Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как един кораб до Крим се блъсна в кораб на 600 километра от него


Десантният кораб "Минск" на руските военноморски сили отплава в Дарданелите на път за Черно море в Чанаккале, Турция, 8 февруари 2022 г.
Десантният кораб "Минск" на руските военноморски сили отплава в Дарданелите на път за Черно море в Чанаккале, Турция, 8 февруари 2022 г.

Два кораба се удрят в Черно море, близо до българския бряг. Джипиес сигналът се разминава с това съобщение - според него само час преди сблъсъка единият от корабите е бил на стотици километри от мястото на инцидента. Как е възможно това?

От Крим до Шабла и обратно само за два часа. Според геолокацията, използвана за проследяване на кораби, на 8 ноември един кораб е направил точно това. Малко по-късно той се е блъснал в друг кораб близо до бреговете на България.

Само че това е невъзможно. Между двете точки има над 240 морски мили, а кораб, движещ се с нормална скорост, би могъл да ги измине най-малко за един ден.

Какво е станало? Министерството на транспорта говори за "смущения в данните". Експерти обаче подозират руска намеса и смятат, че тази история може да крие опасност.

Фактите

Руският ферибот "Славянин" и плаващият под флага на Палау "Ню Раоуф" се удрят рано сутринта на 8 ноември.

Корабът, който плава под флага на Палау, пътува от украинското пристанище Измаил на юг. Между румънската и българската граница местоположението му се мести за кратко на изток до Крим.

Още в същия ден Дирекция "Морска администрация" - Варна дава кратък брифинг за инцидента, но споменава единствено, че няма пострадали и няма екологични последствия. Корабът "Славянин" има поражения, поради които той е върнат в пристанище Варна.

Министерството на транспорта казва, че не разполага с достатъчно надеждни данни за причината за сменената геолокация. Затова и не могат "да се направят заключения за причините за тяхното прекъсване или "прескачане" към точки извън маршрута им".

Според капитан Христо Папукчиев и експерта по електронни войни д-р Томас Уидингтън обаче е възможно да става въпрос за манипулация.

Още в края на октомври Свободна Европа писа за заглушаване на сигнала в района на Черно море, за което се подозира Русия. Тогава Министерството на транспорта каза, че това не е опасно, защото плавателните средства не използват само джипиес сигнала, за да се ориентират.

Няколко дни по-късно дойде и сблъсъкът между два кораба. В случая от 8 ноември не става въпрос и само за заглушен джипиес сигнал, а за "подправен" такъв.

Какво значи това и какви са опасностите?

Погрешна информация и "спуфинг"

Според капитан Папукчиев промяната в местоположението се дължи на "спуфинг". Това означава, че потокът от сателитна информация се манипулира така, че местоположението на кораба се променя в системите за геолокация.

Папукчиев е бил член на звеното за разследване на морски произшествия към Министерството на транспорта и съобщенията и е работил като капитан далечно плаване.

В случай на "спуфинг" джипиес приемникът на кораба получава подменена информация за координатите си, като оригиналният сателитен сигнал е заглушен.

Корабите използват автоматичната система за идентификация (AIS) за позициониране както на останалите кораби, така и на бреговите станции. Тя използва именно тази информация, която може да стане обект на "спуфинг". Системи като marinetraffic се позовават на AIS, за да следят движението на корабите.

"Корабът не получава погрешна информация, той изпраща погрешна информация към бреговите станции и другите кораби. Тук вече нещата са по-деликатни и заплашителни. Това нещо може да служи за прикриване на криминална дейност", казва Папукчиев.

Папукчиев добавя и че ако корабите разчитат единствено на геолокация, в случай на "спуфинг" те не следват действителния си курс, а този, който е подменен.

Фактът, че сигналът на кораба се вижда близо до Севастопол (Крим), означава, че той е манипулиран, казва и експертът по електронни войни д-р Томас Уидингтън, автор на няколко книги за електронна борба и консултант на няколко правителства.

Капитан Папукчиев също изключва възможността промяната в местоположението на кораба да е била случайна.

Министерството на транспорта казва, че данните от AIS показват, че съществуват данни за корабите, участвали в инцидента. Според тях обаче те не са достатъчно надеждни, за да се каже защо има подобно "прескачане" в геолокацията на кораба.

"Такива смущения в данните са се наблюдавали и в други случаи, когато корабите се намират на границата или отвъд обхвата на системата", пише министерството. Не става ясно обаче за коя граница става въпрос, тъй като системата AIS е глобална.

В случая вероятно става въпрос за българската информационна система за управление на трафика на плавателни съдове (VTMIS), която се разпростира върху териториалното море на България и прилежащата зона - на разстояние 24 морски мили от брега. Промяната в местоположението на кораба обаче е отбелязана в редица системи за следене на трафика, които не разчитат само на нея.

Подобна ситуация в Черно море с "преместване" на кораби е имало и преди. През 2021 г. два кораба от кралските военноморски сили на Великобритания и Нидерландия акостират при Одеса, Украйна. Джипиес локацията им обаче показва, че те са в Севастопол.

"Това вече е нещо по-различно. Тук вече има намеса на търговски кораб и мащабна атака, която не е насочена само в определен сегмент. Това, което ние го виждаме на картата, е отразено във всички системи за следене на трафика", казва Папукчиев.

Защо може да е опасно

В джипиес сигналите в района на Черно море и при летище София често има смущения. Както Свободна Европа писа в края на октомври, този проблем се появява след началото на войната на Русия в Украйна и се изостря през лятото на 2023 г. Корабите и самолетите обаче не разполагат само с един вид навигация.

Папукчиев и Уидингтън обясняват, че има много различни начини, по които екипажът може да установи къде се намира дори без да използва джипиес сигнала.

Според Папукчиев обаче е притеснително, че този проблем се неглижира.

"По същия начин, по който са направили манипулация с един кораб, могат да го направят с целия трафик, който идва от Истанбул и минава покрай бреговете на България", казва той.

Русия в Черно море

"Субектът, който най-често манипулира сигнала в Черно море, е Русия", казва Томас Уидингтън. Затова той не изключва възможността и този път смущенията да са предизвикани от там.

Според него основната причина, поради която Русия използва джипиес заглушаване в региона, е, за да защити собствените си кораби.

"Русия разполага джипиес заглушители на своите кораби, за да ги предпази от всякакви оръжия, които използват джипиес насочване, за да намерят своите цели", казва той.

Уидингтън добавя, че има вероятност инцидентът между двата кораба да е станал в резултат на руски заглушители, които са били активни в района на Черно море.

"Ако може да се докаже, че това е така, да, в известен смисъл може да се счита за част от руската хибридна война", казва той.

Това, което може да се направи според него, ако това бъде доказано, е да не се използва джипиес сигнала в райони, в които е известно, че той е ненадежден, както и да се инвестират средства в разработването на нови системи, които да са по-устойчиви на подобен тип манипулация.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG