Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички срещу ПП-ДБ и една шега. Кой кого подкрепя преди балотажите в София, Пловдив и Варна


Кандидат-кметът на Пловдив на ГЕРБ Костадин Димитров, лидерът на партията Бойко Борисов и бившият кмет на града и неуспешен кандидат на коалицията "Съединени за Пловдив" Славчо Атанасов (отляво надясно).
Кандидат-кметът на Пловдив на ГЕРБ Костадин Димитров, лидерът на партията Бойко Борисов и бившият кмет на града и неуспешен кандидат на коалицията "Съединени за Пловдив" Славчо Атанасов (отляво надясно).

Трима кандидати на ПП-ДБ срещу двама от ГЕРБ и един от БСП. Така ще изглежда сблъсъкът на балотажите за избор на кмет в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна. Крайният резултат може да се реши с гласовете на останалите партии. В чия подкрепа се обявиха те?

Завоалирано „на шега“ или съвсем явно, политически сили и кандидати, загубили на първия тур на местните избори, вече обявиха подкрепа за първите претенденти, които отиват на балотаж в неделя.

От изказванията на партии и кандидати преди балотажите в София, Пловдив и Варна ясно се очерта и тенденцията – подкрепа за тези, които ще се изправят срещу кандидатите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ).

До този извод се стига лесно заради факта, че до момента кандидатите на ПП-ДБ не са получили подкрепа от нито един ключов кандидат или партия, докато техните опоненти се сдобиха с такава.

На балотажа в София ще се изправят Васил Терзиев от ПП-ДБ-"Спаси София" срещу Ваня Григорова от коалиция "БСП за България". На изборите на 29 октомври те събраха съответно 31,8 % и 21,6% от гласовете.

В Пловдив на балотаж са Костадин Димитров от ГЕРБ, който получи 33,7% и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, събрал 17,9%.

Във Варна до втория тур достигна управляващият три мандата досегашен кмет Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от ПП-ДБ. За първия на 29 октомври гласуваха 26,5%, а за втория - 21,5%.

Разликите между кандидатите в трите града са такива, че подкрепа от избирателите на други кандидати от първия тур, може да се окаже решаваща за балотажа.

Кой кого подкрепи и с какви мотиви?

"По-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност"

Битката в столицата предизвика най-голям голям интерес и сблъсъци. За пръв път след 18 години кметът там няма да бъде от ГЕРБ, а партията на Бойко Борисов няма да е с най-много общински съветници. До това се стигна след лошия резултат на Антон Хекимян, който получи едва 17,8% от гласовете и остана трети зад Терзиев и Григорова.

Ден след изборите Хекимян определи изборът на балотажа като „труден“ между „Държавна сигурност (ДС) и държавна собственост“, без обаче да посочи в крайна сметка за кого би гласувал. Това обаче направи лидерът на ГЕРБ Борисов, който каза, че е „по-добре държавна собственост, отколкото Държавна сигурност“.

Думите на бившият премиер бяха разчетени като подкрепа за Григорова, включително и от самата нея. Те са продиктувани заради левите позиции, които тя заема. Терзиев пък е свързван с ДС заради връзките на семейството му с бившия репресивен апарат на тоталитарния комунистически режим.

Два дни по-късно обаче Борисов каза, че думите му са били „шега“.

През годините той многократно е заявявал, че сред водещите цели на ГЕРБ е да се противопоставя на "комунистите" и да брани евроатлантическите ценности. Григорова е номинирана от коалиция, в която участват предимно проруски партии. Самата тя е известна като защитничка на тези, споделяни от Москва.

В подкрепа за Григорова се обяви и лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов. Той нападна ПП-ДБ и оправда евентуалния избор на кандидатката на „БСП за България“ като възможност за „взаимен контрол“ между общинския съвет и кмета.

Другият от водещите кандидати за града – Вили Лилков, който на първия тур остана пети, каза, че той и неговата коалиция „Синя София“ не подкрепят нито един от кандидатите на балотажа.

Свободна Европа потърси за мнение партия „Възраждане“. Лидерът ѝ Костадин Костадинов пренасочи въпросите към пиара на партията, но от там не получихме отговор на телефонните обаждания.

В подкрепа на Григорова се обяви и бившият главен прокурор и настоящ лидер на партия Иван Гешев. В пост във Фейсбук той написа, че не познава Григорова, но "атаките срещу нея" показват, че тя "вероятно е правилният човек".

Подкрепа за Костадин Димитров от ГЕРБ в Пловдив

След три мандата на двама кметове от ГЕРБ, на балотажа в неделя от партията ще се опитат да излъчат трети различен свой представител на поста. Това е Костадин Димитров, който води убедително след първия тур, на който получи 33,7% процента от гласовете.

Димитров вече получи и подкрепа от третия в подреждането с 13,4% от гласовете бивш кмет на града Славчо Атанасов.

От името на коалицията си „Съединени за Пловдив“, която обединява няколко политически играчи, той призова за подкрепа за Димитров, който припозна като човек „с опит и визия как да управлява“.

Димитров в два мандата кмет на пловдивския район "Тракия".

Неясен изход за Варна

Най-неясна е ситуацията във Варна. Там досегашният кмет Иван Портних води след първия тур със само 5% или малко над пет хиляди гласа пред опонента си Благомир Коцев от ПП-ДБ.

Засега нито един от опонентите и партиите, които ги издигнаха, не са изразили публично предпочитанията си.

Кандидатът на „Възраждане“ Коста Стоянов, който остана трети, отдаде загубата си на купуване на гласове и от Портних, и от Коцев.

Свободна Европа потърси формацията на четвъртия кандидат Христо Димитров - „Коалиция алтернативата на гражданите“. От офиса ни пренасочиха към пиар на формацията, но в крайна сметка не успяхме да осъществим връзка с него.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG