Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутати от БСП, "Възраждане", Благой Георгиев. Кой беше на приема на руското посолство


Председателят на БЧК Христо Григоров и Елеонора Митрофанова (двамата вдясно)
Председателят на БЧК Христо Григоров и Елеонора Митрофанова (двамата вдясно)

Български политици, депутати от БСП и "Възраждане", бизнесмени, представители на Българската православна църква и риалити звезда са присъствали на тържествен прием в навечерието на Деня на Русия в руското посолство в София в четвъртък. Това стана ясно от съобщение на руската държавна информационна агенция ТАСС и публикации в социалните мрежи.

Това се случва 15 месеца след началото на войната на Русия срещу Украйна и след близо 9 000 убити цивилни по данни на ООН и стотици хиляди убити военни. След като Европейският съюз наложи санкции на Русия, Москва включи България в списъка си на неприятелските страни.

Кои са били присъстващите на приема и как обясниха участието си?

Снимки на българските политици и техните имена не бяха публикувани нито от руската държавна медия, нито в каналите в мрежата на посолството на Русия в България. Много от присъствалите на приема обаче публикуваха свои снимки или те бях препубликувани от други потребители на социалните мрежи.

Така от снимка, публикувана във Фейсбук от Явор Божанков, стана ясно, че на приема са били лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и депутатите Иво Русчев, Константина Петрова и Николай Дренчев.

Цончо Ганев призна в своя публикация в петък, че от "Възраждане" са били поканени и са посетили приема, но според него това "не е драма", защото са посещавали и други подобни събития на други посолства. Той обаче не коментира факта, че конкретното събитие на руското посолство се провежда на фона на продължаващата военна инвазия на Москва.

"Миналата година пак бях на същия прием. Преди две седмици бях в полското посолство. Ако един политик го привикват на закуска, на тайни договорки в посолството, това е съвсем различно нещо", каза и лидерът на партията Костадин Костадинов в петък пред бТВ.

Думите му идват, след като по-рано посланикът на Русия Елеонора Митрофанова каза в интервю на Мартин Карбовски, че би гласувала за “Възраждане”, ако имаше такова право.

На други снимки от приема в четвъртък вечерта се виждат и други познати лица като Волен Сидеров и един от българските членове на руския рокерски клуб "Нощните вълци" Светослав Николов.

Евгений Белий от т.нар Български антифашистки съюз (БАС) също е публикувал снимки. На една от тях е с бившия депутат от БСП Александър Симов. Николай Белалов е качил снимки, на които се виждат още членове на БСП, сред които е общинският съветник в София Иван Таков.

На снимки, публикувани в профила на журналистката Велислава Дърева, се виждат действащите депутати Петър Кънев и Румен Гечев и бившият депутат и евродепутат Петър Курумбашев.

Румен Петков и Петър Кънев
Румен Петков и Петър Кънев

На друга снимка се виждат лидерът на партия АБВ Румен Петков и съименникът му Румен Петков, който издава сайта Поглед.инфо.

АБВ има подписано споразумение с партията "Единна Русия" на Владимир Путин, а партийни членове посещават Крим и Москва. Такъв е случаят на Любомира Ганчева, която беше шеф на кабинета на министъра на енергетиката Росен Христов и съветник на президента Румен Радев.

Фактчекъри и доклади на организации, следящи разпространението на фалшиви новини и руска дезинформация, отдавна алармират за дейността на сайта Поглед.инфо. Независимите проверяващи от factcheck.bg отбелязват, че гледната точка на Кремъл е единствената, представена в сайта.

Сред посетилите на приема могат да се видят още рeалити звездата и бивш футболист Благой Георгиев, известен и като Благо Джийзъса, шефът на Българския червен кръст Христо Григоров и бизнес дамата Ваня Червенкова.

От съобщението на ТАСС става ясно, че по време на събитието посланик Митрофанова е казала, че може да бъде изпратен български военен контингент в Украйна. Това твърдение е невярно е част от руската дезинформация от месеци.

"Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна - било то чрез снабдяване на киевския режим с боеприпаси или например чрез евентуалното изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог", заплашва Митрофанова, цитирана от ТАСС.

От началото на руската инвазия в Украйна подобни тези се разпространяват от различни партии и политици, които се обявиха против изпращането на военна помощ за Украйна, като БСП, "Възраждане" и президентът Румен Радев.

Преди почти година България изгони 70 руски дипломати и служители на посолството на Москва. Тогава министър-председателят по това време Кирил Петков каза, че голяма част от тях са работили директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била само прикритие.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG