Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата възложи на ДАНС и ГДБОП да проверят дали Костадин Костадинов подбужда към насилие


Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Софийската градска прокуратура съобщи, че е възложила проверка дали депутат в 49-тото Народно събрание е подбуждал към насилие, дискриминация или омраза. По информация на Свободна Европа става въпрос за лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Новината идва, след като по-рано във вторник правителството осъди призивите на „Възраждане към насилие и призова прокуратурата, президента и политическите партии да реагират.

Срокът за извършване на проверката е три месеца, а институциите, на които е възложена, са Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

След като приключи проверката „ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство“.

Действията на прокуратурата идват на фона на призиви на Костадин Костадинов за „унищожение“ на тези, които не споделят политическите му позиции. В неделя той публикува във Фейсбук статус за „родната демократична общност“ и призова „тази уродлива измет да бъде унищожена“. Това не се случва за пръв път в последните години, но досега прокуратурата не беше реагирала.

Привърженици на “Възраждане”, организирани от местни структури и депутати на партията, три пъти нападнаха прожекции на филм в три различни града. Те нахлуха и в магазин за бира в София.

Депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да говори от парламентарната трибуна и заплашват с подобно действия и срещу депутата Манол Пейков.

Преди седмица пред Свободна Европа адвокат Михаил Екимджиев каза, че това е „престъпление по чл. 169, буква Б от Наказателния кодекс - „съзнателно пречене за ограничаване на основни политически и конституционни права“ и че прокуратурата може да се самосезира.

Във вторник прокуратурата съобщи, че проверката е по чл. 162 от Наказателния кодекс. Той предвижда наказания за проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG