Връзки за достъпност

Извънредни новини

Измет, подчовеци, унищожение. "Възраждане" се радикализира. Докъде ще стигне това?


Колаж от проява на привърженици на "Възраждане" и депутатите от партията Цончо Ганев, Николай Дренчев, Костадин Костадинов и Петър Петров
Колаж от проява на привърженици на "Възраждане" и депутатите от партията Цончо Ганев, Николай Дренчев, Костадин Костадинов и Петър Петров

Те открито наричат опонентите си „измет“ и говорят за нуждата за дехуманизирането им. От години говорят как „ще унищожим националните предатели“. Сега и основните им искания за излизане на България от НАТО и ЕС, отстъпват на заден план. Какво цели "Възраждане" и къде е реакцията срещу действията ѝ?

Те открито наричат опонентите си „измет“ и говорят за нуждата за дехуманизирането им. От години говорят как „ще унищожим националните предатели“. Определят себе си като „ние българите“ - т.е. говорителите на обществото, докато възпрепятстват законно избрани народни представители да говорят от парламентарната трибуна.

Всичко това се случва на фона на все по-голямото им парламентарно присъствие и влияние, които растат на фона на войната в Украйна. За нея те говорят с думите на руската пропаганда.

Напоследък дори дългосрочните им основни искания за излизане на България от НАТО, отхвърляне на еврото и ЕС отиват на заден план. Вместо това се говори за масово гражданско неподчинение, „дехуманизиране“ на противоречащите им опоненти, а с думата „преврат“ се определя почти всичко, което не им харесва.

В последните седмици привърженици на партията първо замеряха с червена боя сградата на представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в София по време на т. нар. поход за мир, после саботираха прожекции на филм, свързан със София прайд, а по-късно на два пъти нахлуха в частно питейно заведение в столицата.

Разбира се, става въпрос за „Възраждане“ и основния ѝ говорител – лидерът Костадин Костадинов.

Свободна Европа изпрати въпроси до "Възраждане" и се опита да потърси за коментар по телефона неин пиар, но до публикуването на текста отговори не бяха получени.

Радикализирането на партията не е нов подход, но и изглежда, че то прогресира и не среща отпор. Противопоставяне няма нито от институциите, част от които доскоро бяха подчинени на президента Румен Радев, нито от политическите партии, които поне на хартия трябва да са техни опоненти.

Втвърдяването на тона на "Възраждане" и ексцесиите в последната година и половина винаги съвпадат с моменти, в които правителство и парламент се насочват към подкрепа за Украйна или към по-голяма интеграция на България в ЕС и НАТО.

Това прилича на действията на такива радикални, антидемократични партии, както са били нацистите през 20-те и 30-те години.
Даниел Смилов, СУ

„Това прилича на действията на такива радикални, антидемократични партии, както са били нацистите през 20-те и 30-те години (на 20 век). Това е посоката, в която тази партия върви. Всичко изглежда доста театрално“, каза пред Свободна Европа преподавателят по политология от Софийския университет Даниел Смилов.

Според него това поведение на „Възраждане“ трябва да бъде санкционирано от основните политически играчи и най-вече от ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев.

Според правозащитния адвокат Михаил Екимджиев прокуратурата, Комисията за защита срещу дискриминацията, председателството на Народното събрание и МВР са институциите, които са можели да предприемат действия срещу различните изяви на „Възраждане“, но това не се е случило.

Какво точно прави "Възраждане", как се радикализират посланията и действията на представителите на партията и каква е целта? Отговорите са в следващите редове.

Какво говореше и правеше „Възраждане“ досега

До началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. „Възраждане“ имаше малка подкрепа. Само няколко месеца по-рано партията за пръв път влезе в парламента. Тогава основните ѝ послания бяха за излизане на България от НАТО и ЕС, както и отричането на пандемията от COVID-19 и мерките срещу разпространение на вируса.

Тогава, както и сега, лидерът на партията Костадин Костадинов и членовете ѝ постоянно твърдят, че България се контролира от посолството на САЩ и други западни посолства, които постоянно заклеймяват.

След началото на непредизвиканата руска инвазия посланията на „Възраждане“ станаха значително по-радикални. Партията веднага възприе тезите на Кремъл, че войната цели да защити руското население в Украйна, както и че правителството в Киев - по подобие на това в София - се ръководи от САЩ.

След февруари 2022 г. на няколко пъти от „Възраждане“ се заканваха да „дадат война“ на действащото тогава правителство с премиер Кирил Петков. Често се чуваха определения като „национални предатели“ към министри, закани, че участниците в кабинета ще бъдат изпратени „в затвора и трудовите лагери“, както и че „за измениците на народното дело наказанието е само едно – смърт“.

Какво прави и говори „Възраждане“ в последните седмици

Всеки следващ парламентарен вот след ноември 2021 г. досега донесе на „Възраждане“ подобряване на резултата, а след последните избори от 2 април 2023 г. партията е вече трета политическа сила в Народното събрание. С всяка кампания посланията на партията стават и все по-радикални.

Като основен свой опонент от "Възраждане" поставят двете партии, които се явиха в коалиция на изборите - „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Именно началото на преговорите на подкрепа за правителство с ГЕРБ-СДС отключи нова серия от радикални действия и позиции на „Възраждане“ и закани „националните предатели“ да „бъдат унищожени до крак“.

Основна роля изигра и пуснатият от независимия депутат Радостин Василев запис от партийно съвещание на ПП. В парламента се стигна до сблъсъци между депутати от „Възраждане“ и представители на ПП-ДБ, а след един от тях от партията на Костадинов решиха, че няма да допускат народните представители Явор Божанков и Манол Пейков да се изказват от парламентарната трибуна. Нарекоха ги „същества“, а цялата коалиция беше определена като „позор за човешкия род“.

В дните преди гласуването на новото правителство на 6 юни този тон се запази. В свои обръщения Костадинов наричаше политическите си противници „подчовеци“, „измет“, „политическа утайка“, „изверги“, „фашизирани инфантили, които трудно можем да наречем хора“ и добави още:

„Ако се разберат за правителство, тогава това, което ще направим, е да ви призовем да излезете пред Народното събрание, за да влезем заедно в Народното събрание“.

„Ако се разберат за правителство, тогава това, което ще направим, е да ви призовем да излезете пред Народното събрание, за да влезем заедно в Народното събрание“.
Костадин Костадинов

„Днес се извършва държавен преврат, зад който стои ЦРУ и американското посолство“, каза депутатът от партията Деян Николов веднага след гласуването на кабинета с премиер Николай Денков. Костадинов заплаши, че от партията „ще организираме контрапреврат“.

Във фейсбук той призова и опонентите си „да изгният в затвора, но не само те“, както и партиите им да бъдат „забранени и разтурени като антибългарски“.

През по-миналия уикенд, когато в София „Възраждане“ проведе антиправителствен протест, се стигна и до още две събития.

Нейни привърженици нахлуха в кино "Одеон" и саботираха предстояща прожекция на един от филмите в програмата на София Прайд Филм Фест, свързан с подкрепа за ЛГБТ общността. По-късно Костадинов свърза филма и събитието с "педофилия и порнография", което е лъжливо твърдение.

Привърженици на партията, водени от нейния депутат Славчо Крумов, организираха и наказателна акция срещу магазин за бира заради отказ на собствениците да обслужват хора от "Възраждане". Ден по-късно магазинът осъмна с надраскани на прозорците надпис Jude и шестоъгълна звезда, което засега няма доказателства да е свързано с „Възраждане“ и симпатизантите им.

Какво цели „Възраждане“ и докъде може да се стигне

По всичко личи, че радикализирането на „Възраждане“ постепенно се увеличава. Според политолога Даниел Смилов това е обичаен подход на всички националпопулисти. Той казва, че една от целите е да се провери докъде може да се стигне по този начин.

„Но проблемът е, че има една такава вътрешна радикализация в говоренето на националпопулистите. С всеки изминал избор те трябва да излизат с нова теза, която е по-радикална от предишната“, казва той.

По думите му е наложително системните политически играчи и най-вече ГЕРБ, ДПС и президентът Румен Радев да се противопоставят на това поведение. В него политологът вижда не толкова възможност за директен политически резултат, колкото за промяна на обществените настроения, създаване на по-хомофобски нагласи, нагласи срещу мигранти и срещу Европейския съюз.

„До голяма степен „Възраждане“ е функция на партии като ГЕРБ, ДПС и на дейността на президента. „Възраждане" има успех, когато тези основни играчи ги използват инструментално за една или друга тяхна цел. Затова е от ключова важност точно тези трима играчи да се държат отговорно, да осъзнаят, че този тип поведение наистина променя обществените нагласи и те могат да пуснат от бутилката антидемократичен дух, който после не могат да контролират“, каза още Смилов.

Защо няма реакция от институциите

Освен от политическите партии, реакция срещу поведението на „Възраждане“ засега няма и от институциите. Според адвокат Михаил Екимджиев това прави все по-силно впечатление и води до недоумение.

„Препятстването на (депутатите от ПП-ДБ) Явор Божанков и Манол Пейков е парекселанс престъпление по чл. 169, буква Б от Наказателния кодекс - „съзнателно пречене за ограничаване на основни политически и конституционни права“. Така че там, дори потърпевшите да не са подали сигнал, би трябвало прокуратурата да се самосезира, виждайки какво се случва“, каза той.

По думите му реакция в случая може да има и от председателството на Народното събрание, тъй като на Божанков и Пейков трябва да се осигури възможност да говорят. Атаката срещу тях не е атака срещу физически лица, а срещу избрани от суверена да ги представлява политици.

Той добави още, че във връзка с действията на привържениците на „Възраждане“ срещу представители на ЛГБТ общността и препятстването на прожекцията в кино „Одеон“ трябва да бъде сезирана или да се самосезира Комисията по защита от дискриминация, защото тези действия са форма на тормоз.

„Освен това МВР трябва да реагира много по-категорично срещу такъв тип прояви като препятстването на възможността да бъде пуснат този филм в „Одеон“, което също е престъпление против правото на изразяване на тези хора и на авторите на филма, ако щете, което се извършва в центъра на София пред очите на всички останали. А полицията бездейства“, каза още той.

По отношение на призивите на към „масово гражданско неподчинение“, приканване на симпатизанти да влязат в парламента и др. адвокат Екимджиев каза, че на този етап това е „само призив“.

По думите му това, както и масовото събиране на симпатизанти попада в правото за свобода на словото, събиране и изразяване на мнение.

Той обаче каза, че държавата трябва да се намеси, ако тези думи и призиви се превърнат в действия, които целят „насилствено сваляне на законната власт“ като например атака и физически сблъсъци в парламента.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG