Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Терзиев е кмет на София. ГЕРБ губи тоталния контрол. БСП надига глава. "Възраждане" се топи


Васил Терзиев гласува на втория тур от местните избори.
Васил Терзиев гласува на втория тур от местните избори.

София изцяло си променя управлението, то преминава в ръцете на ПП-ДБ. ГЕРБ отстъпва на твърде много места, БСП е доволна от себе си. А "Възраждане"? Партията влезе в общинските съвети, но с по-нисък резултат, отколкото на предишни избори. Тук е обобщението от резултатите в местните избори.

Васил Терзиев е новият кмет на София, сочат данните на ЦИК от 7 сутринта. При 99,78% обработени протоколи кандидатът на ПП-ДБ получава 48,17% от гласовете. Неговата опонентка Ваня Григорова, подкрепена от леви , комунистически и националистически партии, получава 46,92%.

Терзиев печели с преднина от малко над 4000 гласа.

Победата му идва след 18-годишно управление на ГЕРБ в столицата. Тя е подсилена от друг пробив на ПП-ДБ в София, където кандидати на коалицията печелят 17 от общо 22 балотажа за районни кметства.

В неделя България гласува на втория тур от местните избори. Резултатите, които ЦИК публикува при 100% обработени протоколи в другите населени места в страната, позволяват четири основни наблюдения:

  • Влиянието на ГЕРБ се пропуква много по-отчетливо, отколкото данните позволяваха да се заключи след първия тур;
  • ПП-ДБ печели в градове като Варна, Пазарджик и Благоевград, смятани за бастиони на корупцията;
  • БСП си връща част от самочувствието с 4 областни града, които печели, но също и с победи в по-малки общини, доскоро доминирани от ГЕРБ;
  • „Възраждане“ влиза за първи път в общинските съвети, но общият ѝ резултат е по-нисък от този на последните парламентарни избори.

ГЕРБ и видимият отлив

ГЕРБ спечели половината от областните градове и с това зае мястото на победителя. Никой друг в неделя не достигна и половината от нейния успех. Но този резултат е твърде далече от картата на повсеместните победи в България, която Бойко Борисов беше показал пред журналисти преди няколко години.

ГЕРБ печели в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол. В повечето от тези места става дума за преизбиране на кметове.

Останалите областни градове са спечелени от БСП (Русе, Шумен, Силистра, Разград), от ПП-ДБ (София, Варна, Пазарджик, Благоевград), от ДПС (Кърджали), СДС (Видин), Партия на зелените (Кюстендил), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Български възход“ (Ловеч), коалиция от ДБГ, ИТН, НДСВ и ВМРО-БНД (Добрич).

Резултатите от преброяването на ЦИК бяха публикувани в ранните часове в понеделник и все още е рано за пълноценен анализ на данните от по-малките общини. Но ето един пример за пропукването на влиянието на ГЕРБ в Пловдивска област, в която има общо 18 общини. ГЕРБ печели 4 от тях. В останалите побеждава предимно БСП, земеделски партии и организации, ДПС, местни коалиции.

Сред победите на ГЕРБ в района е и самият град Пловдив. Но 6-те района на града са „поделени“ между ГЕРБ и ПП-ДБ.

ПП-ДБ и четирите областни града

ПП-ДБ печели в четири областни града. Васил Терзиев ще бъде кмет на София, Благомир Коцев – на Варна, Петър Куленски – на Пазарджик, а Методи Байкушев – на Благоевград.

В София Терзиев отбеляза най-инфарктно постиганата победа от десетилетия. Преди 2023 г. най-близкият резултат между опоненти беше този между Йорданка Фандъкова и Мая манолова през 2019 г. Но тогава разликата между двете кандидатки беше от около 20 000 гласа, тоест около пет пъти по-голяма, отколкото на изборите от 2023 г.

А още по-рано, през 2003 г., разликата между Стефан Софиянски и Стоян Александров от БСП беше от около 35 хил. гласа. Тогава това се смяташе за напрегната надпревара.

Във Варна Благомир Коцев спечели с комфортна преднина от над 10 % пред дългогодишния кмет Иван Портних от ГЕРБ.

В Пазарджик кандидатът на ПП-ДБ Петър Куленски беше втори след гласуването на първия тур. Той изоставаше с над 23% от дългогодишния кмет Тодор Попов. Между двата тура Куленски беше подкрепен от почти всички формации, така че спечели кметското място с десет процента преднина.

Изборите в Благоевград ще се запомнят не само с победата на Методи Байкушев, но и с това, че двамата опоненти следяха лично приемането и описването на бюлетините, като с това илюстрираха недоверието към изборния процес – но вече не това на избирателите, а на самите кандидати. Байкушев спечели с близо 3% преднина.

БСП поема дъх

Изключително сме доволни от резултатите, каза в нощта на изборите лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя се позова на победата на партията й в общо 72 избора за кмет и напомни, че на предишните избори БСП е имала само 57. Тя каза, че партийният вот като цяло е бил повишен с около 50 хил. гласа. „За нас това е изключителен успех“.

Думите на Нинова идват на фона на спекулации за лоши отношения между лидерката на БСП и кандидатката за кмет на София Ваня Григорова, която беше издигната от градската организация на партията и на комунистически и националистически формации. Вестник „24 часа“, както и политолози, коментирали първия тур, предполагат, че Григорова е потенциален кандидат за лидерското място в БСП. Самата Григорова отрече това, като каза, че дори не е член на партията.

В последните години Нинова беше критикувана за прогресивния спад на гласовете в различни видове избори, но винаги успяваше да запази лидерския пост. Сегашният ръст на подкрепата за БСП биха могли да я подкрепят във вътрешната битка.

„Възраждане“ и неочакваният спад

В Столичния общински съвет „Възраждане“ ще има трима представители, а в пловдивския – петима. Във Варна, градът, в който „Възраждане“ има най-осезаемо присъствие, партията ще има 7 членове на Общинския съвет.

Партията досега не е участвала в местни избори. Затова и единственото сравнение, което може да се направи с нейни предишни резултати, е свързано с участие в парламентарни избори.

Въпреки сегашния успех социолозите смятат, че на национално равнище „Възраждане“ е загубила близо половината си гласове. Партията се спихна въпреки всички прогнози, че ще разширява своето влияние, каза пред БНТ социологът Андрей Райчев от „Галъп Интернешънъл“.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG