Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Става дума за лоялност". Как случаят "Хекимян" остави политическо петно върху медиите


Колаж на Бойко Борисов и Антон Хекимян на фона на сградата на бТВ
Колаж на Бойко Борисов и Антон Хекимян на фона на сградата на бТВ

От директор на новините на бТВ до кандидат на ГЕРБ за кмет на София. Антон Хекимян измина този път в рамките на броени дни. Това поставя въпроса за политическото влияние на партиите върху медиите.

„Казаха ми да излизам от ролята си на водещ вече“, казва бившият директор на новините на бТВ Антон Хекимян. Цитатът е от негово видео от вторник, в което доскорошният журналист вече е влязъл в обувките на политик.

До миналия петък той ръководеше новините в частната национална телевизия бТВ. От понеделник вече е в друга роля - кандидат за кмет на столицата, посочен лично от лидера на управляващата в София партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Номинацията на Хекимян повдигна въпроса дали ГЕРБ е имала влияние върху телевизията, докато кандидатът е бил на пост в нея. Доведе и до притеснения, че доверието на хората в медиите още повече ще се разклати.

„Опасно е, когато политиката се опита да бръкне в медийното тяло и да извади оттам едно налагано с години лице“, каза за Свободна Европа журналистката и медийна анализаторка Весислава Антонова. Според нея това усилва усещането за заличаване на границата между двете сфери.

Според експертката по медийно право и преподавателка в Софийския университет проф. Нели Огнянова, това е и „поредният ясен индикатор, че медиите са овладени, а журналистиката е в криза“.

Как се стигна дотук

Номинацията на ГЕРБ за кмет на София се очакваше от месеци, но се реши в последната седмица. Борисов обеща „нестандартно решение“. Отдавна се знаеше, че Йорданка Фадъкова, която е на поста от 2009 г. и е разпознаваем партиен кадър, няма да се кандидатира повече.

В деня преди крайния срок за регистрация за предстоящите на 29 октомври местни избори Хекимян беше представен като кандидат за кмет на столицата и водач на листата за общински съветници на ГЕРБ.

Два дни по-рано той изненадващо напусна поста си на директор на новините в бТВ - позиция, от която зависи подготовката на новинарски емисии и актуални предавания.

На този пост Хекимян беше назначен през декември 2020 г. на мястото на Венелин Петков и след смяна в собствеността на медията. В бТВ Хекимян е прекарал почти 20 години. Той стана разпознаваемо лице като водещ на сутрешния блок.

След неговата номинация за кмет на София бТВ излезе с позиция, според която телевизията въвежда мерки за запазване на името и репутацията си и за подсигуряване на безпристрастно отразяване на предизборната кампания.

Отношенията на Хекимян с ГЕРБ

Пред медиите в понеделник Хекимян избегна въпросите за отношенията си с ГЕРБ и Борисов - кога са започнали и доколко са близки. В четвъртък кандидатът даде първото си телевизионно интервю за БНТ, в което каза, че „в момента, както и през годините, отношенията ми с Бойко Борисов са професионални“.

Според Нели Огнянова несъмнено има връзка между Хекимян и Борисов назад във времето. „Колкото и Борисов да легендира избора с ведрост и интелигентност на кандидата, става дума за лоялност - и то по времето, когато [Хекимян] е заемал позицията шеф на новините на бТВ.“

Предшественик на Хекимян на този пост (от 2014 до 2020 г.) е Венелин Петков. За Свободна Европа Петков каза, че като водещ на „Тази сутрин“ Хекимян е имал огромна автономия и е бил свободен да комуникира с всички политически фактори в държавата.

Петков не пожела да коментира дали Хекимян е имал близки контакти с ГЕРБ през тези години: „По-голямо доказателство от това [номинацията на Хекимян за кмет от ГЕРБ] мисля, че не е необходимо.“

Освобождаването на Петков и замяната му с Хекимян се обяснява с новата към онзи момент компания собственик на бТВ Медия Груп - инвестиционния фонд PPF, и с нейната визия за редакционната политика на медията. Дали ГЕРБ е изиграла роля в това назначение, според Петков могат да кажат само от партията и от PPF.

Свободна Европа се допита и до бТВ относно механизмите на телевизията да предпазва журналистите си от политическо обвързване. От бТВ казаха, че предлагат пълна подкрепа и ресурси за защита на служителите в нюзрума, а освен това прилагат вътрешни политики за безопасна професионална среда.

Спазването на принципите за независима журналистическа дейност е въпрос на саморегулация, добавиха от телевизията.

Вижда ли се връзка между бТВ и ГЕРБ

Услужливостта на един шеф на новините спрямо политическа партия не се изразява задължително в манипулиране на аудиторията, смята Огнянова. Връзката между медия и партия може да се вижда в избора или избягването на теми, в изтласкването на публицистиката от програмата и в политиката към канените гости.

Антонова е на мнение, че не трябва да се правят заключения, базирани на откъслечни наблюдения върху съдържанието на медията. Нужен е фокусиран мониторинг, който да покаже не само дали политици от определена политическа сила са доминирали тази телевизия, но и как са били проведени интервютата с тях.

Според Хекимян определението на лидерката на БСП Корнелия Нинова за него като „къртица“ на Борисов в бТВ е обидно „за цялата журналистическа гилдия“. „Аз съм човекът, който е задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов“, каза бившият директор пред БНТ.

„Той никога не е бил наложен като политически журналист или коментатор. Винаги е бил повече „народняк“, каза Антонова.

На въпроса вижда ли се връзка между бТВ и ГЕРБ в новинарското съдържание на телевизията след 2020 г., Венелин Петков каза, че не може да даде точен отговор. „За съжаление, такъв е уклонът. Аз съм го забелязвал неведнъж и то в ключови за България политически моменти. Но точна статистика не съм водил.“

По-големият проблем според бившия шеф на новините е „изчезването на журналистиката“ от бТВ през годините след смяната на собствеността.

Огнянова подчерта, че не е справедливо критичните бележки да се отнасят към всички новинари в бТВ, нито пък да се твърди, че политическа връзка има само в бТВ и само по времето на Хекимян.

А преди Хекимян?

През 2022 г. в интервю за БНР Венелин Петков заговори за политически натиск, оказван от ГЕРБ върху бТВ по неговото време като директор.

„Опитите за това влияние са били многолики - от анонимни доноси до съвсем персонални оплаквания, спуснати към централата в Прага. За на практика несъществуващи проблеми, за несъществуваща липса на обективност“, поясни Петков за Свободна Европа.

Друга форма за оказване на натиск през този период е личното отношение на Борисов към бТВ. През пролетта на 2020 г. - годината, в която имаше протести срещу правителството му, тогавашният премиер започна да нарича телевизията „Божков ТВ“ (намек, че медията отстоява интереси на бизнесмена Васил Божков) и неколкократно правеше нападателни коментари към журналисти на бТВ.

Малко след това - през декември 2020 г., Хекимян беше повишен и застана начело на новините. Оттогава Борисов не е критикувал публично бТВ.

Какви са последствията за журналистиката

„Върху достойнството на българската журналистика днес беше оставено още едно голямо петно“, написа във Фейсбук дългогодишната журналистка в бТВ и Нова телевизия Ани Цолова по повод кандидатурата на Хекимян.

Венелин Петков определи събитието като „показателно и печално“. „Приемането му за нормално е симптом за това, до каква степен хората са претръпнали към проблемите. Как за тях журналистиката може би няма особено значение“, каза той.

От това според него могат да се възползват всички партии: „Когато никой не задава въпроси и не търси контекст, е много лесно да прокарваш идеите си - колкото и абсурдни да са те.“

Според Антонова е стряскаща възможността един журналист да завърши „като човек на властта, вместо като неин коректив“. В сегашната си конфигурация властта едва ли ще се заеме с преодоляването на тази криза, добави Огнянова.

Освен политическата зависимост, в медийната среда има и други проблеми - например уязвимостта към дезинформация.

„Ключът [за разрешаването им] е в образованието и културата, както и в реалното върховенство на правото“, каза Огнянова. И допълни, че ангажименти трябва да се очакват веднага. Още в кампанията за местните избори, в която активен участник ще е доскорошният шеф на новините на бТВ.

От Стара Загора, през бТВ до кандидат за кмет на София. Кой е Антон Хекимян
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG