Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Леко недоразумение" или престъпление "пред очите на МВР". Какво направи "Възраждане" във Варна


Демонстранти пред Фестивалния и конгресен центът във Варна в петък. Снимка: БТА
Демонстранти пред Фестивалния и конгресен центът във Варна в петък. Снимка: БТА

Участници в свикана от "Възраждане" демонстрация отново атакуваха хора, отишли да гледат филм. На мястото имаше полиция, но нямаше арестувани. Министър определи случая като "леко недоразумение". Потърпевшите питат докъде трябва да се стигне, за да има последствия.

Група млади мъже в черно крещят обиди и заплахи. Чуват се викове „Умри“ и „Ще те убия“. Поне двама от мъжете тръгват заплашително напред. Единият е спрян от човек от групата, а другият – от полицайката, която сама разделя мъжете и тези, срещу които са насочени виковете – хора, отишли на кино в петък вечер.

Това се вижда на видеоклипове, заснети при един от изходите на Фестивалния център във Варна в петък вечерта. За тогава е насрочена прожекция на белгийския филм „Близо“. Варненската организация на проруската партия „Възраждане“ е свикала протест срещу излъчването на филма.

Журналистката Татяна Кристи е един от хората, срещу които са насочени виковете на мъжете в черно. И не са само обиди и закани – тя е ударена от пластмасова бутилка, хвърлена от един от мъжете. Случката се развива, когато Кристи и други хора, дошли за филма, искат да излязат и да си тръгнат.

„Сградата беше обградена отвсякъде“, каза Кристи пред Свободна Европа. „Когато тръгнах да излизам, полицаите ме спряха. Те [демонстрантите] започнаха да крещят – пред полицаите, без никакъв страх. Един от тях хвърли към мен шише.“

Всичко това се случва пред погледите на полицаите, изпратени да охраняват събитието. Няма данни по време на случващото се да са задържани хора, проявяващи агресия.

Министерството на вътрешните работи съобщи в събота, че е започнало разследване за хулиганство. В понеделник вътрешният министър Калин Стоянов определи случилото се като „леко недоразумение“ и защити работата на полицията.

Според Татяна Кристи обаче полицаите не са реагирали адекватно.

„Очевидно полицията и вътрешният министър не желаят да пресекат този фашизъм, който виждаме в момента в България“, каза тя.

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев също смята, че полицията не е защитила достатъчно потърпевшите.

„Очевидно тук става дума за престъпление и подготовка за извършване на престъпление. То става пред очите на МВР. Не могат само да стоят и да гледат“, каза правозащитникът пред Свободна Европа.

Случилото се във Варна не е първата атака срещу прожекция на филма „Близо“ от привърженици на „Възраждане“. То идва и на фона на призиви на лидера на партията Костадин Костадинов за „унищожение“ на тези, които не споделят политическите му позиции.

Какво се случи във Варна

Прожекцията на белгийския филм „Близо“ във Фестивалния център във Варна беше насрочена за 18:30 часа в петък. Лентата спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. и разказва за две 13-годишни момчета. Свързва ги приятелство, което е обект на хомофобски подмятания от страна на съучениците им.

Филмът е бил излъчван и преди в български кина, но до средата на юни това не е предизвиквало недоволство у никого. Първата атака беше на 10 юни в София, когато привърженици на „Възраждане“ нахлуха в кино “Одеон” и саботираха прожекцията на филма, която беше част от програмата на София Прайд Филм Фест.

На 14 юни в Пловдив група привърженици на партията, начело с депутата Емил Янков, отново се опитаха да спрат прожекция на филма - този път част от съпътстващата програма на филми на френски език към фестивала „Франкофоли”.

Дни преди прожекцията във Варна местната организация на партия „Възраждане“ създаде във Фейсбук събитие - покана към симпатизантите ѝ да се съберат пред Фестивалния център и да спрат излъчването на филма. На самата демонстрация беше Юлиан Губатов от ръководството на партията, а част от участниците носеха тениски с логото ѝ.

Георги Георгиев и Юлиян Губатов от партия "Възраждане". Снимка: БТА
Георги Георгиев и Юлиян Губатов от партия "Възраждане". Снимка: БТА

Сред групата хора, дошли да спрат прожекцията, Татяна Кристи е разпознала и „ултраси на футболен клуб „Черно море“ - заради тениските, които са носели.

Видеоклипове показаха няколко групи демонстранти около Фестивалния център във Варна.

Една от тях блокира основния вход на сградата. Клипове показаха как някои от демонстрантите стигат до хората, дошли да гледат филма, и дърпат от ръцете им плакати, а други замерват събралите се зрители с предмети. Демонстранти скандираха обиди и викаха „умрете“. Полицията блокира входа и така раздели групата агресивни хора и тези, които са искали да отидат на кино.

Междувременно прожекцията на филма „Близо“ беше отменена. Пред БТА от Фестивалния център посочиха като причина, че няма достатъчно продадени билети. Свободна Европа се опита да се свърже с центъра, който е държавно учреждение, за повече информация, но не получи отговор.

Събралите се за прожекцията хора се опитаха да излязат през страничен вход на Фестивалния център, защото основният беше блокиран. Там част от тях бяха пресрещнати от група млади мъже, облечени в черно, които крещяха обиди и заплахи.

Журналистката Татяна Кристи беше сред хората, отишли да гледат филма „Близо“ във Варна в петък. В социалните мрежи тя публикува клипове от случилото се и разказа какво е видяла.

Замериха ме с шише, удариха ме, полицията видя всичко.
Татяна Кристи

„Днес за първи път в живота си видях какво е фашизъм на живо! Видях 1933 под благосклонния поглед на държавата в лицето на МВР! Агресията тук е срещу мен. Замериха ме с шише, удариха ме, полицията видя всичко“, написа тя в петък.

Тя смята, че служителите на МВР на мястото на събитието са толерирали агресивните демонстранти.

„Поведението на полицията все едно беше под контрола на партия „Възраждане“, така се държаха“, каза Кристи пред Свободна Европа в понеделник.

„Полицаите ми казаха да не провокирам. Пред очите на тези отпред те подклаждаха огъня, казвайки, че ние сме тези, които ги провокираме.“

Какво направиха институциите

По време на случилото се в петък не се вижда полицията да арестува нито един от хората, които проявяват агресия. Свободна Европа изпрати въпроси до МВР в събота и институцията тогава не съобщи за нито един задържан.

Вътрешното министерство каза в отговорите от събота, че след случилото се в петък е започнало досъдебно производство. В понеделник институцията посочи, че разследването е за хулиганство.

МВР съобщи също, че са идентифицирани четирима души, трима от които са задържани за 24 часа, разпитани в качеството им на свидетели и са освободени.

В понеделник министърът на вътрешните работи Калин Стоянов защити работата на полицията във Варна по случая. Той определи случилото се като „леко недоразумение“.

„Непосредствено преди прожекцията е възникнало леко недоразумение между протестиращи съответно от граждани, които искат да посетят филма, и такива, които са против прожекцията“, каза министърът пред БНР.

„Въпросното напрежение лично според мен е овладяно от полицията. По никакъв начин не се е стигнало до физически контакт между протестиращите. Да, имало е размяна на реплики.“

Група млади мъже нападна хора, дошли да гледат филма "Близо" във Варна. Снимка: Скрийншот от видео на Татяна Кристи
Група млади мъже нападна хора, дошли да гледат филма "Близо" във Варна. Снимка: Скрийншот от видео на Татяна Кристи

Свободна Европа попита и Районната прокуратура във Варна за действията, които е предприела по случая. Тя съобщи в писмен отговор, че е уведомена за досъдебното производство за хулиганство, което МВР води.

Според правозащитника и председател на БХК Красимир Кънев в случая реакцията на МВР не е достатъчна.

„Това не са мирни демонстрации – от едната страна - едната, от другата страна – другата“, каза Кънев. „Очевидно тук става дума за престъпление и подготовка за извършване на престъпление. То става пред очите на МВР. Те не могат само да стоят.“

Според него в случая може да се говори за успешен опит да се попречи на мирно събрание – на хората, дошли да гледат филма – с насилие и заплашване – нещо, което представлява престъпление по българския Наказателен кодекс и се наказва с до две години затвор. Работа на прокуратурата е да започне разследване и да повдигне обвинения, каза още той.

Когато сте полицай и видите някой да извършва престъпление пред очите ви – вашата задача е да го установите, ако се налага да го арестувате.
Красимир Кънев

Правозащитникът смята, че още на място полицията е трябвало да установи самоличността на хората, които пречат да се проведе прожекцията.

„Когато сте полицай и видите някой да извършва престъпление пред очите ви – вашата задача е да го установите, ако се налага да го арестувате“, каза още той.

Стела Николова, която е депутат от Варна от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), нарече реакцията на полицията „абсолютно неадекватна“.

Тя каза, че ще иска среща с министъра на вътрешните работи по повод случилото се в петък.

Докъде ще стигне всичко това

Демонстрантите срещу прожекцията на филма „Близо“ във Варна бяха свикани от местната структура на проруската партия „Възраждане“. Това не е първата акция на партията срещу прожекция на този филм в последния месец. Тя идва и на фона на призивите на лидера на формацията Костадин Костадинов за „унищожение“ на политическите му противници.

Според депутатката Стела Николова липсата на решителни действия на МВР и на прокуратурата срещу прояви на агресия на членове и привърженици на партията само насърчава такова поведение.

„Докъде ще стигнем? Докъде държавата ще отпуска юздите на тези хора? Защото сега спират филм, утре ще горят книги, а след това ще линчуват хора ли?“, каза тя пред Свободна Европа.

„Във всяко общество има хора, които мислят различно. Това не значи, че трябва да се избиваме по улиците. И това да е под толерантния поглед на полицията, която стои и гледа.“

Това е посегателство срещу основни човешки права и мирни граждани под одобрителния поглед на самата държава.
Татяна Кристи

Татяна Кристи също смята, че реакцията на властите на случилото се насърчава прояви на агресия в бъдеще.

„Това е посегателство срещу основни човешки права и мирни граждани под одобрителния поглед на самата държава“, каза тя.

Самата тя се е сблъскала с последиците от призивите към насилие лично. В събота, ден след провалената прожекция, тя е пресрещната от група от трима души, които я обграждат, снимат и обиждат, а жена от групата влиза и във физически сблъсък с нея.

Това се случва в центъра на града и се вижда на клип, публикуван от журналистката в социалните мрежи. Хората не носят знаци на никоя партия и не се представят. Кристи не се обажда на полицията, защото хората в крайна сметка си тръгват. Според нея обаче случилото се не е случайно.

„Аз съм убедена, че тези са инструктирани какво да правят срещу хора като мен. […] Точно по какъв начин да приближават, точно по какъв начин да тормозят. Едни и същи неща повтарят“, казва тя.

Журналистката казва също, че получава заплахи в социалните мрежи.

„Аз съм шокирана, защото наистина не се чувствам спокойна за своята безопасност.“

Проявите на агресия идват фона на призивите на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов за „унищожение“ на политическите му противници. Тези призиви се засилиха през последните седмици. В неделя той публикува във Фейсбук статус за „родната демократична общност“ и призова „тази уродлива измет да бъде унищожена“. Това не се случва за пръв път. Досега прокуратурата не е реагирала.

XS
SM
MD
LG