Връзки за достъпност

Извънредни новини

Варна ще има нов кмет. Благомир Коцев от ПП-ДБ води с над 10% пред Иван Портних при 100% паралелно преброяване


Благомир Коцев
Благомир Коцев

Град Варна ще има нов кмет, показват данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" при 100% паралелно преброяване на протоколите от секционните избирателни комисии от балотажа, който се проведе на 5 ноември.

На втория тур на местните избори се явиха досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ, който кандидатства за четвърти мандат, и издигнатият от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Благомир Коцев.

Според данните на "Галъп интернешънъл" Коцев получава 52,3% от гласовете, а Портних - 41,7%. Паралелното преброяване е социологическа извадка от секционни протоколи, а не резултат от реално преброяване на бюлетините.

По-рано предварителните данни от екзитпол на агенция "Тренд" показваха, че Коцев води с 48,9% от гласовете срещу 45,1% за Портних. Екзитполът на агенция "Маркет линкс" дава 48,5% на Коцев срещу 43,9% за Портних.

Избирателната активност е малко под 30%, според предварителните данни.

На 29 октомври, когато се проведе първият тур на местния вот, Портних получи 26,57% от гласовете, а Коцев остана втори с резултат 21,56% от вота.

На балотажа за кметове гражданите можеха да изберат дали да гласуват с хартиени бюлетини или с машина. На първия тур вотът беше белязан от безпрецедентното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване заради справка на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в която се излагаха подозрения, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина с цел да го манипулира.

Гласуването само с хартиени бюлетини доведе до голям брой недействителни гласове, а Върховният административен съд върна машините на балотажите.

Първите думи на Коцев след края на изборния ден бяха, че е очаквал резултата, който показват предварителните данни от екзитпол, и "Варна показа, че е истински свободен град". Но ще чака данните от преброяването на бюлетините, когато ще направи изявление.

Във Варна, освен за кмет, гражданите в неделя гласуваха и за районен кмет в три от петте района на града. Все още няма предварителни данни за резултатите. В два от районите - "Приморски" и "Одесос" - също се изправят представители на ГЕРБ и ПП-ДБ. Това са съответно Людмила Колева-Маринова и Николай Желязков и Биляна Раева и Цветнен Цветков.

В район "Младост" на втория тур за районен кмет битката е между Евгени Дянков от ГЕРБ и Христо Христов от местната коалиция "Алтернативата на гражданите".

На първия тур гражданите на Варна преизбраха районните кметове на "Аспарухово" и "Владислав Варненчик" - Ивайло Маринов и Николай Костадинов. И двамата са представители на ГЕРБ.

На 29 октомври бяха избрани членовете на Общинския съвет. В следващите 4 години новият кмет ще управлява със съвет, в който нито една от партиите и коалициите няма мнозинство. След гласуването на 29 октомври представени в органа на местната власт са 12 формации, сред които се разпределят общо 51 места.

ПП-ДБ спечели вота за съветници с малка преднина и има 8 мандата. С толкова разполага и ГЕРБ. "Възраждане" получава 7 общински съветници, а на четвърто място е местната политическа организация “Алтернативата на гражданите” - с 6. Представени в общинския съвет са местната коалиция "Български гласъ" и "Земеделски съюз Ал. Стамболийски" с по 5-има души. "БСП за България" има 3-ма съветници, колкото и ДПС. "Има такъв народ" и “Левицата” са с по 2-ма, а с по 1 съветник остават СДС - партията се яви на изборите във Варна отделно от ГЕРБ, както и местна коалиция "Свобода".

В последните 4 години Варна се управляваше от кмета от ГЕРБ Иван Портних, който е на власт от 2013 г., когато са първи път печели частични избори за кмет. В периода 2019-2023 г. партията имаше 18 съветници, които също не стигаха за мнозинство. Липсващите им гласове в Общинския съвет идваха от СДС и по-малки формации, а ДБ беше в опозиция. ПП нямаше представители в местната власт, защото партията беше основана след вота през 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG