Връзки за достъпност

Извънредни новини

От татамито до общината. Кой е Костадин Димитров, новият кмет на Пловдив


Костадин Димитров
Костадин Димитров

Математик, таекуондист, политик. Той управлява три мандата пловдивския район "Тракия", където си спечели слава на човек, който предпочита да общува директно с хората. Някои казват, че е можел да спечели изборите още не първи тур, ако не беше от ГЕРБ. Кой е новият кмет на Пловдив Костадин Димитров?

Обикновено ходи на работа с колело или тротинетка. Често сяда на пейките пред блоковете, а съседите му от квартала го наричат накратко Дино.

Той е Костадин Димитров и успя да запази ГЕРБ на власт в Пловдив по време на местни избори, в които партията на Бойко Борисов загуби в ключови градове като София, Варна, Благоевград, Пазарджик.

Димитров управляваше пловдивския район "Тракия" три поредни мандата. Там живеят около 55 000 души, което означава, че районът е по-населен от 9 от областните градове в България.

На балотажа в неделя новият кмет на Пловдив получи 54,15% от гласовете пред Ивайло Старибратов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с 41,68 подкрепа.

"Сахьоним"

Костадин Димитров е на 48 години, семеен, с две дъщери. Завършил е Електротехникума в Пловдив, а след това - математика и информатика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Успоредно с политиката, той е запален таекуондист. Димитров е носител на 7-и дан, вицепрезидент е на Федерацията по таекуондо, международен съдия, треньор и инструктор в спортния армейски клуб "Тракия".

На татамито към него се обръщат със "сахьоним". В превод от корейски думата означава майстор по таекуондо и изразява уважение.

Той е уважаван и сред съгражданите си. Дотолкова, че някои споделят, че номинацията от ГЕРБ по-скоро му е попречила на изборите.

"Ако не беше от ГЕРБ, особено след управлението на Зико, можеше и да спечели и на първи тур", коментира пред Свободна Европа пловдивски бизнесмен, който предпочете да запази анонимността си.

Зико е предишният кмет на града - Здравко Димитров. Той наследи на поста Иван Тотев, който управлява Пловдив два мандата. И двамата бяха издигнати от ГЕРБ.

Директната връзка с хората

Докато е начело на район "Тракия", Костадин Димитров налага стил, базиран на директната връзка с хората.

По-активните жители на района имат личния му телефон. Той модерира и група във Фейсбук, в която всеки от членовете ѝ може да подаде сигнал за нередност, без да ходи или да звъни в районната администрация.

Заради липсата на собствен бюджет Димитров се старае да реагира с подръчни средства, привличайки на помощ и общността, разказват пловдивчани. Разбитите плочки по тротоарите са заменяни с бетон, калните места за паркиране са насипвани с филц.

В "Тракия" има очертани велоалеи, а на тротоарите до кръстовищата са направени скосявания, за да се качват лесно колички, колела и тротинетки. Облагородени са старият парк "Лаута" и мястото, на което в миналото спираха циркове и лунапаркове.

След края на ремонта на "Лаута" Димитров започва две камапании. Едната приканва хората да дарят пейка, а другата събира доброволци, които да изчистят гората в парка.

Негова е и идеята за конкурси за най-добре поддържана междублокова градинка, с която също мотивира активността на живеещите в район "Тракия".

За сравнение мандатът на Зико завърши с откриването на незавършения булевард "Хаджи Димитър", на който бяха поставени 77 пейки в разстояние от 550 метра.

Местните проблеми

Подобно на останалите областни градове, ефективното управление на Пловдив минава през съставянето на работеща коалиция в 51-местния Общински съвет. В новия му състав обаче влизат цели 8 партии. ГЕРБ имат 13 места, а ПП-ДБ - 10.

Сред големите проблеми на града е общественият транспорт. Той се обслужва от дотирана от общината частна фирма, заради което не успя да вземе пари от ЕС нито за електробуси, нито за друг екотранспорт.

Градският транспорт в Пловдив е неудобен и не е редовен, което кара все повече хора да ползват личните си коли, а трафикът - да става все по-натоварен.

Друг проблем за решаване е свързан с чистотата на града. В една от първите си изяви като новоизбран кмет Димитров каза, че ще се старае да запази директната връзка между общинските власти и хората, включително и като продължи да използва активно социалните мрежи.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG