Връзки за достъпност

Извънредни новини

За колко деца няма място в градините? Хекимян и Терзиев се изпитваха в дебата за София


Васил Терзиев и Антон Хекимян.
Васил Терзиев и Антон Хекимян.

Кандидатите за кмет на София Антон Хекимян (ГЕРБ) и Васил Терзиев от местна коалиция ( “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София”), проведоха първия дебат в ефира на “Дарик”.

Дебатът се превърна в своеобразно изпитване межу двамата, кой знае повече за София. Терзиев успя да отбележи няколко точки, след като стана ясно, че бившият телевизионен водещ не знае за колко деца няма място в детските градини и колко километра са така наречените велоалеи в София.


На въпрос на водещия Константин Вълков колко нови детски градини са нужни на София, Хекимян отговори така: “Липсват 2000 места в детски градини. За 3 години може да бъдат построени 37 нови детски градини. Проблемът с яслата остава и трябва да бъде решен съвместно от общината и държавата. Недостигът на подходящи терени е част от проблема и изисква усилия за решаването му”.

Васил Терзиев го контрира: “Не са 2000, а 10 000 места, които липсват в детските градини. Целта е да се намалят до 6000. За този проблем са необходими 25 нови градини. Това ще помогне да се подобри ситуацията”.

“Не трябва да се занимаваме с жонглиране на цифри. Създаването на нови детски градини е социален и образователен въпрос, а не просто брой места”, каза Хекимян.

Терзиев добави, че трябва да се направи разпределение за градините, не само по местоживеене, а и по месторабота.

Попитан от Васил Терзиев дали знае колко километра са велоалеите в София, Антон Хекимян каза, че е сигурен, че опонентът му знае. Терзиев каза, че са между 65 км. и 116 км. и се ангажира в рамките на мандат да бъдат построени 100 км. нови велоалеи.

"Много трудно в един построен град свързваш велоалеи. Много съм работил по тази тема, правили сме репортажи. Понякога няма как да свържеш една велоалея с друга", каза Хекимян.

Васил Терзиев каза, че трябва да се работи с данни и с "Екипът на София" са картирани велотрасетата и има идеи как да бъдат свързани. Попитани за обещание да се стигне безопасно с колело от ул. "Шишман" до дадена точка, Хекимян каза Южния парк, а Васил Терзиев - до бул. "Сливница".

Аз съм представител на ГЕРБ, но съм независим човек, каза Хекимян, който се опитваше да се разграничи от ГЕРБ в целия дебат. В същото време се опитваше да прехвърля вина към ПП, че пречат на развитието на София. Терзиев му напомни, че ПП нямат представители в общинския съвет.

"За “Шишман” и за другите улици в София не съм виновен аз. Няма да позволя да се случва отново”, каза Хекимян. Той пое ангажимент да не се разкопава "Шишман" в следващата годин и каза, че е важно да се спазват стандартите.

“Кой наложи тези стандартни и как се променят стандарти със същите хора? Има ли политическа воля от същите на които 16-17 години не им стигна време? И планирането не е както трябва, и контролът”, отговори му Терзиев.

Регламентът на дебата включваше размяна на реплики по 15 теми, с по три минути време за всеки сегмент. Водещият Константин Вълков каза, че щабовете на Терзиев и Хекимян не са получили предварително въпросите, само темите. Бегло бяха засегнати аспектите, които придружават двете кандидатури - роднинството на Васил Терзиев с "Държавна сигурност" и политическото влияние на ГЕРБ в Би Ти Ви през Антон Хекимян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG