Връзки за достъпност

Извънредни новини

Превзет е още един кораб, свързан с Израел, на който има българи


Танкерът "Сентрал парк"
Танкерът "Сентрал парк"

Нападатели превзеха танкер, свързан с Израел, край бреговете на Аден, Йемен. Сред членовете на екипажа има двама български граждани, потвърди в неделя вечерта министерството на външните работи на България.

Въпреки че никоя групировка не е поела отговорност, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и Хамас - палестинската групировка обявена от ЕС, САЩ и други държави за терористична.

На 19 ноември йеменските бунтовници - хути, подкрепяни от Иран, отвлякоха кораба с двама българи на борда "Галакси лийдър". Той е регистриран на името на компания, която е частично собственост на израелски бизнесмен. Хутиите поставиха като условие спиране на военните действия в Газа, за да започнат преговори.

В събота друг кораб на израелски бизнесмен беше атакуван в Индийския океан от дрон, който по информация на САЩ е ирански.

Сега незивестни нападатели са превзели танкера "Сентрал парк" на компанията оператор "Зодиак Маритайм" в Аденския залив, съобщиха компанията и частната разузнавателна фирма "Амбрей". Американски служител от отбраната, пожелал анонимност, е потвърдил пред Асошиейтед прес, че е извършено такова нападение. Платформата Marine Traffic сочи, че танкерът плава под либерийски флаг.

"Зодиак маритайм" нарече нападението "предполагаем инцидент, свързан с пиратство".

"Нашият приоритет е безопасността на 22-мата членове на екипажа на борда. Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се казва още в изявлението, в което се уточнява, че танкерът е с пълен товар фосфорна киселина.

Компанията уточнява, че е собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват "Зодиак Маритайм" като собственик.

Базираната в Лондон компания е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в "Зодиак маритайм".

В неделя вечерта българското външно министерство потвърди, че има двама български граждани в състава на екипажа. От ведомството казаха още, че са "в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции, и [изясняват] всички обстоятелства, свързани с инцидента".

Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хути. Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хутите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да действат в този район, отбелязва АП, цитирана от БТА.

По-рано йеменските хути казаха, че ще атакуват всички свързани с Израел кораби в Червено море в израз на подкрепа за палестинците в Газа.

Това се случва, след като на 7 октомври палестинската групировка Хамас извърши масирана атака срещу Израел, при която бяха убити над 1200 души, а 240 бяха пленени. Израел отговори с птлномащабна офанзива срещу Газа, при която до момента са загинали над 14 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG