Връзки за достъпност

Извънредни новини

Привърженици на проруските "Възраждане" и "Левицата!" протестират срещу кабинета на Денков


На протеста се виждат български тринагреници и знамена на "Възраждане".
На протеста се виждат български тринагреници и знамена на "Възраждане".

Протестиращи срещу редовното правителство се събраха пред сградата на Народното събрание в събота. Демонстрантите развяват знамена на проруската партия "Възраждане", като БНР съобщи, че на място има и протест на привърженици на партия "Левицата!".

Това е вторият подобен протест, след като във вторник близо 100-200 привърженици на "Възраждане", "Левицата" и "Има такъв народ" (ИТН) се събраха пред парламента по времена гласуването на кабинета. Тогава депутатите одобриха предложеното правителство с евроатлантическа ориентация от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ с премиер Николай Денков.

Протестът блокира движението на автомобили в района. Има засилено полицейско присъствие. На протеста има и група хора с плакати с надписи "Национален протест за близките на загиналите деца в ПТП". Няколко души носят и знамена с надпис "Народна партия Български гласъ". Симпатизантите на “Възраждане” са от цялата страна, пише БНР.

Към 14 ч. те са се отправили към Министерския съвет, след това към Съдебната палата, бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски", след което са блокирали Орлов мост. Заради шествието полицията е спирала движението на автомобили, докато демонстрантите преминат.

Протестиращи блокират Орлов мост
Протестиращи блокират Орлов мост

Издигнати са плакати с призив за нови предсрочни избори. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, цитиран от БТА, че искането на протестиращите е за оставка на новото редовно правителство. Той смята, че кабинетът е свързан с чуждестранни посолства.

Костадинов и неговата партия традиционно заемат проруски позиции и са обвинявани, че опитват да прокарват интересите на Кремъл в България.

Малко преди връчването на втория мандат, депутатът Радостин Василев от ПП-ДБ публикува запис от Национален съвет на ПП, който стана повод за обвинения от страна на "Възраждане", БСП и ИТН в "отказ от национален суверенитет" заради изказвания в записа, свързани с евентуални смени в ръководствата на службите за сигурност, съгласувани с "посолствата".

По-късно от ПП казаха, че имат предвид изчистване на руското влияние от службите за сигурност и назначаване на хора, които се ползват с доверие на партньорските служби от страните от НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG