Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да има задкулисни играчи". Кой е Благомир Коцев, новият кмет на Варна


Благомир Коцев
Благомир Коцев

Той е една от големите победи на ПП-ДБ на местните избори. Изненадващо сложи край на хегемонията на Иван Портних от ГЕРБ, който управлява Варна от 10 г. Бившият областен управител и известен местен бизнесмен Благомир Коцев е новият кмет на морската столица. Кой е той?

"Благомир Коцев е магистър по специалността "Корабоплаване, търговия и финанси" от "Сити юнивърсити-Лондон". Притежава дългогодишен управленски опит в сферата на управлението на кораби, както и на ресторантьорството и хотелиерството".

Това пише в съобщение на правителството на Кирил Петков от 24 февруари 2022 г. за назначаването на новия областен управител на Варна. По това време Коцев е на 44 г.

Във Варна Благомир Коцев и семейството му са известни с бизнеса си. Част от него е свързан с корабоплаване, друга - с голям ресторантски комплекс в Морската градина. Преди 10 години фамилията нашумява медийно - бащата Рубин Коцев е отвлечен. Освободен е след плащане на откуп.

Благомир Коцев е областен управител само няколко месеца през 2022 г., но тази година беше издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за кмет на Варна. И спечели балотажа на местните избори на 5 ноември. Той получи подкрепата на 53,06% от избирателите (45 395 гласа), срещу 41,52% (35 519 гласа) за опонента му и кмет от 10 години Иван Портних от ГЕРБ.

Обратът беше изненада - на първия тур на 29 октомври Портних взе 26,57% от гласовете, а Коцев - 21,56%.

Попитан каква е причината за разгрома на ГЕРБ, лидерът Бойко Борисов каза: "Не може 5-6% от първия тур да се стопят, освен с платения вот на мутрите и варненските трибуквени групировки" (най-вероятно има предвид известната варненска бизнес група ТИМ - б. а.). Не приведе доказателства за думите си.

Благомир Коцев e роден на 22 март 1978 г. във Варна. През 1997 г. завършва Първа езикова гимназия в града с английски език. Дипломира като бакалавър по бизнес администрация в Американския университет във Вашингтон и като магистър в "Сити юнивърсити - Лондон". Той е женен и има син, роден през 2023 г.

Връща се в България и поема управлението на семейната компания „Ахилеос“, която има преуспяващ бизнес - с 300 служители и 7 собствени кораба. През 2007-2009 г. е първата българска корабна компания, която строи собствени съдове в Китай. Коцев развива и бизнес в борсовата търговия и хотелиерството.

Баща му Рубин Коцев е собственик на емблематичния още от социализма ресторант "Хоризонт" в Морската градина, който притежава от 1997 г. Постепенно мястото се разрасна до голям комплекс, в който се провеждат големи тържества и културни събития.

Споровете за Морската градина

Именно заради интересите в Морската градина години наред Коцев беше критикуван от част от варненци, тъй като многократно е обжалвал в съда общинските забрани за влизане на автомобили. Имаше и протести.

През 2022 г. като областен управител Коцев спря със заповед автомобилното движение на крайбрежната алея на Варна. Според медии причината е, че тя е далеч от комплекс "Хоризонт". Собственици на заведения атакуваха заповедта в съда. Магистратите не я отмениха и тя остана да действа до 8 юни 2023 г., когато новият областен управител Марио Смърков я отмени.

В предизборната си кампания Коцев пое ангажимент да търси трайни решения за спирането на колите в Морската градина. Предлага да се изгради буферен паркинг по протежението на единия булевард в града.

Какви са обещанията му

"Поздравявам варненци за техния избор, това е тяхната победа, те избраха Варна да тръгне по нов курс", каза Благомир Коцев вече като избран кмет на Варна.

Пред БНР той коментира, че в града искат "промяна на модела", защото повече от 10 години Портних е управлявал "по непрозрачен начин". Коцев, който неведнъж е атакувал в съда общински решения, обвини предшественика си в зависимости. И обеща, че при неговото управление "няма да има задкулисни играчи, които да дърпат конците в определени посоки за развитието на града".

Той обеща още ясни и прозрачни политики, а варненци вече да участват в управлението. Сред приоритетите му са привличане на инвестиции, подобряване на градската среда и чистотата, повече обществени площи за спорт и отдих.

Разследване за неизгоден договор

В края на септември депутатът от ГЕРБ-СДС - адвокат Бранимир Балачев, каза, че срещу Коцев има досъдебно производство за престъпление по служба. Той обаче не се явявал да му бъде предявено обвинение, докато се регистрира като кандидат за кмет. Регистрираните кандидати за избори имат имунитет срещу разследване. Избраните кметове нямат.

Самият Коцев не коментира тогава твърденията.

Говорителят на Окръжна прокуратура-Варна Радослав Лазаров каза пред Свободна Европа на 7 ноември, че наистина има досъдебно производство по чл. 220 от НК. Води се разследване дали е сключена неизгодна сделка от длъжностно лице в областната управа, когато Коцев ѝ е начело. То обаче не е срещу него и няма повдигнато обвинение. Лазаров уточни, че делото не е било спирано, а на 4 ноември срокът за разследване е удължен с два месеца.

Според информацията на Балачев и медии става дума за сключен договор с адвокатска къща „Диан Иванов и съдружници“, която обслужва и фирмите на семейство Коцеви. Договорът е бил сключен общо за 69 900 лв. без ДДС. Това е размер, за който няма нужда от провеждане на конкурс, пише сайтът Биволъ. Проверка е показала, че в Областната администрация има 9 специалисти с юридическо образование.

Заем от "Дойче банк" и 8 години запор

Докато Коцев беше областен управител, варненската депутатка от ГЕРБ-СДС Славена Точева попита тогавашния премиер Кирил Петков: "Законно и морално ли е областният управител на Варна да заема държавен пост, след като има участие в 3 фирми, върху които има запор от "Дойче банк" след решение на Холандския съд?".

Според медийни публикации става дума за голям кредит от “Дойче банк”-Нидерландия срещу ипотека на четири кораба, регистрирани в Панама, който семейство Коцеви не успява да изплати. Затова банката иска и съд налага запор на три фирми - “Овърсийс камърс кампъни”, “Овърсийс-шипинг” ЕООД и “Консултантска къща Кредит сервис”. Той продължава 8 г. През пролетта на 2022 г. Коцев става областен управител, излиза от фирмите, а през юни запорите са вдигнати.

Според Търговския регистър запорите на имената на Благомир и Рубин Коцеви са били на обща стойност около 830 000 лв., пише Биволъ. В имуществената декларация, подадена от Коцев тогава, той е обявил кредит към "Дойче банк" за 250 000 долара в графата със задължения.

Корабът "Царевна"

През април миналата година ГЕРБ отправи още едно обвинение към Коцев – че спасителната операцията по извеждането на българските моряци от кораба "Царевна", задържан в пристанището на окупирания от руските сили украински град Мариупол, е била забавена недопустимо дълго, за да не бъде загубен корабът.

Тогава отново депутатът Балачев каза, че плавателният съд е собственост на Рубин Коцев, а се менажира от фирмата "Навиборн" на Даниел Стефанов – близък на семейството и също активист на ПП. След пресконференцията от ГЕРБ разпространиха информация до медиите, но в нея липсваше твърдението за "Царевна".

Благомир Коцев тогава каза, че това са "лъжи, които лесно могат да бъдат опровергани с проверка в Търговския регистър" и заплаши Балачев със съд.

Справка в електронната система за корабна информация Equasis показва, че собственик на "Царевна" е турската компания Vulcania Srl, Истанбул, а като мениджър е посочена "Навиборн", регистрирана във Варна. Едноличен собственик и управител е Стефанов. Регистърът ДАКСИ пък сочи, че той е придобивал дялове от компании на Коцев, съобщи тогава "Дневник".

Отвличане и откуп

Преди 10 години името на Благомир Коцев нашумя, след като баща му Рубин Коцев беше отвлечен, а похитителите поискаха откуп. Това се случи на 17 март 2003 година пред дома му. Коцев-старши е в плен 9 дни и е пуснат след плащането на част от поисканата сума.

По-късно той разказа, че похитителите са настоявали за 2 млн. долара, но в крайна сметка са им дадени 500 000. Преговорите води основно синът му, който тогава е на 25 г.

Полицията така и не откри къщата, в която варненският бизнесмен е бил държан, нито разкри извършителите или поръчителите.

Форум

XS
SM
MD
LG