Връзки за достъпност

Извънредни новини

От омраза към Израел. Политическите пирати, които нападат кораби в Червено море


Хути превземат кораб в Червено море, 20 ноември 2023 г.
Хути превземат кораб в Червено море, 20 ноември 2023 г.

Използват ракети, дронове и хеликоптери. Нападат кораби, но не са точно пирати. Правят го в името на Палестина и защото мразят Израел. Кои са те и каква е целта им?

На 19 ноември хеликоптер каца на кораб и го превзема. На борда му има двама българи, а на борда на хеликоптера - йеменски хути. От началото на войната между Израел и Хамас подобни инциденти в Червено море зачестяват.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

На 7 октомври Хамас навлезе в Израел, уби над 1200 души и взе повече от 240 заложници. Израел започна война, чиято цел е унищожението на Хамас, но която взима и хиляди жертви сред цивилното палестинско население. Оттогава нищо не е същото в района на Близкия Изток. Няма спокойствие и за корабите в Червено море - независимо под какъв флаг плават.

"Тези нападения представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност", казват представители на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Хутите са йеменска групировка, подкрепяна от Иран. Те са на страната на Хамас във войната му срещу Израел. На 31 октомври, 3 седмици след началото на войната, те изстреляха няколко балистични ракети срещу Израел и казаха, че ще продължат, докато "израелската агресия не спре".

Червено море свързва Европа и Азия. Всекидневно оттам минават десетки кораби, които носят товар за милиони долари. А нападенията зачестяват.

Защо Червено море е важно

Червено море е един от най-важните търговски морски пътища в света.

В единия край на морето е Суецкият канал, който го свързва със Средиземноморието, а в другия – протока Баб ел Мандеб, който го свързва с Арабско море, а също така и с Азия.

В момента на прицел на хутите е именно протокът Баб ел Мандеб, който се намира между Йемен и Еритрея.

Според данни от официалния сайт на британските военноморски сили, които имат присъствие в региона, всеки ден през протока Баб ел Мандеб преминават около 50 големи търговски кораба. Пътят на корабите, пътуващи през Суецкия канал, също минава оттам. По данни на Би Би Си от 2021 г. всеки ден през канала минава около 12 % от световната търговия.

През Баб ел Мандеб преминават петролни танкери, тръгващи от Близкия Изток, както и множество контейнеровози, плаващи по маршрутите между Азия и Европа. Британските военноморски сили пишат, че ако той бъде блокиран или стане небезопасен за плаване на търговски кораби, то загубите ще бъдат големи.

През 2021 г. Суецкият канал беше блокиран заради заседнал кораб и така беше прекъсната връзката между Европа и Азия. Тогава данни на Lloyd's List показаха че това води до всекидневно задържане на около 9,6 млрд. долара от търговия по водния път.

Корабът, блокирал Суецкия канал
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

В региона на Червено море действат редица международни организации, чиято единствена цел е да осигурят безопасността на корабите там. Сред тях са Международна морска организация (ИМО), основана от ООН, както и Обединените морски сили – организация, която включва 38 държави. Те са предвождани от американските и британските военноморски сили.

От 2012 г. насам по данни на британските военноморски сили в региона намаляват случаите на пиратство и въоръжени грабежи срещу кораби, но през 2023 г. нестабилността и конфликтите отново се увеличават.

Кои са хутите и защо мразят Израел

"Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите и победа на исляма". Това е лозунгът на хутите.

Групировката е създадена в края на 90-те години на миналия век като движение за религиозно възраждане на сектата на шиитския ислям "Зайди". Движението набира последователи, а това води до поредица от партизански войни с националната армия на страната.

През 2014 г. хутите превземат столицата на Йемен – Сана и с това отварят пътя за гражданска война, която продължава и до днес. На страната на легитимно избраното правителство са държавите от Западна Европа и САЩ, както и Саудитска Арабия. Хутите, от друга страна, често са свързвани с военна и финансова подкрепа от Иран. Но те самите отричат това.

На 31 октомври военният говорител на хутите Яхия Сари съобщи, че групировката е изстреляла "голям брой" балистични ракети и дронове срещу Израел. Той предупреди, че ще има още такива атаки, а целта е "да помогнат на палестинците да победят".

Сари обвини Израел за нестабилността в Близкия Изток, като каза, че "кръгът на конфликта" в региона се разширява заради "постоянните престъпления" на страната.

Какво се случи до момента

Освен територията на Израел хутите атакуват и търговски кораби в Червено море, които според тях са свързани по някакъв начин с държавата.

В неделя три търговски кораба бяха атакувани с балистични ракети, изстреляни от групировката, по информация на Асошиейтед прес. В отговор американски военен кораб, който ги е ескортирал, е свалил три дрона. При атаките няма ранени, два от корабите са съобщили за малки щети. Третият е значително повреден.

Хутите потвърдиха само за две от атаките.

"Йеменските въоръжени сили продължават да пречат на израелските кораби да плават в Червено море, докато не спре израелската агресия срещу нашите непоколебими братя в Ивицата Газа", казва Сари.

Той отправи и предупреждение към всички израелски кораби или такива, които са свързани с Израел, че ще станат техни мишени, ако продължават да плават в Червено море.

През ноември пък товарният кораб „Галакси лийдър“ и танкерът „Сентрал парк“ бяха превзети в Червено море от хутите, които контролират северната част на Йемен. И в двата случая на борда на плавателните средства имаше българи.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG