Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От другата страна". Кой е Антон Хекимян, който смени телевизията с политиката


Антон Хекимян на среща на българските медии през 2022 г., организирана от БТА.
Антон Хекимян на среща на българските медии през 2022 г., организирана от БТА.

След месеци очакване управляващата в София партия ГЕРБ най-накрая издигна свой кандидат за кмет за предстоящите местни избори. За поста е номиниран журналист, който допреди два дни оглавява новините на една от двете частни национални телевизии. Кой е Антон Хекимян?

Пристига в София, за да следва журналистика. Още през първата година си намира работа в една от двете частни национални - бТВ. Там започва като стажант, за да се издигне през следващите близо две десетилетия до директор на новините.

В понеделник журналистът Антон Хекимян загърби тази медийна кариера, за да се включи в надпреварата за кмет на София. В предстоящите на 29 октомври местни избори той ще се яви като кандидат на партия ГЕРБ, която управлява столицата от 2005 г. насам.

Макар че номинацията на ГЕРБ за кмет на столицата се очакваше от месеци, става ясно, че е била решена през последната седмица. Името на избрания кандидат пък повдига въпроси за политическото влияние върху медиите.

"Нестандартно решение"

На 17 септември коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира за участие на местните избори в София. Очакваше се тогава да стане ясен кандидатът на партията за кметското място, но това не се случи.

По въпроса лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза единствено: „Ще ви хареса, нестандартно решение е“.

На 23 септември Хекимян изненадващо напусна поста директор на новините на бТВ, а медията обяви, че журналистът поема в друга професионална посока.

Тогава се появиха предположения, че Хекимян ще бъде номинацията на ГЕРБ за кмет на столицата. Два дни по-късно и ден преди крайния срок за регистрация на кандидатските листи, предположенията се потвърдиха.

„Всичко се случи миналата седмица“, каза Хекимян в понеделник при официалното си представяне. „Имах лична среща с г-н Борисов и лично от него получих поканата да бъда кандидат за кмет.“

Хекимян твърди, че преди това не е знаел за плановете да бъде номиниран. На срещата с Борисов е разбрал, че е получил номинация от структурите на партията, и е поискал време, за да помисли. Решението не е било лесно, но Хекимян го е взел „напълно съзнателно“.

„Получавайки предложението за това да бъда кандидат на ГЕРБ, си дадох сметка, че искам да продължа да работя за обществото. Просто от другата страна“, каза още бившият шеф на новините на бТВ.

Свободна Европа се опита да се свърже с Хекимян с въпроси за решението му да се кандидатира, но до редакционното приключване на този текст той не отговори.

Антон Хекимян се регистрира за участие в кметската надпревара в столицата. Кандидатурата му е издигната от ГЕРБ.
Антон Хекимян се регистрира за участие в кметската надпревара в столицата. Кандидатурата му е издигната от ГЕРБ.

Пътят до номинацията

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на столицата беше голямата неизвестна в подготовката за местните избори в София. Още през юни за този пост беше издигнат предприемачът Васил Терзиев - кандидат на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“.

Няколко седмици след това бизнесменът Вили Лилков също беше номиниран за кмет. И Терзиев, и Лилков претендират да са алтернатива на управлението на ГЕРБ от десния политически спектър.

ГЕРБ управлява София от 18 години. Лице на това управление е Йорданка Фандъкова, която заема кметския пост от 2009 г. насам.

През януари Фандъкова каза, че вече няма да се кандидатира за позицията. Дълго след това председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ беше обсъждан като най-вероятен кандидат да я наследи.

В началото на април Георгиев започна активна кампания, която приличаше на подготовка за кметската надпревара в София. През май обаче Борисов отрече, че Георгиев ще бъде номиниран.

През август Георгиев каза в телевизионно интервю, че ГЕРБ още търси „автентична дясна кандидатура“ за кмет на столицата, а възможните кандидати са няколко.

От стажант до директор

Антон Хекимян е роден през 1984 г. в Стара Загора, където учи в езикова гимназия. Живее в София от 2003 г. и завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Хекимян започва работа като стажант в бТВ още докато е студент в първи курс. Целият му професионален път след това преминава в тази телевизия.

В бТВ Хекимян е репортер, водещ на съботно-неделния сутрешен блок, а от 2014 г. води предаването „Тази сутрин“.

Журналистът е познат с работата си около наводнението в Аспарухово през 2014 г., участията си в хорото на Йордановден, както и с отразяването на коронавирусната пандемия през 2020 г.

През декември 2020 г. Хекимян става директор на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ на мястото на Венелин Петков. Решението за назначаването му е на изпълнителния директор на бТВ Мартин Швехлак.

Кадровите промени са следствие от смяната на собствеността на бТВ Медия Груп, която през октомври същата година премина под контрола на чешкия милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF.

Политически позиции

Досега Хекимян се е изявявал в публичното пространство като журналист, затова не е изразявал открито политически убеждения, които защитава.

Свободна Европа направи опит да се свърже с Хекимян по телефона, за да научи повече за позициите му. До приключването на работата по текста не беше получен отговор.

В понеделник Хекимян каза пред медии, че през цялата си кариера като журналист е бил критичен към действията на Столичната община и е имал „лично отношение и коментар по всеки случай“ на нередност.

По отношение на плановете си за столицата той каза, че ще работи за това София да бъде „още по-модерен и зелен град“, както и да се отвори към инвестиции и към младите хора. Хекимян постави акцент върху образованието.

До момента той и екипът му не са заявили публично по-конкретни намерения за управлението на столицата.

Влияе ли политиката върху медиите

При обявяването на кандидатурата си Хекимян избегна всички въпроси за отношенията си с ГЕРБ през годините, не каза кога са започнали и колко близки са контактите му с партията на Борисов.

На въпроса дали редакционната политика на бТВ се е подчинявала на политическо влияние, бившият шеф на новините отговори: „Сигурен съм, че това е основното съмнение, но дори като въпрос е обидно.“

Хекимян добави, че е извървял целия си път досега пред камерата като публична личност, затова няма какво да крие. Подобна теза застъпваше и шоуменът Слави Трифонов, след като напусна бТВ, за да влезе в политиката с партията си "Има такъв народ".

През февруари 2020 г. Валери Симеонов, по това време заместник-председател на Народното събрание от коалицията „Обединени патриоти“, обвини Хекимян и Венелин Петков в корупция.

Симеонов твърдеше, че двамата журналисти са били съучастници в извършването на „тежки умишлени престъпления” и укриване на информация, свързана с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие Симеонов беше осъден на две инстанции, че е оклеветил Петков и Хекимян.

Междувременно тогавашният премиер Борисов започна да нарича бТВ „Божков ТВ“ и неколкократно показа раздразнително отношение към журналисти на телевизията. Няколко месеца по-късно последва и повишението на Хекимян начело на новините. Оттогава насам Борисов не е критикувал публично бТВ.

Самият Хекимян казва в интервю за Дневник през 2021 г., че бТВ се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация: „Целта ни като медия е да бъдем равноотдалечени от всички, това е видимо и винаги е било решаващото в редакционната ни политика.“

След обявяването на кандидатурата на Хекимян от бТВ излязоха с позиция, според която телевизията предприема мерки за защита на името и репутацията си в предстоящата предизборна кампания. В позицията пише още, че медията е ограничила незабавно достъпа на Хекимян до нюзруума и всички други ресурси на бТВ.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG