Връзки за достъпност

Извънредни новини

Службите проверяват антисемитски колаж с лика на Соломон Паси, споделен в група на "Възраждане"


Соломон Паси

Софийската градска прокуратура възложи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж, споделен в групата на „Възраждане“ в Телеграм, съобщи БТА в петък.

Сигналът беше подаден по-рано през деня от Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом“. Според сдружението публикацията е проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в България.

На колажа се вижда група военни с униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма. Те отвеждат човек с униформа, каквато са носели евреите в концлагерите, който е с лицето на Соломон Паси.

Надписът гласи "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия" - препратка към газовите камери, в които нацистите са убивали евреи по време на Холокоста.

"Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК), пише в сигнала.

Наблюдаващият прокурор възложи извършването на съвместна проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

В хода на проверката ще бъде установена дали чрез слово, печат или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа. Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца.

"Възраждане" излезе с позиция по въпроса, в която пише, че партията ще подаде сигнал до Прокуратурата за извършено спрямо нея престъпление по чл. 286 от НК, според който ако някой набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов написа във Фейсбук, че след сигнала на "Шалом" партията ще предложи българската Конституция да бъде променена по модела на израелската, като в нея се впише, че "България е национална държава на българския народ" и би следвало "всеки, който е против това, да бъде обявен за антисемит".

Новината идва близо две седмици след като прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП да проверят дали лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подбужда към насилие, дискриминация или омраза.

Костадинов и партията му често заемат крайни позиции с призиви за насилие. Те открито наричат опонентите си „измет“ и говорят за нуждата за дехуманизирането им. От години говорят как „ще унищожим националните предатели“.

Лидерът на "Възраждане" призовава за „унищожение“ на тези, които не споделят политическите му позиции. Наскоро привърженици на партията осуетиха две филмови прожекции, като при втората крещяха на зрителите „Умри“ и „Ще те убия“. Тогава на мястото имаше полиция, но нямаше арестувани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG