Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да стане червена. Какво предлага за София Ваня Григорова от "БСП за България"


Кандидатката за кмет на София от „обединената левица“ Ваня Григорова на фона на столичния квартал „Младост“.
Кандидатката за кмет на София от „обединената левица“ Ваня Григорова на фона на столичния квартал „Младост“.

Тя е непартийната синдикалистка, подкрепена от БСП за кмет на столицата. Твърди, че София е превърната в пазар, а трябва да бъде за всички. Проблемът ѝ е дясното управление - в него няма разлика между Терзиев и Хекимян. Какво предлага лявата алтернатива на Ваня Григорова?

„Заповядайте, другарко. Тук не сме на „госпожо“, нали?“

С тези думи симпатизант на Българската социалистическа партия (БСП) приканва възрастна дама в сградата на Районния съвет на партията в „Оборище“. Поводът е предизборна среща с кандидатката за кмет на София Ваня Григорова, подкрепена от БСП, „Левицата“ и други леви партии.

Час по-рано тя е започнала разходката си в района от Докторската градина и парка „Заимов“. По време на събитието Григорова поздравява хората, с които се разминава, а помощници от предизборния ѝ екип им раздават флаери със слогана на кампанията: „София за всички“.

Последната спирка на кандидатката е щабът на районната организация на БСП. Портрет на Васил Левски и стенопис в стила на социалистическия реализъм изпълват стените на малката зала, в която Григорова влиза, за да се срещне със симпатизантите си.

Те я посрещат с голям букет от червени рози и аплодисменти. В публиката има предимно възрастни хора, вероятно членове на социалистическата партия от десетилетия, които се надпреварват да дават съвети и да задават въпроси на кандидатката. Има обаче и млади лица.

Ваня Григорова и кандидатът за кмет на район „Оборище“ Михаил Ставрев по време на предизборната им среща с граждани в Докторската градина.
Ваня Григорова и кандидатът за кмет на район „Оборище“ Михаил Ставрев по време на предизборната им среща с граждани в Докторската градина.

Пред тях Григорова започва предизборната си реч. „Ние трябва да променим философията на управление на града“, казва тя. „Когато се отдават дейности на частни компании, това означава, че общината и държавата се отказват от управление.“

Тази теза е основна за идеите и обещанията, които Григорова има за столицата. „От 33 години София не е била лява“, казва тя и добавя, че дясното управление не е даденост. И че столицата „както е синя, така може да стане и червена.“

Какво предлага Григорова за София

Ако Ваня Григорова стане кмет на София, тя ще настоява комуналните услуги - водоснабдяване, почистване, поддръжка на уличното осветление - да се управляват от общински дружества.

В момента за тези услуги отговарят частни фирми, спечелили обществена поръчка или концесия, както и публично-частни партньорства между общината и определена компания.

Така например работи „Софийска вода“ - акционерно дружество с основно участие на международната компания „Веолия“, в което Столичната община има малко над 20% дял. Според Ваня Григорова този механизъм е знак за „отказа на общината да управлява“.

В същия дух кандидатката на левицата настоява да се спре и приватизацията на общинска собственост. Тя предлага да се изкупят терени, които преди са били общински, но чрез продажба или друг механизъм са преминали в частни ръце.

Целта е да се предотврати тяхното застрояване и да се запазят незастроени „зелени коридори“. На критиките, че общината няма средства, за да изкупува такива площи, Григорова отговаря, че бюджетът е достатъчен, ако се разпределя правилно.

Като стана дума за бюджет - Григорова настоява поне 20% от средствата в него да се разпределят на районните кметове, които в диалог с гражданите да определят за какво да се използват тези пари.

Подобен тип „децентрализация“ присъства в програмата и на един от опонентите на Григорова - Васил Терзиев от "Обединени за София" - „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“.

В бюджета Григорова предлага също „драстично“ увеличение на дела за здравеопазване, образование, спорт и социални дейности, но не уточнява колко точно средства трябва да се разпределят в тези сектори.

Кандидатката обещава основните инвестиции при нейното управление да отиват за развитие на периферните квартали на София, изграждане на нови детски градини, както и за „социална и културна инфраструктура“. Има заявка за развиване и на политиката за общински жилища.

Григорова не обръща особено внимание на дигитализацията и електронното управление, за които се говори в програмите на опонентите ѝ от ГЕРБ (с кандидат за кмет Антон Хекимян) и ПП-ДБ. „Дори битакът и обществените тоалетни са разпродадени, а ние говорим за модернизации и дигитализации“, казва тя в телевизионно интервю.

Все пак Григорова се застъпва за по-голяма прозрачност и настоява да може лесно да се намери информация онлайн за гласуванията на един общински съветник назад във времето.

Други предложения на Григорова за София са спиране на разширяването на сините и зелените зони за паркиране, снабдяване на общинските поликлиники с апаратура за ядрено-магнитен резонанс и - както вече споменахме, изграждане на обществени тоалетни.

Кой е виновен за проблемите

Според Ваня Григорова отговорността за проблемите в София не е просто на ГЕРБ, а на дясното управление въобще.

Столицата се управлява от ГЕРБ от 18 години. През 2005 г. кмет на града стана партийният лидер Бойко Борисов, а от 2009 г. на този пост е Йорданка Фандъкова. Преди появата на ГЕРБ кметовете на София са от Съюза на демократичните сили (СДС) - дясната опозиция на БСП след края на комунистическия режим в България.

Григорова обвинява десницата за „безотговорното“ управление на столицата и задълбочаването на икономическите неравенства, както и за установяването на „диктатура на пазара“, която според нея превръща обществените блага в стоки.

В политическото си говорене в кампанията преди изборите Григорова се стреми да покаже приликите между Терзиев и Хекимян като десни кандидати и разликата им с нея като ляв претендент.

Тя говори за двамата си опоненти като за „автократи“ и заклеймява политическото им „лицемерие“ като представители на формации, които управляват заедно на национално ниво.

Как Григорова стана кандидат за кмет

Кадидатурата на Ваня Григорова за кмет на София беше задвижена от БСП-София - столичната организация на социалистите. През лятото Григорова получи подкрепата на всички 24 районни организации на партията.

Въпреки това номинацията ѝ не беше сигурна. Григорова не е партийна членка, а зад издигането ѝ за кмет застават основни противници на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Такива са много от членовете на БСП-София, както и представителите на коалиция „Левицата“, изградена от бивши членове на социалистическата партия.

Все пак разногласията между ръководството на БСП и подкрепящите Григорова за кмет на София не попречиха тя да бъде официално издигната като кандидат в началото на септември. След това се формира и местната коалиция „БСП за България“ между БСП, „Левицата“, малки леви партии и националистическата формация „Атака“.

В медийните си изяви Григорова държи да бъде представяна като кандидат на „обединената левица“, а не на БСП.

Преди да се впусне в кметската надпревара, Ваня Григорова беше икономическа съветничка в синдиката Конфедерация на труда „Подкрепа“. Известна е с левите си и проруски позиции - пример за това е настояването ѝ да се подновят преговорите и доставките на руската компания „Газпром“ за България. Григорова се стреми да бъде разпозната като говорител на работещите хора.

За разлика от основните си опоненти Васил Терзиев и Антон Хекимян, Григорова има и предишен опит в политиката. През 2019 г. тя участва в изборите за Европейски парламент като независим кандидат и спечели 9 320 гласа.

Другарите и господата

Срещата на Григорова със социалистите от „Оборище“ завършва с призив за „максимална мобилизация“.

„Говорете всеки ден с 10 нови човека - съседи и познати“, казва кандидатката и добавя: „Сега е времето. Имаме цел и тя е историческа. Не трябва да изпускаме момента.“

След това Григорова бърза да тръгне за други предизборни събития, но отделя време да се снима с част от присъстващите. А те я изпращат с прогноза „Другари, госпожи и господа, това е бъдещият кмет на София.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG