Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как окъпаният в медийно внимание Костадинов тръгна да гони журналисти


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Три дни след изборите лидерът на проруската партия „Възраждане“ привлече вниманието. Той се опита да изгони журналисти, защото са му неудобни. Това се случва на фона на медийния комфорт, на който се радва този политик.

Той обвинява всички, че действат под чуждо влияние. В същото време критиците му го наричат Копейкин, което идва от разменната монета в Русия. Той твърди, че е поставен под медиен похлупак, а е най-често говорещият от екрана политик. Често атакува медии, а преди няколко години дори обеща разстрел за журналисти.

Това е Костадин Костадинов, който е начело на 27-членна група в новия български парламент. Една случка с негово участие постави отново на дневен ред темата за отношението между политици и медии.

Медийна организация призова големите телевизии да не толерират политици, "на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред“.

Всичко това стана в сряда, когато „Възраждане“ организира първата си пресконференция след изборите в неделя. Партията е четвърта политическа сила след изборите. Резултатите не дават мнозинство на нито една партия и това означава, че трябва да има преговори за коалиция и правителство.

ГЕРБ спечели изборите и лидерът на партията Бойко Борисов каза, че ще говори с всички парламентарно представени партии за съставяне на "евроатлантически" кабинет. Партия „Възраждане“ обаче открито се обявява за излизане на България от Европейския съюз и НАТО. Това направи пресконференцията на партията очаквано събитие и към нея имаше въпроси.

Вместо да отговори на тях, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов направи новина от собственото си поведение като демонстративно прекъсна пресконференцията с обяснението, че в залата има медии, които той не одобрява.

"Не желаем дори да бъдем в една зала"

Пресконференцията беше организирана в залата на Българската телеграфна агенция (БТА). Това е официалната държавна информационна агенция. В нейната зала, срещу заплащане, всички могат да провеждат пресконференции, а БТА ги обявява в емисията си като предстоящи събития.

Такава беше и пресконференцията на "Възраждане". Информацията за нея беше разпространена по стандартния начин ден по-рано. Събитието обаче не започна с коментар за изборните резултати, а с атака срещу конкретни медии.

„Ние изпращаме покани до медиите. Не изпращаме до тези, които са финансирани отвън и от чужди фондации. Като „Капитал“, „Дневник“, „Клуб Z“, „Медиапул“ и други подобни метастази“, каза Костадинов.

„Не желаем дори да бъдем в една зала със служители на медии, които изкривяват общественото съзнание, манипулират го в полза на чужди държави и са финансирани отвън“, каза още той. Лидерът на „Възраждане“ не даде аргументи в подкрепа на твърденията си.

Той не за първи път критикува дейността на фондация "Америка за България", която подкрепя проекти в областта на културата, предприемачеството, гражданското общество и медиите.

Костадинов пише, че "един ден цялата русофобска паплач ще отговаря пред съда за престъпленията си срещу България".

Самият Костадин Костадинов открито защитава Русия в публичните си изявления. През декември 2018 г. той пише, че "един ден цялата русофобска паплач ще отговаря пред съда за престъпленията си срещу България и българите". Постът му вече не е достъпен. На мероприятията, организирани от "Възраждане", често се виждат руски знамена. Костадинов обвинява Запада и оправдава руския президент Владимир Путин за агресията в Украйна.

На пресконференцията в сряда Костадинов каза, че „принципите ни и честта ни не позволяват да общуваме с подобни жълто-кафяви отходни канали на американското посолство“.

Цитираните от него медии са български организации, в които работят български журналисти, които информират своята аудитория за новините от България и света.

Думите на Костадинов не предизвикаха реакция от останалите присъстващи журналисти. След като той заговори за "отходни канали", от залата се чу единствено въпрос: „Поименно кои?“.

Тогава Костадин Костадинов поиска съдействие от служители на БТА, които да изгонят неудобните му журналисти.

„Ще помоля нашите домакини от БТА да освободят терена, защото ние сме тези, които наемаме залата“, каза Костадинов. Това не се случи и той напусна залата.

Последва преследване по стълбите и накрая Костадинов и съпартийците му се спряха на изхода на БТА, където отговаряха на въпроси на репортери.

Кой как реагира

„Всеки има право да каже или да не каже, каквото иска на пресконференция“, каза за Свободна Европа директорът на БТА Кирил Вълчев.

Той не пожела да даде оценка на събитията, последвали обявената пресконференция на „Възраждане“.

„БТА ще пуска всички журналисти, но няма и да спре никого да дава пресконференции“, каза Вълчев.

„Всякакви хора си имат всякакви мнения. Пълно е с мнения. На мен в закона ми е записано да осигуря равен достъп на всички“, каза директорът на БТА.

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) призова за бойкот на подобни политици. АЕЖ „призовава за солидарност срещу опитите колеги да бъдат мачкани и обиждани от политиците“.

Дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение?
АЕЖ

От асоциацията се обръщат към ръководството на БТА „да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия“, както и към „ръководствата на обществените медии и най-гледаните телевизии с въпрос дали ще продължат да толерират предоставянето на несъразмерно ефирно време на политици, на които им липсва базисно уважение не само към журналистите, но и изобщо към демократичния и правов ред“.

"Дневник" и "Капитал" също публикуваха позиция, в която „оценяват поредната атака на Костадин Костадинов не само като недопустима намеса в нормалната работа на репортерите от политици, но и като опасна заявка, че в България може да се предлага безнаказано забрана и репресии за независими медии“.

Лъжата за медийния похлупак

В предизборната програма на „Възраждане“ е обърнато отделно внимание на медиите. Според партията държавата трябва да създаде „единна информационна среда за възпитание на подрастващите“.

Част от предложенията на „Възраждане“ включват въвеждане на разрешителен режим за създаване на медия. В програмата се говори за "тежък медиен похлупак", който "не спря развитието на "Възраждане“.

Анализ на гражданската платформа "Лъжеш ли?“, която проверява изказвания на политици, показва, че това твърдение е невярно. Лидерът на партията Костадин Костадинов е имал най-много ефирно време през последната предизборна кампания, в сравнение с лидерите на останалите партии. Той е и на първо място по брой неверни твърдения, следван от съпартиеца му Цончо Ганев, показва платформата "Лъжеш ли?".

Костадинов е с най-много регистрирани неверни твърдения и в предизборната кампания през ноември 2021 г. Тогава той е на второ място по брой медийни участия в национален ефир след кандидата за президент Лозан Панов.

Преди парламентарните избори през юли 2021 г. Костадин Костадинов също има сериозно медийно присъствие. Анализът показва, че той е на второ място по брой минути в национален ефир.

„Този вид партии се хранят от скандали“, каза за Свободна Европа преподавателят от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Ивайло Дичев.

„Намират си нещо, на което да са контра. Започнаха с COVID-19. После минаха на еврото, ЕС и НАТО. Сега са фондация „Америка за България“. В момента, в който започнат да губят популярност, веднага намират нещо, с което да направят скандал“, каза проф. Дичев.

Преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. „Възраждане“ призова за разстрел на политици и журналисти. Партията публикува предизборен клип, в който млад мъж стреля срещу десетки хора в помещение, подобно на пленарна зала.

„В този клип стреляме срещу медии като вашата“, поясни лидерът на партията Костадин Костадинов в телефонен разговор със Свободна Европа.

„В България има медии като Свободна Европа, които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип, а клип, насочен срещу Свободна Европа“.

Въпреки че подбуждането към престъпление също е престъпление, реакция на властите не последва.

През ноември 2021 г. „Възраждане“ влезе в парламента, а на изборите година по-късно вече е четвърта политическа сила като удвоява резултата си в абсолютен брой гласове - от над 127 хиляди до близо 255 хиляди. Партията ще има 27 депутати в 240-местния парламент.

XS
SM
MD
LG