Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четири партии и отделни политици осъдиха нападението над клуб на ЛГБТ


Клубът на общността ЛГБТ Rainbow hub след нападението в събота, 30 октомври 2021 г.
Клубът на общността ЛГБТ Rainbow hub след нападението в събота, 30 октомври 2021 г.

Четири партии осъдиха нападението над общностен клуб на хората ЛГБТ в София. Първи реагираха "Продължаваме промяната" и "Да, България!", следвани от ГЕРБ и Зелено движение.

С възмущение реагираха и отделни политици от други политически сили, сред които Николай Хаджигенов, Радан Кънев, Петър Витанов, Деница Златева, Михаил Паргов.

Лидерът на Зелено движение Владислав Панев е посетил клуба в неделя, за да научи какво се е случило.

Rainbow hub, който е място за обсъждания на общността ЛГБТ, беше нападнат в събота от десетина мъже и жени, разпознати като представители на националистическата крайнодясна организация Български национален съюз - Еделвайс.

Те бяха предвождани от Боян Расате, който е кандидат за президент на България на предстоящите избори на 14 ноември.

Нападението беше извършено по време на събитие в клуба. Едно момиче беше ударено, мебели и техника бяха изпочупени.

В официална позиция, осъждаща инцидента, "Продължаваме промяната" определи нападателите като членове на организация от паравоенен тип, а Расате - като техен въоръжен главатар. Самият инцидент е дефиниран като "ужасяващ" и "ужас".

Партията призовава българските власти да свалят имунитета на Боян Расате. Според вътрешното законодателство той се ползва с такъв като кандидат за президент.

"Продължаваме промяната" настоява да се арестуват останалите участници в нападението.

"Българската прокуратура, която системно отказва да застане в защита на българските граждани срещу грабежите и кражбите, поне да направи необходимото за застане в защита на тяхната сигурност", пише още в позицията.

"Да, България", която е една от партиите в коалицията "Демократична България", категорично осъди нападението над Rainbow hub и го определи като "пореден етап от ескалираща кампания по планирана агресия".

Партията смята, че безнаказаните актове на досегашен тормоз вече са мотивирали извършителите към открит вандализъм и насилие. Тя призовава всички отговорни политически сили недвусмислено да осъдят използването на насилие и тормоз, особено когато това се прави за политически цели.

В публикация във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди нападението от името на партията си. "Недопустимо е да бъдат нападани различни хора и да им се посяга физически!" - написа той.

Зеленото движение, което е част от "Демократична България" досега е единствената партия, посочила, че нападението над Rainbow hub е мотивирано от хомофобия. Движението повтаря тезата си за това, че Наказателният кодекс трябва да се измени и допълни, "за да включва престъпления от омраза по хомофобски и трансфобски мотиви".

Това е и отдавнашна препоръка на Европейската комисия, която до този момент не е изпълнена. Престъпленията от хомофобия не са обособени и затова могат да се разглеждат предимно като прояви на хулиганство.

До неделя на обяд нито една друга партия или коалиция с шансове да влезе в парламента не е реагирала на нападението. Направиха го отделни политици от "Демократи за силна България", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

"Историята помни до какво води насилието спрямо различните" написа във Фейсбук евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов. Той призова за нулева толерантност към такива прояви.

Евродепутатът от ЕНП Радан Кънев също отбеляза, че България е закъсняла с това "престъпленията, мотивирани от омраза към различната сексуалност, да бъдат квалифицирани като състав в НК”.

Кънев определя инцидента като съчетаване на престъпление от омраза с политическо насилие и казва, че поведението на Боян Расате е "съзнателно действие на политик в предизборна кампания"

.Според Деница Златева, която е част от Националното ръководство на БСП, “хомофобията няма раса, пол, сексуална ориентация”.

Тя добавя: “Днес са били в офиса на Rainbow Hub, утре могат да нахлуят другаде. Тук е ролята ни и като родители, общественици и политици, да бъдем непримирими към всяка една форма на насилие”, допълва тя.

Кандидат-депутатът от “Изправи се.БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов написа, че случилото се “не е просто безнаказаност”. Той продължава така: "Не просто толерирана и закриляна омраза, избуяла до степен нападателите да крещят "извикайте полиция”. Те [нападателите] знаят, че дори да извикат полиция, дори да ги задържат, прокуратурата ще ги спаси и закриля”.

Хаджигенов визира факта, че докато нападатели са чупили мебели и техника в Rainbow hub, те са крещели: "Извикайте полиция!" По данни на "Дневник" полицията е дошла половин час след подаването на сигнала.

Лична позиция изразява и кандидат-депутатът и общински съветник в София от "Демократична България" Михаил Паргов. “Само за тази година нападенията като вчерашното в Rainbow Hub са десетки, къде заради предизборните кампании, къде-щото някой да се покаже колко е по-велик...", пише той.

Паргов също напомня, че докато в Наказателния кодекс има поне някаква защита за хората от националните, етническите и религиозните групи, то за този кодекс ЛГБТИ хората все още не съществуват... 2021 г.”.

България е ежегодно критикувана в доклади на Европейската комисия за това, че престъпленията от омраза към общността ЛГБТ не се разследват адекватно и не предизвикват реакция сред политиците. България от години е призовавана да обособи престъпленията от хомофобия в Наказателния кодекс, но това все още не е факт.

5 факта за човешките права в България
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG