Връзки за достъпност

Извънредни новини

Привърженици на "Възраждане" опитаха да саботират прожекция и в Пловдив


Привърженици на "Възраждане" опитаха да саботират прожекцията на филма "Близо" в Пловдив, блокирайки достъпа до киното.

Привърженици на партия "Възраждане", предвождани от депутата Емил Янков, се опитаха да спрат прожекция на филма „Близо“ и в Пловдив в сряда вечерта, съобщи сайтът "Под тепето". Прожекцията в Дома на киното в Пловдив е част от съпътстващата програма на филми на френски език към фестивала "Франкофоли".

Преди дни привърженици на проруската партия нахлуха в кино "Одеон" в София и успяха да саботират прожекцията на същия филм, който беше част програмата на София Прайд Филм Фест.

Междувременно Европейската комисия (ЕК) заяви в четвъртък, че не разполага с информация за действията "Възраждане". Говорител на ЕК заяви в отговор на журналистически въпрос, че Брюксел очаква България да предприеме съответните съдебни процедури.

"Групата националисти обиждаха присъстващите на прожекцията с разнообразни епитети, като сред тях имаше и бремена жена", пише в репортажа на "Под тепето".

Обидни думи са отправени и към случайни преминаващи граждани, както към служителка на съседния бар Fargo.

Част от привържениците на "Възраждане" са били с предварително напечатани плакати, а други – с руските "георгиевски лентички". Това са лентички в черно и червено, които се носят в чест на победата на СССР над Нацистка Германия.

Според очевидци депутатът Емил Янков, който е бивш таксиметров шофьор, е събрал групата малко преди началото на прожекцията и тя е влязла във фоайето на киното. Янков се вижда на няколко снимки публикувани от "Под тепето".

След като прожекцията на филма е започнала, групата е излязла от фоайето, а след това е била съпроводена от полицията извън сградата.

Сградата е била охранявана от четирима служители на Областната дирекция на МВР в Пловдив, които не са допуснали агресия или ескалация на напрежението.

Говорителят на местната полиция Анелия Влакхинова каза пред Свободна Европа, че няма информация за задържани от полицията по време на инцидента, нито за сериозни нарушения на обществения ред.

"Оказа се, че нито един от тях не е гледал филма и всички са сформирали своята представа от преразкази на неговото съдържание във Фейсбук групи", пише още "Под тепето".

Историята във филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт проследява живота на 13-годишните момчета Лео и Реми. През лятото двамата са неразделни приятели, но в началото на учебната година съучениците им започват да отправят подигравки към тях и изразяват съмнения, че имат интимна връзка. Реми прекратява приятелството им и Лео се самоубива.

"Близо" печели Голямата награда на журито на фестивала в Кан. Номиниран е още за "Оскар" и "Златен глобус".

Това е поредният инцидент в който са замесени привърженици на "Възраждане", водени от депутат в последната седмица. В неделя десетина мъже с тениски на "Възраждане", предвождани от депутата Славчо Крумов, блокираха входа на магазин за бира в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG