Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цялата рецептура на Путин". Как реагират партиите на атаките на Костадинов срещу медии


"Ще помоля нашите домакини от БТА да освободят терена, защото ние сме тези, които наемаме залата." С тези думи Костадин Костадинов се опита да изгони журналист от "Дневник" в сряда.
"Ще помоля нашите домакини от БТА да освободят терена, защото ние сме тези, които наемаме залата." С тези думи Костадин Костадинов се опита да изгони журналист от "Дневник" в сряда.

Атакувайки критични към него медии, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов демонстрира, че вече е влязъл в следващата предизборна кампания, използвайки, "цялата рецептура на Путин за откъсване на България от Запада".

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред Свободна Европа словесната атака на Костадинов в сряда срещу изданията "Дневник", "Капитал", "Медиапул" и "Клуб Z" , наричайки ги "жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство". Подобно определение лидерът на "Възраждане" употреби миналата седмица и по адрес на Свободна Европа.

Освен Иванов, поведението на Костадинов осъдиха още зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, лидерът на "Български възход" Стефан Янев" и "Продължаваме промяната". БСП и ДПС засега запазват мълчание по темата.

Свободна Европа потърси за коментар всички формации, представени в 48-ото Народно събрание, с въпроса как оценяват поведението на Костадинов и биха ли подкрепили лансираната от него идея за български закон за регистрация на чуждестранните агенти.

В сряда Костадинов отказа да даде предварително заявената от партията му пресконференция в БТА, докато в залата има журналист на "Дневник". В крайна сметка представителите на "Възраждане" напуснаха залата, проваляйки собствения си брифинг и Костадинов говори двайсетина минути пред репортерите пред входа на агенцията.

Той неколкократно заяви, че в България трябва да има закон за регистрация на чуждестранните агенти по примера на САЩ. От думите му обаче стана ясно, че той по-скоро визира въпросното законодателство в Русия, въпреки че не го спомена нито веднъж.

Костадин Костадинов отмени пресконференцията в БТА, след като не беше удовлетворено искането му журналистка на "Дневник" да бъде изгонена.
Костадин Костадинов отмени пресконференцията в БТА, след като не беше удовлетворено искането му журналистка на "Дневник" да бъде изгонена.

Между руския и американския вариант на този закон има съществени разлики - в САЩ тежестта на доказаване, че някой е чуждестранен агент, лежи на правосъдното министерство, а в Русия - на предполагаемия агент.

Освен това Вашингтон третира като чуждестранни агенти само организации, които пряко се управляват и контролират от задгранични правителства и юридически лица, а за Москва е достатъчно получаването на чуждестранен грант. В тази хипотеза медиите, категоризирани като чуждестранни агенти в Русия са изправени пред реален риск от затваряне и наказателни репресии.

Очевидно е, че "Възраждане" влиза моментално в предизборна кампания, моментално за следващия вот.
Христо Иванов

"Очевидно е, че "Възраждане" влиза моментално в предизборна кампания, моментално за следващия вот и ляга на цялата рецептура на Путин за откъсване на България от Запада, както и на целия инструментариум на скандално политическо поведение, наследено от Волен Сидеров", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него бъдещото, което обещава Костадинов на България, е една тежко изолирана страна, като изолацията се представя за суверенитет, докато иска да ни върне обратно зад Желязната завеса.

"Атакуват се медии, които са се доказали с противното мнение, които се занимават с разследваща журналистика и имат постоянен стремеж към журналистически стандарти. Това се прави, за да се откъсне България от естествената ѝ среда, зададена още от нашите възрожденци - Европа и Запада", добави Иванов.

По повод идеята на Костадинов за закон за "чуждестранните агенти" срещу определени медии, Иванов коментира: "Въпросното финансиране е абсолютно публично, става дума за проекти, които се отпускат на конкурентен принцип и се отчитат официално."

По думите на Иванов това осигурява в пъти по-голяма прозрачност от тази, която законът на Владимир Путин в Русия или този, който действа в САЩ от 1938 г. (приет в условията на Втората световна война срещу организации, ръководени от чужди правителства - б.р.).

Целта е да се запушат устите на тези медии и да останат само организации, които абсолютно не дават отговор как се финансират.
Христо Иванов

"Целта е да се запушат устите на тези медии и да останат само организации, които абсолютно не дават отговор как се финансират, като, например, "Възраждане", ПИК и цялата машинария на путинската пропаганда - тролските фабрики в социалните мрежи. Костадинов ни показа първите залпове не неговия крайцер Аврора, който ни води към негов севернокорейски модел на самодостатъчност Чучхе", каза още десният лидер.

Колегата му от "Да, България" Ивайло Мирчев пък публикува своя позиция в профила си във Фейсбук: "Гоненето на журналисти е сред най-долнопробните трикове за привличане на внимание и е абсолютно безотговорно. Но в тази формация очевидно така разбират патриотизма и държавничеството - като насъскване, разделяне и радикализиране."

По-късно "Демократична България" излезе с официална позиция, с която призова всички политически сили да осъдят поведението на "Възраждане": "Напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите".

От "Продължаваме промяната" (ПП) изразиха подобно мнение пред Свободна Европа: "Считаме за абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа на журналисти и медии до информация, която е важна за гражданите".

Пресцентърът на партията допълни, че позицията е категорична, "независимо, че лидерите на ПП са сред най-атакуваните и дори най-агресивно преследваните от работещите в различни медийни платформи".

Всяко разделяне на медиите на правилни и неправилни, неудобни и неудобни, не води до нищо добро.
Томислав Дончев

"Всяко разделяне на медиите на правилни и неправилни, удобни и неудобни, не води до нищо добро", коментира пред Свободна Европа и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"По принцип българската медийна среда е болна и наред с всички останали проблеми, не само политиците, а най-вече професионалната общност трябва да предложи лечение. Но не е проблемът на българските медии какъв е източникът на финансиране и подпомагане, стига да е прозрачно", добави той по повод лансирания от Костадинов проектозакон.

Другият политик, представен в бъдещия парламент, който коментира темата, беше лидерът на "Български възход" Стефан Янев. Той написа във Фейсбук, че подкрепя "стремежа на журналистите към високи професионални стандарти, независимо от позициите, които защитават".

Категорично се противопоставям на намесата на политиците в работата на независимите медии.
Стефан Янев

"Категорично се противопоставям на намесата на политиците в работата на независимите медии", добави бившият служебен премиер, цитирайки известния цитат от Волтер: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш."

Единствено БСП и ДПС не излязоха с никакво становище по случая. От пресцентъра на левицата казаха само, че ако имат позиция, ще я обявят. Свободна Европа все пак потърси за коментар зам.-председателя на социалистите Атанас Зафиров, който уточни, че в петък партията ще се събере за Изпълнително бюро и след него ще излезе с изявление. От пресцентъра на ДПС пък отговориха, че нямат коментар.

Междувременно компанията "Икономедиа", която издава "Дневник" и "Капитал", оповести своя позиция по случая, в която оценява "поредната атака на Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии".

Според редакциите на двете издания "обидите и лъжите, разпространявани публично от лидера на партията, не са просто евтин опит да предизвика скандал и да си осигури широко публично внимание, а застрашават независимата журналистика и самите репортери".

"Показателно в случая е, че "Възраждане" е втората партия, която агресивно напада "Капитал" и "Дневник", след дългогодишната кампания, която водят политиците от ДПС срещу двете медии", се казва още в позицията.

XS
SM
MD
LG