Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" свика протест срещу новия кабинет. Появиха се знамена и на ИТН


Протестиращи пред сградата на парламента, 6 юни
Протестиращи пред сградата на парламента, 6 юни

Около 100-200 поддръжници на проруската партия "Възраждане" протестираха във вторник пред парламента срещу избора на правителството на Николай Денков, подкрепено от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Симпатизанти на "Има такъв народ" (ИТН) също се включиха в демонстрацията.

То беше подкрепено с 68 гласа от ГЕРБ, 62 от ПП-ДБ и Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС. Това е първият кабинет в България с ротация на премиерския пост, както и първото редовно правителство от 10 месеца насам. Кабинетът ще работи в срок от 18 месеца, като през първите 9 месеца премиер ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, а през втората половина - Мария Габриел от ГЕРБ.

Вляво се вижда едно от знамената на "Има такъв народ", които няколко протестиращи носеха във вторник
Вляво се вижда едно от знамената на "Има такъв народ", които няколко протестиращи носеха във вторник

Протестът, организиран от "Възраждане", се проведе под надслов "НЕ на правителството на шпионажа, доносниците, крадците и предателите" и временно блокира движението по бул. "Цар Освободител".

Освен националния флаг хората на протеста носеха също знамена на "Възраждане", "Има такъв народ", "Левицата!", "Български глас", както и няколко руски знамена. Нямаше речи, като първоначално се чуваха патриотични песни, а след това - излъчване на обсъждането в парламента.

Малко преди връчването на втория мандат, депутатът Радостин Василев публикува запис от Национален съвет на ПП, който стана повод за критики от страна на "Възраждане", БСП и ИТН. Те обвиниха ПП-ДБ в "отказ от национален суверенитет" заради изказвания в записа, свързани с евентуални смени в ръководствата на службите за сигурност, съгласувани с "посолството".

Малко след това, докато връчваше втория мандат, президентът Радев призова Николай Денков да не го изпълнява, тъй като го смята за "дискредитиран". Записът доведе до временно спиране на преговорите за управление между ПП-ДБ и ГЕРБ, като впоследствие те бяха възобновени и Денков и Габриел предложиха правителство.

Острата реакция на Радев предизвика два протеста в центъра на София, на които хиляди хора се обявиха срещу проруските позиции на президента и опита му да възпрепятства съставянето на редовно правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG