Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов заплаши, че "няма да има сглобка", ако от ПП са "играли" с БСП и "Възраждане" на кметския балотаж


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря партньорите си в управлението на държавата от "Продължаваме промяната" (ПП), че по места на балотажа са "играли" с БСП и "Възраждане" срещу ГЕРБ. И ако това е така - в сряда партията му може да развали "сглобката" между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която стои зад правителството на Николай Денков.

Борисов говори след края на втория тур на местните избори от Пловдив, където кандидатът му за кмет Костадин Димитров побеждава опонента си от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

Партията губи кметските избори от кандидати на ПП-ДБ във Варна и Благоевград, според предварителните данни от паралелно преброяване на резултатите от 5 ноември. Но печели в други областни градове срещу ПП-ДБ, по думите на Борисов.

От Пловдив Борисов преброи своите изборни победи още от първия тур в изборната нощ на втория, след което обвини партньорите си от ПП, че според него са подкрепяли кандидати на БСП и "Възраждане" на балотажа. Даде пример с район "Банкя" в София, където на втория тур бяха кандидати на ГЕРБ и на "Възраждане".

Оттам все още няма предварителни данни за изборния резултат, но по думите на лидера на ГЕРБ там претендентът на партията му губи.

"Ако трябва да направя някакво обобщение - вече имаме нова сглобка", каза Борисов.

По думите му "партиите, които подкрепят Русия и [Владимир] Путин", визирайки ПП, "Възраждане" и БСП, са се обединили срещу претендентите от партията му и "има нова коалиция, нова сглобка".

Той обвини съпредседателя на ПП Кирил Петков в "лицемерие" и добави, че "изнасилих партията да гласува за [Васил] Терзиев и в същото време платиха пари да ме бият в Банкя".

Терзиев е кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" в София, който води срещу Ваня Григорова, подкрепена от БСП, на балотажа, като кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян остана трети на първия тур на 29 октомври.

Борисов заплаши още, че ще оповести "сглобката" на ПП и проруската партия "Вързаждане" пред европейските партньори на България.

Това е втората заплаха на Борисов, че ГЕРБ може да се оттегли от властта, което би означавало, че правителството губи парламентарното си мнозинство.

През седмицата между двата тура на местния вот бившият премиер каза, че ще свика съвещание на партията в сряда след балотажа, недоволен, че от ПП-ДБ не призоваха симпатизантите си да гласуват за кандидати от ГЕРБ по места преди 5 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG