Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Помощници на Бога". Кои са йеменските хути и защо Западът ги напада


Новоназначен боец на хутите по време на церемония в края на военната му подготовка в Сана, Йемен. 11 януари 2024 г.
Новоназначен боец на хутите по време на церемония в края на военната му подготовка в Сана, Йемен. 11 януари 2024 г.

Те водят гражданска война в Йемен и се обявяват срещу Израел и САЩ. В подкрепа на Хамас сега нападат кораби в Червено море. В отговор Западът ги атакува. Ето какво знаем за йеменските хути.

През 90-те години на миналия век едно семейство от шиитски мюсюлмани създава въоръжена група, насочена срещу управляващите в Йемен. Бунтовниците взимат фамилията на създателите си и започват да се наричат хути.

Години по-късно групата започва гражданска война със стотици хиляди жертви. Освен срещу официалните власти в Йемен, хутите се обявяват и против Израел, САЩ и Запада като цяло.

През ноември те започнаха да нападат кораби в Червено море в знак на подкрепа за палестинската ислямистка групировка Хамас, която е във война с Израел. Тези нападения могат да застрашат световната търговия и да доведат до повишаване на цените на горивата.

В четвъртък ООН настоя атаките на хутите да спрат, а САЩ и Великобритания нанесоха удари по обекти на групата в Йемен. Източници на Ройтерс потвърждават, че има експлозии в цялата страна.

Ето какво знаем за хутите и причините Западът да ги атакува.

Кои са хутите

Бунтовниците хути са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен, където преобладава сунитският ислям. Официалното ѝ име „Ансар Аллах“ се превежда като „помощници на Бога“.

Групата се създава през 90-те години на миналия век в най-северните части на Йемен от Хусейн ал-Хути и неговото семейство. Фамилията иска да възроди религиозната шиитска секта, която някога е управлявала страната, пише Ройтерс.

Целта на хутите освен това е да се борят с управлението на тогавашния президент Али Абдула Салех, което те смятат за корумпирано. С нарастването на напрежението хутите започват поредица от партизански войни с националната армия на Йемен. Водят и кратък конфликт със сунитска Саудитска Арабия, с която Йемен граничи на север.

През 2003 г. президентът Салех прави опит да елиминира хутите с подкрепата на военните сили на Саудитска Арабия. Бунтовниците обаче преодоляват атаката.

Войната в Йемен

През 2014 г. хутите превземат столицата на Йемен Сана. В резултат от това започва гражданска война между бунтовническата група и армията.

Хутите установяват контрол над значителна част от Северен Йемен и други големи населени места, както и над бреговете на Червено море, а ООН налага оръжейно ембарго на групировката.

Саудитска Арабия подкрепя международно признатите управляващи в Йемен, затова се намесва в конфликта на тяхна страна заедно с други арабски държави, включително Обединените арабски емирства.

Според данни на ООН до началото на 2022 г. войната в Йемен е взела 377 000 жертви и е довела до разселването на 4 млн. души, пише Би Би Си.

От април до октомври 2022 г. беше в сила временно примирие във войната в Йемен под ръководството на ООН. Саудитска Арабия също води преговори с хутите за прекратяване на конфликта.

Атаките срещу Израел

Нападенията на хутите срещу Израел през последните месеци обаче правят мира по-малко вероятен и увеличават рисковете за Саудитска Арабия, пише Ройтерс.

Атаките започнаха след началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври 2023 г. Тогава Хамас изненадващо нападна Израел. При нападението според Тел Авив загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници.

Израел отговори на атаката с пълномащабна офанзива и блокада на Ивицата Газа, контролирана от Хамас, в която живеят над 2 млн. палестинци. Според местните власти в Газа от израелските удари до момента са загинали над 23 хиляди души.

Още в началото на войната хутите обявиха подкрепата си за Хамас и заявиха, че ще атакуват всеки кораб, който пътува през Червено море за Израел.

През ноември хутите отвлякоха товарен кораб с българи на борда, който според тях принадлежи на Израел. Дни по-късно групата превзе и танкер, свързан с Израел. Оттогава хутите нападнаха няколко търговски кораба в Червено море с дронове и балистични ракети.

Не е ясно дали всички кораби, нападнати от хутите до момента, са пътували към Израел, припомня Би Би Си. Но заплахата от техните атаки принуди големите корабни компании да прекратят плаванията си в региона и да избират много по-дългия маршрут около Южна Африка, за да избегнат удари.

Червено море е най-краткият морски път между Европа и Азия заради връзката си със Средиземно море през Суецкия канал. През него преминават около 15% от световната търговия по море.

Заради действията на хутите в Червено море има опасения, че цените на горивата ще се повишат, веригите за доставки ще бъдат нарушени, а световната инфлация ще се увеличи.

Каква е целта на нападенията

Атаките на хутите срещу Израел не са само заради войната в Газа. Хутите са част от т.нар. „ос на съпротивата“ - антизападен съюз на регионални групировки, който се обявява срещу Израел и САЩ и е подкрепян от Иран.

Лозунгът на хутите е: „Смърт за Америка, смърт за Израел, проклятие за евреите и победа на исляма“, пише Ройтерс.

Към този съюз се причисляват още Хамас и Хизбула. Хамас е ислямистка паравоенна групировка, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна организация и политическа сила в Ливан. Нейното военно крило също е обявено за терористично от ЕС.

И Хамас, и Хизбула настояват за унищожаването на Израел и са близки до Иран - най-голямата шиитска държава в ислямския свят. От Иран двете получават военна и финансова помощ.

Връзките с Иран

Хутите също имат връзки с Иран, но не е ясно колко дълбоки са те. Групата приема страната за свой съюзник, тъй като споделят общ враг - Саудитска Арабия.

Има подозрения, че Иран снабдява бунтовниците с оръжия и ги обучава, което би било нарушение на оръжейното ембарго.

САЩ твърди още, че иранското разузнаване е от ключово значение, за да могат хутите да нападат кораби. Иран обаче отрича да е замесен в нападенията на бунтовниците.

Според американския изследователски Център за борба с тероризма, от 2014 г. насам Хизбула също предоставя оръжия на хутите. Ливанската групировка отхвърля това обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG