нож пред нея.

„Не се случва за първи път да има проява срещу нас, но за първи път е по толкова груб и агресивен начин, и срещу хората има физическо насилие“, казва Глория.

"Удари ме и си продължи по пътя"

Всичко започва в събота, малко след 17 часа. В Рейнбоу хъб има дискусия с участието на седем души, още един се е включил онлайн. Половин час след началото на събитието се чува звънецът.

„Едно момиче отиде да отвори. Аз също тръгнах към вратата, за да видя кой влиза. Когато стигнах, вече една група мъже нахълтваха вътре“, разказва Глория Филипова, която е активист и координатор на проекти в центъра.

Сред мъжете тя разпознава Боян Станков-Расате, който е кандидат за президент на България за изборите на 14 ноември. Той е основател на Българския национален съюз (БНС), който вече не е под ръководството му. Известен е с крайнодесните си позиции и проявите си срещу ЛГБТ общността.

„Започнах да крещя „не“, за да ги спра да влязат“, разказва Глория Филипова. „Той ме удари и си продължи по пътя. Всички други влязоха след него.“

Обърнати шкафове и разпилени листовки в Рейнбоу хъб
Обърнати шкафове и разпилени листовки в Рейнбоу хъб

В рамките на по-малко от две минути мебелите са потрошени, вратите и бюрата са надраскани със спрейове. Лаптопът, чрез който събитието е предавано на живо, е счупен.

Разпръснаха се във всички стаи. Започнаха да хвърлят, да чупят неща, да събарят шкафове, да крещят.
Глория Филипова

„Разпръснаха се във всички стаи. Започнаха да хвърлят, да чупят неща, да събарят шкафове, да крещят, че развращаваме децата“, разказва Глория Филипова.

През това време някои от участниците в събитието са успели да избягат навън или на стълбището. „Но повечето просто стояхме шашнати и чакахме да приключи“, казва Глория, която успява да повика полиция още докато нападателите изпочупват всичко.

Точно преди да си тръгнат Боян Станков-Расате вади нож пред нея.

„Той се спря пред мен, при което аз се притесних, защото вече ме беше ударил веднъж и не знаех дали няма пак да ме удари“, казва тя. „Казах му, че вече са си свършили работата и могат да си вървят. Той каза „Не, имам още една работа“ и извади ножа.“

Лаптопът, през който в събитието са участвали гости онлайн
Лаптопът, през който в събитието са участвали гости онлайн

С този нож нападателят нарязва гумите на паркираната в общото пространство тротинетка, с която е дошла една от участничките в събитието. „За щастие не го използва, за да нарани някой от гостите.“

Полицаите пристигат в Рейнбоу хъб десетина минути след сигнала на Глория Филипова*. Хората, нахлули в апартамента обаче вече са си тръгнали. Служителите на реда викат линейка, защото на една от участничките в събитието ѝ е прилошало. След това идва екип, който да направи оглед.

Два дни след нападението по земята в центъра все още има пръснати шарени листовки. Вратите са надраскани с черен спрей. Шкафовете са съборени, бюрата са надраскани, в кухнята уредите са потрошени. Всичко е преобърнато наопаки.

"Не са минали случайно"

Според активистите от организациите, които работят в Рейнбоу хъб, нападението срещу центъра е било добре планирано.

Според очевидците на вратата е звъннало едно момиче, а останалите от групата са се криели на стълбището. Едва след като вратата е била отворена, те са нахлули в центъра.

Със сигурност не са минали случайно. Имали са и план.
Лилия Драгоева

„Със сигурност не са минали случайно. Имали са и план – да звънне на вратата самò момиче. Ако десетима здрави мъж стоят на вратата, едва ли някой би им отворил“, казва Лилия Драгоева от фондация „Билитис“.

„Със сигурност е било планирано добре. Имаха спрейове, поне един нож със себе си. Имали са тактика как да влязат“, казва Глория Филипова.

Активистите смятат, че някои от хората, нахлули в Рейнбоу хъб, може да са идвали в центъра по-рано.

„Това е отворено пространство, всеки може да дойде. Допускаме, че освен да вземат материалите, са имали време и да огледат. Затова предполагаме, че толкова бързо са успели да опустошат - защото са знаели къде ще влязат“, казва още Лилия Драгоева.

Пораженията в Рейнбоу хъб след нападението в събота
Пораженията в Рейнбоу хъб след нападението в събота

Затова активистите смятат, че целта е била не просто да бъде потрошено помещението, а това да се случи по време на събитие, когато в клуба има хора.

"Наистина има проблем с агресията"

Потърпевшите разпознават като един от извършителите Боян Станков-Расате. Той е кандидат за президент и има имунитет от наказателно преследване.

Говорителката на главния прокурор Иван Гешев съобщи пред Свободна Европа, че институцията вече е поискала имунитета на Станков-Расате. Той трябва да бъде свален от Централната избирателна комисия (ЦИК) и ще бъде обвинен за хулиганство с особена дързост. Наказанието е до 5 години затвор.

Щетите в Рейнбоу хъб след нападението в събота
Щетите в Рейнбоу хъб след нападението в събота

Свободна Европа потърси Боян Станков-Расате за коментар. Той отказа да отговори на въпроса дали е участвал в нахлуването в Рейнбоу хъб в събота.

„Дали съм участвал или не съм участвал, както и на други ваши колеги казах, в момента сме в предизборна кампания и няма да дам отговор“, каза той.

Активистите от Рейнбоу хъб се надяват извършителите да си понесат наказанието и институциите да обърнат внимание на агресията срещу представители на ЛГБТ общността.

Надявам се това да бъде моментът, в който институциите ще разберат, че наистина има проблем с агресията.
Глория Филипова

„Надявам се това да бъде моментът, в който институциите ще разберат, че наистина има проблем с агресията, тъй като нашата организация от години сигнализира, че това е сериозен проблем“, казва Глория Филипова.

„От години се опитваме да предизвикаме промени в законодателството, които да обръщат внимание на престъпленията от омраза, които са предизвикани от хомофобия и трансфобия. За съжаление тези вече почти 15 години опити засега са били без успех. Надявам се сега вече да осъзнаят, че проблемът наистина е сериозен“, казва тя.

Словото на омраза срещу общността ЛГБТ ежегодно се споменава в докладите на Европейската комисия за България, която привовава властите да се ангажират с проблема.

В последните три години зачестиха физическите нападения над представители на общността ЛГБТ, извършвани от националистически организации и отделни лица, включително ученици.

В понеделник посолствата на САЩ, Обединеното кралство, Франция и още осем западни държави осъдиха нападението. Ден по-рано това направиха и четири партии, които се очаква да имат свои представители в следващия парламент.

Входа на Рейнбоу хъб
Входа на Рейнбоу хъб

* Според първоначалните съобщения полицията е дошла не 10, а 30 минути след подаването на сигнала.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG