Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонт на "стандартите". Какво предлага за София Антон Хекимян от ГЕРБ


Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян на фона на разбитите жълти павета в центъра на столицата
Кандидатът за кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян на фона на разбитите жълти павета в центъра на столицата

Той е „нестандартното“ предложение на ГЕРБ за кмет на София - популярно лице от телевизионния екран без никакъв политически опит. До него обаче стоят същите кадри на ГЕРБ, които управляват столицата вече 18 години. Какво предлага Хекимян за София - нови стандарти или още от същото?

В Литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата (НДК) обичайно се провеждат литературни събития. Но в един октомврийски следобед, в разгара на предизборната кампания за предстоящия местен вот, мястото е пълно с политици.

Те не са дошли заради книгите по рафтовете или за да прочетат написаната на ръка поезия, която виси над главите им. Тук са, за да чуят предизборната програма на кандидата за кмет на София Антон Хекимян и коалицията, която го е издигнала - ГЕРБ-СДС.

В публиката са основно кандидати за общински съветници и районни кметове от ГЕРБ. Но има и депутати от партията - Любен Дилов-син, Томислав Дончев, Тома Биков, които обикалят залата. Там е и настоящият кмет на София - Йорданка Фандъкова, която заема поста от 2009 г.

Тя седи на първия ред, близо до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Само допреди няколко седмици Георгиев се смяташе, че той е най-вероятният кандидат на ГЕРБ за кмет на София - но за това след малко.

Антон Хекимян на представянето на управленската програма на ГЕРБ за София. На първия ред се виждат Георги Георгиев и Йорданка Фандъкова.
Антон Хекимян на представянето на управленската програма на ГЕРБ за София. На първия ред се виждат Георги Георгиев и Йорданка Фандъкова.

Като „бъдещ“ столичен кмет, както го нарича общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков, Хекимян открива представянето и издава някои от основните обещания в програмата - ще се оправят тротоарите, ще се разшири метрото, Столичният инспекторат ще има по-голяма контролна роля.

„Много са идеите, но важното, че те не са само идеи“, казва накрая Хекимян.

„Те стъпват върху здрава основа, която може да се надгражда. Сега ще ви разкажем за тази основа, за нашите планове и как София със сигурност ще бъде още по-красив град.“

Какво предлага Хекимян за София

Едно от основните обещания в програмата на Хекимян и ГЕРБ-СДС за София е „ударното“ строителство на детски градини. От коалицията заявяват, че през следващите три години ще бъдат изградени 37 нови детски градини.

До края на 2023 г. ще са готови 10 от тях, като те ще отворят място за 1200 деца - по думите на общинския съветник от ГЕРБ Диян Стаматов. Проблемът с липсата на места в детските градини и ясли е сред най-наболелите в столицата.

ГЕРБ-СДС се ангажира и с построяването на 6 нови училища и 11 образователни обекта в квартали, в които има дефицит на сгради за обучение.

Програмата на коалицията обещава и 8 нови градски парка. По думите на общинския съветник Прошко Прошков те ще бъдат с обща площ 140 декара и ще са разположени в кварталите „Младост“, „Овча купел“, „Студентски град“ и „Манастирски ливади“.

От коалицията казват също, че през предстоящия мандат ще бъде приет подробният устройствен план на Борисовата градина - проект, който е започнат още през 2016 г.

Да се даде път на пешеходците и велосипедистите в центъра на София е друго от обещанията на Хекимян и екипа му. Те заявяват, че имат намерение да реновират централния площад „Света Неделя“.

От няколко години площадът е разкопан. Открити са археологически обекти, но те се намират зад заграждения. На практика мястото се използва като паркинг. Има избран проект за ремонт отдавна, но не и ремонт.

По темата за свързаността и изграждането на инфраструктура в столицата програмата на Хекимян споменава няколко основни булеварда и ринга. „Дневник“ припомня, че същите обекти - бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Копенхаген“ и други - бяха част и от предишната предизборна програма на ГЕРБ-СДС през 2019 г.

Акцент в тази област е и планът за разширяване на метрото - до „Слатина“, „Левски“, „Студентски град“ и Симеоновския лифт.

Коалицията дава и други заявки - 7 нови етажни паркинга, 100 км нови тротоари на година, както и монтиране на 10 хиляди безплатни екологични електроуреда в домакинства.

Годишна инвестиционна програма за всеки квартал, която да се изработва съвместо със съответния районен кмет - така Хекимян и колегите му виждат пътя за развитието на софийските квартали.

Кой е виновен за проблемите

Много от проблемите, които програмата на Хекимян дава заявка да разреши, са се развили именно по време на управлението на ГЕРБ в София. От 2005 г. кмет на столицата е партийният лидер Бойко Борисов, а от 2009 г. - Фандъкова.

Самият Хекимян идентифицира тези проблеми - например практиката да се правят ремонти на едни и същи улици заради некачествено свършена работа. В София това се вижда с ремонтите на жълтите павета и на улица „Цар Шишман“, които Хекимян определя като „безобразия“.

По този въпрос кандидатът на ГЕРБ настоява да се наложат „стандарти“. В телевизионно интервю казва, че досега е имало такива стандарти в София, но в тях има пропуски. Същевременно според Хекимян Фандъкова е „успешен кмет“.

Когато търсят отговорност за проблемите в столицата, Хекимян и колегите му от ГЕРБ-СДС споменават правителствата на „промяната“, имайки предвид формацията „Продължаваме промяната“ (ПП), която се роди след края на последния кабинет на ГЕРБ и серията служебни правителства през 2021 г.

Обвиненията на ГЕРБ са насочени към редовния кабинет с премиер Кирил Петков, който просъществува половин година, и към сегашния кабинет на Николай Денков, който е създаден в „некоалиция“ със самата партия ГЕРБ.

ПП няма представители в управлението и структурите на Столичната община.

Как Хекимян стана кандидат за кмет

Включването на Антон Хекимян в предстоящите на 29 октомври местни избори беше изненада.

Кандидатурата му стана ясна в последния възможен момент, след като в продължение на месеци кметската номинация на ГЕРБ беше голямата тайна за София. Партията на бившия премиер Бойко Борисов управлява столицата от 2005 г., но отдавна се знаеше, че досегашният кмет Фандъкова няма да се кандидатира повече.

През лятото Георги Георгиев започна активна кампания, която приличаше на предизборна, затова беше основен "заподозрян" за кандидат-наследник на Фандъкова. За мястото ѝ обаче Борисов обеща „нестандартно решение“. И го даде - Антон Хекимян.

Два дни преди да бъде обявен за кандидат от ГЕРБ, Хекимян напусна бТВ, където работеше като журналист и водещ от 20 години.

През декември 2020 г., след смяна в собствеността на медията, Хекимян беше повишен до директор на новините на бТВ - пост, от който зависи подготовката на новинарски емисии и актуални предавания.

Бързото му преобразяване от шеф на новините в политик предизвика съмнения за партийното влияние в медиите. Затова и бТВ веднага излезе с позиция, според която въвежда мерки за запазване на името и репутацията си.

Само съмишленици

В края на представянето на предизборната програма Хекимян отново излиза на сцената.

„Ние трябва да си изработим всичко, за да вървим напред“, казва кандидатът за кмет от ГЕРБ. „Искаме да работим за София, затова искаме доверието на хората.“

След това дава думата за въпроси от публиката, но такива задават само двама кандидати за общински съветници. Единият от тях казва: „Няма да се представям, тук сме само съмишленици“, преди да попита какво ще стане със Симеоновския лифт към Витоша.

Хекимян оставя въпроса без отговор и предлага „персоналните“ въпроси да се обсъдят лично. Колегите му в публиката го изпращат с аплодисменти, а той се усмихва - по същия начин, по който го е правил от телевизионния екран.

От Стара Загора, през бТВ до кандидат за кмет на София. Кой е Антон Хекимян
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG